ForsideMariagerBeslutning om ekspropriation til cykelsti mellem Assens og Åmølle

Beslutning om ekspropriation til cykelsti mellem Assens og Åmølle

- Annonce -

Beslutning om ekspropriation til cykelsti mellem Assens og Åmølle

Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord kommune holder møde den 14. august 2023, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Beslutning om ekspropriation til cykelsti mellem Assens og Åmølle

En gennemførelse af cykelstiforbindelsen mellem Assens og Åmølle kræver arealerhvervelser. Der har 29. og 30. juni 2023 været afholdt åstedsforretning med ejere af de pågældende ejendomme.

Byrådet anmodes om at træffe beslutning om ekspropriation og samtidig bemyndige fagenheden for Teknik og Miljø til at indgå aftale med lavestbydende entreprenør.

Indstilling

Direktøren for Teknik, Kultur og Klima indstiller til Byrådet:

  1. At der træffes beslutning om ekspropriation til gennemførelse af cykelsti mellem Assens og Åmølle.
  2. At projektet gennemføres i henhold til Arealfortegnelse 1A (bilag 1), Ekspropriationsplanerne 1A, 2A og 3A (bilag 2) samt Ekspropriationsprotokol fra åstedsforretning (bilag 3).
  3. At de under åstedsforretningen trufne aftaler tiltrædes, som de er beskrevet i åstedsprotokollen.
  4. At de under åstedsforretningen og i indsigelsesperioden fremkomne bemærkninger besvares som anført i fagenhedens forslag (bilag 4).
  5. At fagenheden for Teknik og Miljø bemyndiges til at indgå aftale med lavestbydende entreprenør.

Sagsfremstilling

Mariagerfjord Kommune indsendte til Miljøministeret 28. okotober 2021 en ansøgning om dispensation til at etablere cykelsti mellem Assens og Åmølle inden for strandbeskyttelseslinjen. Miljøministeret har 28. juni 2023 truffet afgørelse og meddelt dispensation til at etablere cykelstien inden for strandbeskyttelseslinjen. Klagefristen udløb 28. juli 2023, og der er ikke kommet klager ved fristens udløb. Byrådet anmodes derfor om at træffe beslutning om ekspropriation af de nødvendige arealer samt bemyndige fagenheden for Teknik og Miljø til at indgå aftale med lavestbydende entreprenør.

Cykelsti mellem Assens og Åmølle

Formålet med cykelstiprojektet er at udføre den sidste etape af cykelstiforbindelsen mellem Hobro og Hadsund syd om Mariager Fjord. Cykelstiforbindelsen er en del af Byrådets plan om en sammenhængende cykelsti rundt om Mariager Fjord. Der opnås samtidig en betydelig forbedring af trafiksikkerheden for cyklister på strækningen. I forlængelse af eksisterende cykelstier i Assens udføres cykelstien som enkeltrettede cykelstier på begge sider af Gl. Hadsundvej frem mod rundkørslen på Hadsundvej. På strækningen mellem rundkørslen og Åmølle udføres cykelstien som dobbeltrettet cykelsti langs sydsiden af Hadsundvej. Strækningen mellem Assens og Åmølle er ca. 2,5 km.

Byrådet anmodes om at træffe beslutning om ekspropriation med hjemmel i lov om offentlige veje (lov nr. 1520 af 27.12.2014) §§ 96-98 og § 102.

Åstedsforretning

Ved åstedsforretningen blev der med forbehold for Byrådets godkendelse indgået aftale med enkelte lodsejere om mindre justeringer af projektet. Eksempelvis etableres der cykelbaner i stedet for cykelsti på sydsiden af Hadsundvej inden for byskiltet i Assens for at indskrænke arealafståelsen, og et regnvandsbassin ændres, så arealafståelsen bliver mindre og mere regulær. Andre mindre justeringer af projektet omfatter blandt andet bibeholdelse af overkørsler, bevaring af beplantning og ejeres ønsker om at beholde stammer fra træer, der skal fjernes.

Fagenheden foreslår afvisning eller delvis afvisning af andre ønsker:

  • Ønske om, at cykelstien flyttes til modsatte side af vejen imødekommes ikke
  • Ønske om delvis bevarelse af vildthegn forsøges imødekommet
  • Ønske om alternative løsninger for regnvandshåndtering imødekommes delvist ved at slanke et bassin.

En uddybning af besvarelser fremgår af bilag 4.

Aftaler om erstatninger

Projektet omfatter 16 løbenumre (i det efterfølgende lb. nr.). Der blev ved åstedsforretningen udleveret otte erstatningstilbud til berørte ejere, hvoraf fem er blevet accepteret. Det er blevet aftalt, at der ikke betales erstatning til Mariagerfjord Vand A/S og Mariagerfjord Kommune, som samlet ejer arealerne på tre lb.nre. Ejerne af de resterende fem lb.nre. har stillet ønske om projektændringer og vil derfor efter Byrådets behandling af dette punkt modtage erstatningstilbud.

Erstatningsspørgsmålet for de ejendomme, hvor det ikke er muligt at indgå en aftale om erstatning, vil blive indbragt for Taksationskommissionen til økonomisk afgørelse. Den samlede erstatningssum for projektet forventes at blive cirka 450.000 kr.

Tidsplan

Det forventes, at anlæg af cykelstierne kan påbegyndes i efteråret 2023. Anlægsfasen forventes at vare indtil sommeren 2024 afhængigt af vejrforhold. Inden selve anlægsarbejdet kan igangsættes, skal der foretages arkæologiske forundersøgelser, og ledningsejere forventes at igangsætte flytning af ledninger.

Økonomi

Der er afsat og frigivet 7,5 mio. kr. til projektet på bevilling 487 Cykelsti mellem Assens og Aa Mølle. Udgifter i forbindelse med arealerhvervelsen dækkes af bevillingen.

LÆS OGSÅ: Fagudvalg ønsker at drøfte fortove i Mariagerfjord Kommune

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler