Tilbageblik: 500 anpartshavere deltog i stemningsfuld generalforsamling i det lokale bryghus
I et tilbageblik på nogle af de gode historier i de første 6 måneder af 2023 finder vi denne – læs eller genlæs den her:
Hobro Væbner tog imod de 500 forventningsfulde gæster, som de indtog den røde løber ind til Hobro Idrætscenter, hvor årets generalforsamling hos Bies Bryghus blev afviklet i en stemningsfyldt atmosfære.
Torben Ladefoged blev valgt som dirigent og styrede forsamlingen igennem dagsordenen, der ud over beretning ved formanden også indeholdt gennemgang af regnskab, valg af bestyrelsesmedlemmer og et enkelt indkommet forslag.
Formand for Bies Bryghus Jesper Mikkelsen fortalte bl.a. i bestyrelsens beretning:
– Det er sundt at starte med et tilbageblik, det gør jeg altid når jeg laver formandens beretning. Jeg startede tilbage ved sidste års generalforsamling, og her fik jeg et kæmpe chok. Bestyrelsen har erfaret, at der ved sidste års generalforsamling er konsumeret op imod 150 sodavand, men da der ikke er videoovervågning i salen, kan vi ikke finde de skyldige – vi håber ikke at denne fejltagelse gentager sig i år… Nå, Pjat…
Den grønne omstillingen på nye flasker
– De danske bryggerier er dybt afhængige af energi, og hele 56 % af bryggeriforeningens medlemmer meddeler, at de ikke kan undvære strøm i mere end en time. Kun 8 % af de danske bryggerier kan undvære strøm mere end 9 timer. Dette viser mig, at der fortsat er plads til udvikling af den grønne omstilling i vores branche, og at vi alle skal tænke i smarte alternativer og øge fokus på genanvendelighed.
– Når vi taler omstilling, er de gode gamle flasker på vej ud. Den type vi anvender, kan ikke genanvendes, de skal knuses og smeltes om. En proces der er dyr og energitung. Branchen bevæger sig mod dåser, som p.t. ser ud til at være fremtidens emballage.
– Vi er ikke i gang endnu, og lige på dette punkt bliver Bies Bryghus aldrig first mover, dog må I ikke blive overraskede, hvis I en dag ser en flot Bie-dåse øl i Meny eller i SuperBrugsen.
Forpagtning af Bies Restaurant bliver ledig til sommer
– I bestyrelsen glædede vi os til et roligt 2022, da de sidste år havde været travle med Nicolai som ny restauratør samt en træls pandemi med skiftende regler og nedlukninger.
– 2022 blev også Nicolais første hele kalenderår med forpagtning af Bies Restaurant. Nicolai er dygtig, og han sikrer hver dag, at Bies restaurant fortsat er blandt et af byens bedste spisesteder – tak for det.
– Menuen er klassisk øl-mad, og vi kan se, at ølsalget er steget markant efter Nicolai har overtaget forpagtningen, noget vi i bestyrelsen selvfølgelig sætter stor pris på.
– Nordjyskes madanmeldere har også været en smut forbi Bies Restaurant, og også her blev det til en flot anmeldelse af såvel mad, øl og betjening.
– 2022 blev også det sidste hele kalenderår med Nicolai ved roret i Bies restaurant. Nicolai har opsagt sin forpagtningsaftale med bryghuset, og har, som det ser ud nu, sidste arbejdsdag den 31/7.
– En forestående familie forøgelse og ønsket om et 8-16 job i faste rammer har sat Nicolais drømme som selvstændig restauratør på pause.
– Vi er allerede i gang med at lede efter en ny god forpagter, og hører selvfølgelig gerne såfremt du har ideer eller kender en der vil passe godt ind.
I mange år har Bie øller rimet på Keld Møller. Keld er stoppet som distributør hos Bies Bryghus og det arbejde har Hobro-firmaet Real Drinks taget over på.
– Vores mangeårige, ja faktisk den eneste vi har haft, distributør Keld Møller Nielsen fra Tastyland, valgte efter sommerferien, at over 12 år i tro tjeneste for Bies Bryghus måtte være nok.
– Den officielle pensionsalder er for længst opnået, og Keld har fået en spændende opgave for et andet mindre bryggeri, beliggende 50 km nord for Frederikshavn, som han skal arbejde med de sidste år af arbejdslivet.
– Keld har været en kæmpe gevinst for Bies Bryghus, viden, engagement, anpartshaveraftener, distribution og altid godt humør.
– Herfra skal lyde et stort tak til Keld for indsatsen for vores bryggeri, og jeg vil på bestyrelsens vegne ønske ham alt mulig held og lykke fremover.
Nye “Export” Bie øl i samarbejde med Real Drinks
– Livet går videre, og Bies øl skal stadig distribueres i lokalområdet. Vores gode samarbejde med Jens og Christian fra Real Drinks udbygges, således Real Drinks har overtaget distributionen i området af de lokale øl. En ung mand, Kasper, har fået opgaven, og han har fået en rigtig god start, og har allerede fået Bies produkter ind flere nye steder.
– Synergien for os er, at Real Drinks nu kommer med hele paletten, flaskeøl, safte samt de nye sodavand. Vi håber på, at det kan give noget mer-salg af de forskellige produkter.
– Forbrugeren har ikke mærket ændringer, der er fortsat fulde hylder med Bies produkter i den lokale detailhandel, og det er mit håb, at der kommer endnu flere til.
– Real Drinks kom til os med et ønske om at lave en pilsner og en classic øl på fad, der kan konkurrere med Carsberg, Royal Unibrew og de andre store producenter på markedet for barer, hoteller og restauranter i de store byer.
– Efter gode forhandlinger med Real Drinks, er aftalen blevet, at der må sælges 2 øl, en pilsner og en classic uden for Mariagerfjord kommune, et marked som vi ikke selv kan opdyrke med vores setup omkring frivillighed og historiefortælling omkring Danmarks ældste fungerende bryggeri. Øllene hedder bare pilsner og classic, og produceres i lighed med safte og sodavand i brandet Bies Bryggeri, hvor vi jo i daglig tale selv anvender Bies Bryghus.
– Disse 2 øl produceres andetsteds, og er ikke en del af den håndbryggede familie produceret her i Hobro. Fra bestyrelsens side har vi været med inde over processen, og vi har sagt god for kvaliteten og smagen.
– Vi kalder øllen ”export øl”, da den er tænkt til udenfor vores primære markedsområde, altså uden for kommunen her. Skulle der opstå en situation, hvor det vil give mening at sælge export-øllen indenfor kommunegrænsen, tager vi en dialog med RD om det…
– Det er vores håb, og det kan vi allerede se, at dem der efterspørger disse produkter også får interesse for vores egne mere eksklusive produkter og derved efterspørger flaskeøl, eller som vil besøge Bies Bryggeri og restaurant her i Hobro.
– Vi forventer os meget af samarbejde med Real Drinks, og i avisen har Real Drinks oplyst, at de i 2023 forventer at sælge 1.000.000 enheder af Bies produkter – noget der jo bestemt også drypper i vores kasse.
God økonomi og vision. Visionen for Bies bryghus er fortsat uændret, at fortælle historien om Danmarks ældste stadig fungerende bryggeri via godt håndbrygget øl i lokalområdet, sammen med en velfungerende god restaurant.
– Økonomisk driver vi fortsat et fornuftigt og solidt bryghus, hvilket er masterplanen. Omsætningen kan man stille uret efter – jeg plejer at prale af millionomsætning, ganske vist 1.031.000, og det er en forøgelse på hele 6 kroner i forhold til sidste år – tjuhej hvor det går.
– Salg af flaskeøl svinger fra år til år. I skal huske på, at vores omsætning ikke er ud til slutbrugeren, men til distributøren, og vores omsætning er derfor ikke en pejlesnor i forhold til det reelle salg, da distributørens lagerbeholdning også spiller en væsentlig rolle.
– Jeg hæfter mig specielt ved, at samarbejdet med Real Drinks giver frugt, og at denne indtægt fra royalties fylder mere og mere i regnskabet.
– Årets resultat er positivt, et overskud på 13.000 kr.
– Saldoen i banken øges, vi har i 2022 lagt ca 50.000 mere i banken, egenkapitalen er 5,2 mio og bryghuset er gældfrit, og det skyldes jo primært, at I anpartshavere skød mange penge ind ved etableringen tilbage i 2006 og 2007 – endnu engang tak for det.
Nu troede vi, at vi i 2023 kunne læne os tilbage og nyde livet, men nu skal vi i arbejdstøjet igen og have fundet en god ny restauratør, og jeg er sikker på at vi nok skal lykkes med opgaven.
Undervejs i generalforsamlingen blev der skålet i eget øl og givet klapsalver bl.a. som godkendelse af beretning, regnskab og genvalg til de opstillede bestyrelsesmedlemmer.
LÆS OGSÅ: Et hus forsvinder i Arden