ForsideMariagerfjordJulen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

- Annonce -

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også: Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver vi dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.

Netop som middagen sættes på bordet, og børnene næsten ikke kan være i sig selv af forventning, kaster familiens labrador op på tante Ullas hjemmelavede juletræstæppe. Så er scenen sat, og den familiehygge, der er forberedt igennem mange timer, er spoleret.

”Det’ Jul, det’ cool, sikke tiden den går, Der er intet lavet om, siden sidste år”, rapper Mc Einar ud af højttaleren. Men nogle traditioner behøver ikke gentagelse, mener Mogens Brix Koldkjær, der er chefdyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

– Det er ikke kun vi mennesker, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også, forklarer dyrlægen.

– And, flæskesteg og tyk brun sovs – duften alene er næsten ikke til at stå for. Og det er den heller ikke for en hundenæse. Ligesom det kan være svært at holde nysgerrige kattepoter fra glimmer, gavebånd og eksotiske blomster, siger han og tilføjer:

– Hvor vi på to ben nyder at betragte julepynten på afstand og hygger os i timevis med at spise god mad, er julemåneden typisk en hård nød at knække for vores kæledyr – fordi de hurtigt tager skade af fed mad og nemt kommer alvorligt til skade på julekugler, julegaver og gavebånd.

Den skal da også mærke, det er jul

– Vores kæledyr er blevet en del af familien, og derfor har mange lyst til at forkæle dem lidt ekstra i juledagene: “Den skal da også mærke, at det er jul”, tænker vi, og intentionen er god, men mange af de ting, vi mennesker traditionelt nyder at pynte op med, pakke gaver ind i eller sætte på middagsbordet i december, kan udgøre en risiko for vores kæledyr, understreger Mogens Brix Koldkjær.

Agria Dyreforsikrings statistikker fra de tidligere år viser, at antallet af hunde og katte, der må en tur til dyrlægen på grund af forgiftning, diarré og opkast, typisk er dobbelt så højt i december som i årets 11 andre måneder.

– Sidste år i december modtog Agrias digitale dyrlægerådgivning Agria Vet Guide dobbelt så mange henvendelser om forgiftningssymptomer og mave-tarmproblemer som måneden før, med et tydeligt ”peak” i antallet af henvendelser omkring den 23. og 24. december og igen nytårsaften – i de dage hvor vi typisk har travlt med forberedelser og hygge og har mindre fokus på, hvad dem på fire ben laver – eller får indenbords, forklarer Mogens Brix Koldkjær.

Forslugne hunde og nysgerrige katte

– Når hundene får mave-tarmproblemer, skyldes det ofte, at de får inhaleret en hel skål chokolade, mens familiemedlemmerne er uopmærksomme. Eller at den er løbet med andeskroget eller har fået alt for mange, alt for fedtholdige rester fra julemiddagen. Det kan resultere i både maveonde, opkast og diarré, men det kan også udvikle sig til bl.a. en smertefuld betændelse i bugspytkirtlen, blokeringer af tarmen eller forgiftningsskader, som alle kan være fatale for dyret, forklarer Mogens Brix Koldkjær.

– Kattens mave-tarmproblemer skyldes oftest blokeringsskader, fordi den ikke har kunnet holde poterne fra f.eks. gavebånd eller glaskugler; de er flotte, spændende og sjove at lege med men udgør en meget større fare for vores dyr, end de fleste forestiller sig. Hvis dyret spiser gavebåndene, kan de risikere at snøre tarmene sammen, ligesom fragmenter fra glaskugler kan skære hul i tarmvæggen. Fremmedlegemer kan ligeledes blokere tarmen, og kommer de ikke ud af sig selv, må dyret under kniven. Det er hårdt for dyret og bekosteligt for ejer, men hvis ikke dyret tilses af en dyrlæge, kan det være fatalt.

I tvivl eller bekymret: Kontakt dyrlægen

Selv om mange har fri i juledagene, kan det være en travl tid, og det er de færreste, der kan holde et vågent øje på dyrene døgnet rundt. Specielt om natten er det de nysgerrige hunde og katte, der regerer; mens ejerne sover, lister de ofte rundt og undersøger – og smager på – de mange fremmede dufte og glitrende julepynt.

– Undlad at efterlade mad, slik, tændte stearinlys og gaver med gavebånd uden opsyn, og sørg for, at hund og kat ikke kan få adgang til julepynt og juletræ om natten, siger Mogens Brix Koldkjær og opfordrer ligeledes til, at du forklarer både gæster og børn, at visse typer mad og slik kan være farlige for kæledyr, f.eks. chokolade, ben fra tilberedt kød, vindruer og nødder.

– Som kæledyrsejer skal du ikke gå rundt og være nervøs i julen. Hvis du har set dit dyr spise noget, den ikke burde – eller hvis du er i tvivl om dens symptomer, skal du ikke vente men kontakte dyrlægen med det samme, understreger Agrias chefdyrlæge, som mener, at forberedelse og forebyggelse er nøgleordene til en sikker juletid for vores dyr:

– Sørg for at både hund og kat er aktiverede og godt trætte, inden I sætter jer til bords – så kan de firbenede ligge veltilpasse og hygge sig, mens de tobenede spiser sig mætte, danser om træet og åbner julegaver i stearinlysenes skær. Det er dødærgerligt, hvis et øjebliks uopmærksomhed betyder, at en del af familien må tilbringe juleaften under kniven i fuld bedøvelse, siger Mogens Brix Koldkjær.

– Er du i tvivl om hunden eller kattens ve og vel, kan du til en start kontakte en digital dyrlægerådgivning. Så kan det være du og kæledyret kan få hjælp til selvhjælp hjemme i den varme stue, frem for at skulle forlade julehyggen.

5 råd til en sikker jul for hund og kat

  1. Pas på kombinationerne af logrende haler, nysgerrige poter og levende lys.
  2. Bær fra kristtjørn, taks og mistelten er giftige. Det samme gælder nogle af de planter, vi pynter med ved juletid, f.eks. julestjerne, amaryllis, hyacint, krokus og vedbend. Rosiner, vindruer, nødder, rå løg og ubagt dej er heller ikke godt for hunde- og kattemaver.
  3. Chokolade indeholder giftstoffet theobromin, som er giftigt for hunden. Værst er madlavningschokolade og mørk chokolade, mens indholdet i mælkechokolade og hvid chokolade er lavt. En lille mængde chokolade kan give dårlig mave eller diarré, mens store mængder i værste fald kan give indre blødninger eller hjerteanfald.
  4. Store mængder fed julemad, sovs, and og flæskesteg kan gøre hunden alvorligt syg. De mest almindelige symptomer er diarré og opkast, men den fede kost kan lede til betændelse i bugspytkirtlen, som er en livstruende tilstand. Undgå at give hund og kat ben fra tilberedt and, kylling, fisk og flæskesteg – benene kan splintre og sætte sig fast i mave og tarm.
  5. Vær opmærksom på dyrenes interesse for glaskugler, glitter og gavebånd – og efterlad pynt og gaver udenfor dyrenes rækkevidde. Det kan skære tunger og poter eller ende i dyrets mave.

Kontakt altid dyrlægen, hvis du er i tvivl.

LÆS OGSÅ: Vind champagne pakke i Mariagerfjordpostens julekalender

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler