Evaluering af vandstanden i Glenstrup Sø
Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord Kommune holder møde den 8. maj, hvor der bl.a. på dagsordene er: Evaluering af vandstanden i Glenstrup Sø
Statens vandplanprojekt for forbedring af vandmiljøet i Glenstrup Sø skal nu evalueres 5 år efter den vandløbsretlige afgørelse fra 22. marts 2017.
Udvalget for Teknik og Miljø skal tage stilling til evalueringen som fremlagt af fagenheden for Teknik og Miljø.
Indstilling
Direktøren for Teknik, Kultur og Klima indstiller til Udvalget for Teknik og Miljø:
- At projektet og dermed den regulerede vandstand godkendes i sin nuværende form på baggrund af den gennemførte 5 års evaluering af vandstanden.
Sagsfremstilling
Det er nu godt 5 år siden, der blev skabt fri adgang for fisk til Glenstrup Sø. Projektet er en del af statens vandplan, som skal forbedre vandmiljøet i vandløb, søer og kystvande. Før projektet blev vandstanden styret af et stem i søens afløb, og vandstanden i søen varierede meget over året. Som en del af projektet blev der fastsat en ny vandstand, der ikke varierer så meget, og som passer sig selv. Vandstanden har stor opmærksomhed i lokalområdet fra både lodsejere og brugere af søen. Nogle mener, at vandstanden er for høj, og andre mener, at den er for lav.
Kommunen har været forpligtet af en aftale med Miljøstyrelsen om at opretholde projektet, som det blev godkendt, i en 5-årig periode fra december 2017 til december 2022. Heraf følger politisk beslutning (Udvalget for Teknik og Miljø 13. januar 2020 pkt. 7 og 8. marts 2021 pkt. 46) om, at projektet evalueres endeligt i sin helhed, når den 5 års bindingsperiode er udløbet, som det også er lovet Lodsejerforeningen for Glenstrup Sø i den vandløbsretlige afgørelse af projektet 22. marts 2017. En afgørelsen der ikke er blevet påklaget.
Derfor er der i starten af 2023 gennemført en samlet evaluering af vandstanden. I den forbindelse blev alle med interesse i vandstanden inviteret til at komme med input, det gælder lodsejere til søen og brugere af søen, samt relevante myndigheder og foreninger. I høringsperioden fra 25. januar til 1. marts 2023 spurgte fagenheden specifikt om borgernes konkrete erfaringer med vandstanden inden for de seneste 5 år samt oplevede, afledte gevinster og/eller udfordringer. Der er indkommet i alt 6 høringssvar, som afspejler at vandstanden vedvarende opleves enten for høj eller for lav.
Oversigtskortet viser, hvor der opleves afledte konsekvenser/udfordringer.
Projektet og vandstanden har været genstand for en løbende dialog med Lodsejerforeningen og øvrige lokale interessenter siden 2017, og det har været et tema ved flere lejligheder: Borgermøde i 2019, to dagsordener til Udvalget for Teknik og Miljø (2020 og 2021), flere borgmesterhenvendelser, udarbejdelse af et spørgetema sammen med Lodsejerforeningen til en uvildig ekspert i 2021-2022. Sidstnævnte spørgsmål adresserer Lodsejerforening for Glenstrup Søs kritiske spørgsmål til fagenheden vedrørende blandt andet grundlaget for de trufne vandløbsretlige afgørelser. Disse spørgsmål vedstår til stadighed og dem vil fagenheden sideløbende tage hånd om.
Som grundlag for evalueringen har fagenheden udarbejdet en faglig og historisk opsamling på vandstandens udvikling, samt redegjort for baggrunden for fastsættelsen af den nye vandstand. Denne opsamling er også sendt med ud i den høring, der netop er gennemført. En meget væsentlig kilde til faktuel viden om vandstandsforholdene kommer fra en vandstandslogger i søens vestligste ende, som har registreret vandstanden i søen fra februar 2015, altså før projektet blev gennemført, og frem til i dag. Ud fra vandstandsdata fra loggeren kan fagenheden konkludere, at den nye vandstand lever op til det godkendte projekt fra 2017.
Fagenhenden har også forsøgt at vurdere de naturmæssige forhold, og om vandstanden har haft en påvirkning på naturkvaliteten. De tilgængelige naturdata er ikke tilstrækkelige til at se en sammenhæng mellem vandstanden i søen og udviklingen i naturens tilstand.
Økonomi
Evalueringen giver ikke økonomiske konsekvenser for Mariagerfjord Kommune.
LÆS OGSÅ: Du kan nå at komme med ‘Ud under åben himmel’ med Anne Dorte Michelsen i Øster Hurup