Undgå bøder: Så meget må du toldfrit tage med hjem fra udlandsferien
Går årets sommerferie til destinationer som England, Tyrkiet, Dubai, Schweiz eller andre lande uden for EU? Så skal du se dig for, hvis du har planer om at medbringe dyrere ferieindkøb i kufferten hjem – i hvert fald hvis du vil undgå bøder. Sådan lyder det fra Spar Nord og BDO, der her guider dig i toldreglerne.
Langt de fleste danskere ved godt, at de skal betale told og moms, når de onlineshopper og køber ting fra et land uden for EU såsom USA og England. Knap så mange tænker dog over, at der tilsvarende er regler, når de tager varer med sig hjem fra ferier – men det kan koste dyrt ikke at have styr på de såkaldte rejsegodsregler.
– Der er mange, som agerer ud fra et princip om, at går den, så går den. De tager chancen og anmelder ikke deres indkøb fra udlandet i fx lufthavnen – også selvom de måske godt ved, at deres ferieshopping ligger over grænsen for, hvad de må medbringe uden at betale told og moms, siger chefkonsulent hos BDO Henning Boye Hansen og uddyber:
– Straffen for at tage for meget eller for dyre ting med hjem er imidlertid temmelig høj, og samarbejdet mellem myndighederne på tværs af landegrænser er bedre, end de fleste tror. Så det, der er sparet, er bestemt ikke tjent, hvis der kommer en efterregning og bøde fra Toldstyrelsen.
Hvis årets sommerferie går til varmere himmelstrøg såsom Tyrkiet og Dubai eller storbyferie i London og New York, må du via fly – og for den sags skyld også skib – medbringe varer til en værdi af 3.250 kroner, når landet ikke er en del af EU. Kommer du hjem med tog, bus eller i bil, er grænsen blot 2.250 kroner.
– Når det gælder smykker, ure, tasker og mærketøj, overstiger du hurtigt beløbsgrænsen for, hvornår der skal betales told og moms. Det er dog ikke kun dyre varer, du skal være opmærksom på, da det er den samlede værdi, som Toldstyrelsen kigger på, siger afdelingsdirektør for Kommunikation i Spar Nord Neel Rosenberg og tilføjer:
– Køber du varer i et land uden for EU til en lavere pris end i Danmark, er det ikke nødvendigvis så god en forretning som først antaget, da det ikke er mange varer, du kan købe uden at overskride beløbsgrænsen. Derimod kan du ende med at skulle betale told og moms samt en ikke uvæsentlig bøde – og de penge vil formentlig være bedre givet ud på selve ferien.
Hvis du køber noget med hjem fra et EU-land, og herunder ved grænsehandel, skal du hverken betale told eller moms. Dog må du kun medbringe varer til eget forbrug, og der er visse beløbsgrænser og mængdebegrænsninger.
LÆS OGSÅ: Varsling om inddragelse af nummerplader får flere til at betale deres motorafgifter