ForsideMariagerfjordHar du malerier af Sven Schou og Axel Aabrink? - Kunstetagerne i...

Har du malerier af Sven Schou og Axel Aabrink? – Kunstetagerne i Hobro søger malerier til lokalt projekt

- Annonce -

Har du malerier af Sven Schou og Axel Aabrink? – Kunstetagerne i Hobro søger malerier til lokalt projekt

Landskabet langs Mariager Fjord er smukt. Det synes vi i dag, og det syntes kunstnerne også for 100 år siden.

I forbindelse med Kunstetagernes store projekt til efteråret, Mit Mariagerfjord præsenteres to af de malere, som oftest skildrede Mariager Fjords skønhed: Sven Schou, som malede ved Havnø Gods øst for Hadsund, og Axel Aabrink, som bl.a. fandt motiver i Hobro og i landsbyerne langs fjorden. Udstillingen, som har fået titlen Mit Mariagerfjord Classic, vises fra 6. oktober til 27. januar 2024, og Kunstetagerne håber at kunne låne værker af de to kunstnere i lokale, private samlinger rundt om i kommunen.

Kunstfaglig medarbejder Anne Lie Stokbro, som er tovholder på Mit Mariagerfjord, fortæller: ”I årtierne omkring 1900 var der stor interesse for at skildre Danmarks provins, dens smukke natur og folkelivet, som udspillede sig der. Kunstnerne delte så at sige Danmark mellem sig, så motiverne ikke blev ”slidte”, og derfor finder man i perioden dygtige kunstnere over hele landet.”

Maleri Sven Skov. Foto: Statens kunsthistoriske Fotografisamling

”Mange af kunstnerne var akademiuddannede og malede den hjemegn, de havde forladt for at uddanne sig. Andre gjorde det simpelthen til en levevis at opsøge nye lokaliteter hver sommer og male derfra. Det betyder, at meget store dele af landet er bevaret gennem kunstnernes ofte realistiske gengivelse af motiverne.”, fortæller Anne Lie Stokbro.

Maleri Axel Aabrink. Foto: Kunstetagerne

Mariager Fjord tiltrak kunstnere allerede fra 1860’erne, hvor senromantiske malere som Godtfred Rump og Godfred Christensen malede de kuperede kyster langs fjorden. ”Deres værker ses i dag i Statens Museum for Kunst”, fortæller Anne Lie Stokbro. ”Kunstetagernes udstilling satser på de malere, som et par generationer senere dyrker det toneangivende friluftsmaleri langs Mariager Fjord, og sætter mere fortællende motiver i fokus.”

Og her spiller Sven Schou og Axel Aabrink helt centrale roller.

Sven Schou (1877-1951) boede på Havnø i årene 1905-27. Her var han centrum i en af tidens mange kunstnerkolonier. Schous kunst fra Havnø-årene var præget af landskabsmotiver, oftest med kreaturer eller heste, men han malede også livfulde skildringer fra Cirkus Schumanns forestillinger i Cirkusbygningen i København. Til Mit Mariagerfjord Classic er det de lokale landskabsmotiver, som efterlyses. ”Det lokale spillede ikke så stor en rolle i Sven Schous kunst,” vurderer Anne Lie Stokbro. ”Hans skildringer af kreaturer på marken og haverne omkring Havnø har noget universelt over sig, men kolonien er et stykke Mariagerfjord-historie, som naturligvis skal med på udstillingen.” siger hun.

Axel Aabrink (1887-1965) var uddannet på Kunstakademiet og bosatte sig omkring 1920 på Hobro-egnen. Det er fra denne periode, at han begynder at dyrke især bymotiver fra Hobro og maleriske partier fra småbyerne og husmandsstederne langs Mariager Fjord. ”Axel Aabrink skildrede det gamle Hobro, og hans værker er med deres realistiske trofasthed overfor det sete et vigtigt dokument om et Hobro og et liv langs fjorden, som ikke længere findes. Den historie vil vi også gerne fortælle.”, siger Anne Lie Stokbro.

Er man ejer af de to kunstneres værker, og vil man låne dem ud til udstillingen, er man velkommen til at kontakte Anne Lie Stokbro på mail: astok@mariagerfjord.dk. ”Vi vælger ud blandt de værker, vi får tilbudt, så udstillingen dækker så mange steder som muligt fra området,” siger Anne Lie Stokbro. ”Så det bedste, man kan gøre, er at tage et foto af relevante værker, og sende dem til mig. Så kigger vi på sagerne.”, slutter den kunstfaglige medarbejder, som ser frem til den spændende opgave.

LÆS OGSÅ: Bramslev Bakker Camping vandt både 1. og 3. plads

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

Dødsfald – Arden

- Annonce -

Seneste artikler