ForsideMariagerfjordFra cykler til biler: Danmark er præget af en individualistisk bilkultur

Fra cykler til biler: Danmark er præget af en individualistisk bilkultur

Fra cykler til biler: Danmark er præget af en individualistisk bilkultur

- Annonce -

Når man færdes på vejene rundt omkring i landet, møder man væsentligt flere biler, end man gjorde for blot 70 år siden. Der er sket meget siden, og bilen er blevet et hvermandseje, hvor mange familier har to biler. Mange har også cykler, men når større afstande skal aflægges vælger de fleste bilen frem for offentlig transport. Bilen fylder meget i vores moderne hverdag – både økonomisk, klimamæssigt og sikkerhedsmæssigt, og derfor er det vigtigt, at vores biler er i orden.

Fra cykel- til bilkultur i Danmark

Før bilen fik en plads i solen, var cyklen det transportmiddel, de fleste havde til rådighed. Cyklen er stadig populær blandt mange, især i landets storbyer. Dog er der mange, der i forbindelse med arbejde, familiebesøg og lignende transporterer sig langt dagligt, og her er bilen at foretrække. De fleste, der har muligheden for at vælge mellem bilen og offentlig transport, vælger bilen. Det er lettere, kræver mindre planlægning, og er i det hele taget mere komfortabelt.

Den omstridte transportdiskussion

Diskussionen om grønnere transport er tilbagevendende, eller måske snarere allestedsnærværende. Det er altid til debat, hvordan man bør transportere sig. I storbyerne er der mange, som cykler til og fra arbejde. Det bliver straks mere problematisk, når vi bevæger os ud i provinsområderne, hvor mange har langt fra hjemmet til arbejdspladsen. I disse områder er den offentlige transport heller ikke altid passende med brugernes behov – ofte er der ikke mulighed for transport på passende tidspunkter, eller også er omvejene så store, at det tidsmæssigt ikke kan betale sig at tage offentlig transport frem for at starte bilen.

Transport er et logistisk problem, som mange gentagne gange forsøger at løse. Mange forsøger sig med samkørselsordninger eller hjemmearbejdsdage, som i nogen grad kan skære ned på antallet af biler på vejene, men helt bilfri bliver vejene ikke.

Sikkerhed i trafikken

Der er mange biler på vejene, og det forårsager af og til biluheld. Det er vigtigt, at man er opmærksom, når man kører i trafikken, og at man sørger for, at bilen er forsvarlig at køre i. Bilen skal naturligvis synes med jævne mellemrum, så her vil man formentlig opdage, hvis bilen har voldsomme skavanker, men det er også vigtigt, at man selv holder øje med bilens tilstand.

4 råd til at passe på din bil

Når vi passer godt på vores biler, betyder det ofte også, at de er forsvarlige at køre i. Det er vigtigt at man selv tjekker bilens tilstand i ny og næ. Sørg for eksempel for at fylde nok olie på bilen og sørg for, at der altid er rigeligt med sprinklervæske fyldt på, så du altid har god mulighed for at få frit udsyn. 

Dertil kommer, at vinduesviskerne er vigtige for bilens udsyn, og dem kan du også selv tjekke. Virker de ikke længere effektivt kan du få dem udskiftet hos en mekaniker, og hvis du har mod på det, kan du også finde en guide til, hvordan man selv skifter viskerbladene. I mange tilfælde vil det være nok at give vinduesviskerne en god rengøring ved at trække skidtet af dem med en klud, som er vredet op i sæbevand. Det er også en god idé at tjekke dæktrykket jævnligt, så du ikke slider dækkene unødigt. 

Få styr på billygterne

Det er meget vigtigt for din egen og andre bilisters sikkerhed, at billygterne på bilen fungerer, som de skal. Det er især vigtigt i de mørke efterårs- og vintermåneder, hvor dagslyset er begrænset, og man er meget afhængig af bilens lys, når man kører i de tidlige morgentimer eller om aftenen. Gode billygter sørger både for din egen mulighed for frit udsyn, og de gør så andre bilister nemt kan se dig på vejen.

Nærlys og kørelys er de indstillinger, man som regel bruger, når man kører i dagslys. Forskellen på de to indstillinger er, at når man tænder nærlyset, tænder man også for baglyset. Man skal derfor være ekstra opmærksom, hvis man bruger kørelys, for her er baglyset altså ikke tændt, og det kan få fatale konsekvenser, hvis det bliver mørkt mens du kører, for så kan bilisterne der kommer bagfra ikke se dig. Det er derfor meget vigtigt, at du altid sørger for at bruge de rette indstillinger. 

Har du problemer med bilens lygter, er det klogt at få hjælp hos en mekaniker, medmindre problemet er, at pærerne i bilens forlygter er ved at blive sløve og ikke lyser kraftigt længere. Pæren kan man som regel selv skifte, og hvis du er i tvivl om hvordan man gør, kan du læse en guide igennem først. I nogle biler er det nødvendigt at fjerne hele forlygtehuset for at udskifte forlygterne, og hvordan man gør det, er forklaret på autodele24.com.

Liste over oplysninger:

Danmark set gennem en bilrude – Historie Online

Bondam: Opgør med skadelig bilkultur – Altinget: Transport

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

Coop satser på Brugsen

- Annonce -

Seneste artikler