Giv plads til de andre arter
Af Gitte Holm, Formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland & Anders Horsten, Medlem af Naturpolitisk Udvalg, DOF
For et par år siden gjorde en lokal fuglekigger ved Als en bemærkelsesværdig opdagelse: ude på en lav sandbanke i Kattegat havde en stor koloni af terner og klyder slået sig ned for at yngle. Sandbanken kaldes i folkemunde Lille Mallorca, og det viste sig ved en efterfølgende optælling, at, og hold nu fast, sandbanken dannede et helle for Danmarks største koloni af dværgterner, fjordterner og klyder! Fuglene har nu ynglet på sandbanken 3 år i træk, og derfor har myndighederne besluttet, at fuglene skal have fred og ro i yngletiden, hvorfor man vil indføre et forbud mod at gå i land på sandbanken i perioden 1. marts – 31. juli.
Disse helt unikke fugle er jordrugende og meget sky. Det betyder at de har det rigtigt svært i den danske natur. De har brug for områder, hvor de ikke forstyrres af ræv, mårhund eller mennesker. Hvis de er i et område, hvor ræv og mårhund kan nå dem, vil deres reder blive tømt for æg og unger. Vi kender rævens evne til at tømme en hønsegård på en nat. Hvis disse fugle hele tiden skal forlade sine reder, for at forsvare sit område mod mennesker og løse hunde, vil der være akut fare for, at æggene bliver kolde eller bliver spist af sølvmåger.
Derfor er det vigtigt med en god beskyttelse af ynglefuglekolonier, især i denne størrelse, og forbyde færdsel i yngletiden. Kolonien ligger i et internationalt beskyttelsesområde, hvor vi har en pligt til at passe godt på dem. Fuglearterne har det i forvejen svært, så derfor er det vigtigt, at vi giver dem optimale forhold.
Dette passer også godt ind i den ambitiøse biodiversitetspolitik, som er vedtaget af politikerne i Mariagerfjord Kommune. Her kan man nemlig læse, at kommunen vil passe særligt godt på ”den uerstattelige natur”, og hvad kan næste være mere uerstatteligt end en kæmpe fuglekoloni af sjældne og truede fugle? Derfor kan det også undre, at kommunen i et høringssvar netop har anbefalet, at der ikke indføres adgangsforbud på sandbanken i yngletiden. Til trods for, at man kan bade uhindret på hele resten af kyststrækningen, vælger kommunen altså at nægte naturen et lille område med fred og ro. Der melder sig derfor uundgåeligt spørgsmålet: hvis ikke man skal prioritere naturen hér, er der så overhovedet noget sted i kommunen, at man skal? Eller er kommunens politik blot smukke ord, uden reelt indhold?
Svaret blæser i vinden. Men indtil da håber vi på, at staten holder fast og beder beboere og turister ved Als vise hensyn, så der både er plads til natur og mennesker i vores smukke natur.
LÆS OGSÅ: Brand på Fjernvarmen