ForsideMariagerfjordEr din bolig klar til mere nedbør? 5 forårstjek af din bolig...

Er din bolig klar til mere nedbør? 5 forårstjek af din bolig efter vinteren

- Annonce -

Er din bolig klar til mere nedbør? 5 forårstjek af din bolig efter vinteren

Foråret er over os, og det er en god anledning til at tjekke boligen efter i sømmene. For det forgange år kan med rekordnedbør og en kold vinter have sat sine tydelige spor på boligen, og det er med at fikse eventuelle skader, inden de får større konsekvenser. Swisspearl anbefaler her fem forårstjek, du med fordel kan foretage på boligen.

2023 var det vådeste år i dansk vejrhistorie, og vinteren blev den anden mest nedbørrige, der nogensinde er målt. Det ekstreme vejr har været en udfordring i landskabet og byerne, og derfor er der god grund til at give huset et grundigt forårstjek.

Hos byggematerialeproducenten Swisspearl anbefaler man, at boligejere bruger årstidens milde vejr til at gennemgå boligen for at undgå større skader:

Foråret og sommeren er en oplagt tid til at gennemgå sin bolig og sørge for vedligehold og udbedring af eventuelle skader, inden de får større konsekvenser for boligens tilstand. Utætheder i tag eller facade kan nemlig vokse sig større og give endnu flere problemer, hvis der ikke bliver gjort noget ved det, inden efterårsstormene og vinterkulde vender tilbage, siger teknisk salgs- og produktkonsulent hos Swisspearl Tina Mølgaard.

Swisspearl har her samlet fem råd, boligejere bør være opmærksomme på, når foråret melder sin ankomst:

1. Sørg for, at taget holder tæt

Taget er boligens vigtigste klimaskærm, og det bør jævnligt tjekkes for utætheder – både udvendigt og indvendigt. Er der en tagplade, der er revnet eller gået i stykker, så skal den skiftes. Men der kan også være opmærksomhedspunkter som begyndende revner, revner ved taghætte eller inddækning ved skorstenen og ventilationshætter. Fugle kan også pille ved tætninger, eller de kan rive sig løs efter kraftige storme. Og så skal tagrender og skotrender renses for blade og andet skidt, så regnvand kan løbe uhindret i tagrenden. Det er også en god idé at tjekke tagrummet for fugt på træværket, eller om der kommer lys ind steder, hvor det ikke forventes.

2. Kig dine vinduer og døre efter i krogene

Tjek, om tætningslisterne rundt om vinduerne og dørene trænger til silikoneplejemiddel, eller de skal udskiftes, så du undgår trækgener og fugtskader, der i yderste konsekvens kan resultere i råd. Er ruderne punkterede, skal de skiftes inden det kolde vejr. Punkterede ruder svækker nemlig din boligs isoleringsevne, og det kan medføre betydelige varmetab. Se eventuelt også om hængsler og greb skal strammes eller trænger til smøring.

3. Tjek facaden for skader

Ydermuren skal være i ordentlig stand for at holde tæt og undgå fugt i konstruktionen, der kan lede til skimmelvækst. Undersøg for revner og skader samt tegn på fugt som skjolder og mos- og algevækst. Har man en træfacade, skal træværket gennemgås for råd og behov for maling eller anden form for træbeskyttelse. Og er man ved at være træt af det løbende vedligehold af træværket, kan man overveje at beklæde boligen med andre materialer som facadeplader. Har man allerede facadeplader, skal man kigge efter for problemområder omkring døre og vinduer.

4. Kælderen skal holdes tør

Kældre er særligt udsatte for fugt, og et vådere klima kan gøre udfordringerne større. Derfor bør du sikre, at boligens udvendige vægge er fri for revner og skader. Sørg for, at alt vand ledes væk fra ydermuren, ligesom du bør rengøre afløbsriste for blade og andet, der kan forhindre vand i at passere.

5. Hav styr på forsikring og garanti

Uanset hvor grundigt du har forberedt boligen på potentielle skader, så kan uheldet alligevel indtræffe. Derfor er det altid en god idé at have overblik over forsikringer og garantier.

Du bør eksempelvis være opmærksom på:

  • Hvor godt du er dækket af garantien på boligens byggematerialer
  • Hvor høj din selvrisiko er
  • Om der er bedre forsikringsmuligheder på markedet

Med god forberedelse undgår du ubehagelige overraskelser, hvis uheldet er ude. Er du alligevel usikker på boligens tilstand efter din undersøgelse, er det altid klogt at kontakte en fagmand, der kan gennemgå boligen sammen med dig.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

Er du synlig og lovlig?

- Annonce -

Seneste artikler