KLUMME: Æslerne og biodiversiteten på Holms Biotop
AF Gitte Holm – Holms Biotop
På Holms Biotop kan man ind imellem høre 4 æsler der skryder, men for det meste bruger de tiden på at æde løs af græsser, buske og træer. Det er meget spændende at følge, hvordan de er med til at skabe en meget større biodiversitet ved sin blotte tilstedeværelse.
Da vi startede ud i sommeren 2022 med at få den gamle rugmark afgræsset af naboens heste, var der meget græs, lidt spild-rug fra året før, skræpper, tidsler og brændenælder.
Allerede året efter var de store flotte Horsetidsler væk. De blev ædt inden de kom op. Vi havde lånt 2 æsler i efteråret 2022, og sommeren 2023 købte vi 2 æsler mere.
Æsler er meget nøjsomme dyr, og derfor er det en fordel at have æsler, når man ikke har større areal end de 2,9 ha, som biotopet fylder.
På den tørre bakketop på marken er der blevet bidt godt ned, og det giver plads til en masse små rosetplanter som håret høgeurt og blåhat. De kan ikke vokse i en korn- eller græsmark, hvor der bliver gødet, høstet og omlagt. De hjemmehørende blomster er vigtige for vores hjemmehørende insekter.
Det kan du læse mere om i vores klumme fra august 2023.
LÆS OGSÅ: KLUMME: August er høstmåned
I bunden af vores område står græsset højt og bliver til et tykt lag førne, hvor intet andet end græs kan vokse igennem. Man ved at der kan gå 4-5 år før store planteædere har lært sit område at kende fuldstændigt. Derfor giver det god mening, at vi har områder med meget græs, som æslerne ikke har fundet endnu.
Æslerne er også leveringsdygtige i møg, som igen er levested og fødegrundlag for et væld af insekter. Æselmøg indeholder næringsrig tamsaft, som er vigtig for møgbillerne og derfor er den slags møg et helt økosystem for sig selv. Dog skal det tilføjes, at hvis man giver sine planteædere ormekur, så dør møgbillerne og fuglene mister en stor fødekilde.
Æslerne æder strimler bark af pil- og frugttræer, det danner levesteder til lav, mos, svampe og insekter. Dyrene ruller sig og laver bare pletter, hvor vi ser jordbierne bore huller til deres redegange; og de vilde blomsters frø kan spire.
Store planteædere er vigtige, når man vil skabe økosystemer med naturlige levesteder, fødegrundlag og en større biodiversitet.
Har du fået lyst til at opleve Holms Biotop, Monstrup, så kontakt os på facebook. Vi vil altid gerne vise biotopet frem til naturinteresserede.
LÆS OGSÅ: