ForsideArdenFornem pris til Cirkusmuseet i Rold

Fornem pris til Cirkusmuseet i Rold

- Annonce -

Fornem pris til Cirkusmuseet i Rold

I forbindelse med at Den Danske Cirkuspris under medvirken af kulturminister Jakob-Engel Schmidt uddelte årets cirkuspriser valgte Cirkusdirektørforeningen at hædre Cirkusmuseet i Rold med årets Indsatspris. Prisen går til den politiker, offentlige person eller institution som i det forgange år har gjort mest for cirkus. Prisen består af et maleri at kunstneren Viggo Salting, Pandrup, også kendt som klovnens mester.

Den Danske Cirkuspris gik i år til en af Danmarks ældste stadig aktive artister: den 74- årige Freddi Steckel, som har tilbragt hele sit liv i cirkusverdenen. Talentprisen til Garcia Brothers fra Cirkus Arena. Prisen for bedste nummer til jonglørerne Strahlemann & Söhne fra Zirkus Nemo og indsatsprisen til Cirkusmuseet i Rold.

Foto: Cirkusmuseet Rold

Den Danske Cirkuspris til Freddi Steckel

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt overrakte i dag dansk cirkus- og artistverdens fornemste pris, Den Danske Cirkuspris, til Freddi Steckel.

Freddi Steckel er ældste søn af cirkusdirektør Frederik Schmidt, bedre kendt som klovnen Gugele, og hans norskfødte hustru Dina. Frem til 1950 drev Frederik Schmidt Cirkus Brødrene Schmidt sammen med broderen Arnold. Efter sæson 1952 blev Arnold eneejer af foretagendet, som fortsatte frem til 1955. Frederik tog sammen med fru Dina og parrets børn til Norge, hvor de optrådte i Cirkus Empress i 1953, 1954 og 1955. Efter engagementet i Norge fortsatte Frederik Schmidt i mange år med sit klovnenummer Gugele & Co., blandt andet bistået af fru Dina og børnene Randi, Freddi, Jacki og Heidi. De 4 søskende optrådte også selv, blandt andet under navnet 4 Steckels med et nummer, som utvivlsomt havde indbragt dem en guld- eller sølvklovn i Monte Carlo, hvis festivalen havde eksisteret den gang. Mange husker endnu nummeret fra Cirkus Benneweis, hvis forestillinger den gang blev vist i DR TV.

Freddi Steckel ændrede med årene sit nummer, og hans kaskadørnummer Steckel’s blev et af de allerbedste på markedet. I 2004 turnerede han med Cirkus Dannebrog. I 2008 og 2009 kunne man opleve ham i Cirkus Baldoni. I 2013 var han tilbage i Cirkus Dannebrog, denne gang som sprechstallmeister og regissør. Han seneste cirkussæson i Danmark var i 2018, hvor han turnerede med Cirkus Baldoni og havde direktøren René Mønster Baldoni som partner. De seneste sæsoner har han optrådt i Sirkus Jesper i Kristiansand Dyrepark i Norge.

Tidligere modtagere af Den Danske Cirkuspris:

1968 Albert Schumann

1969 Eli Benneweis

2016 Benny Berdino

2017 Søren Østergaard

2018 Martin Arli

2019 Benny Schumann

2022 Katja Schumann

2023 Marianne Deleuran

Årets talentpris til Garcia Brothers fra Cirkus Arena

Conor og Antonio Garcia på hhv. 17 og 21 år er sønner af Pablo og Vickki Garcia, som er kendt for deres luftnummer med en rumraket. I årets Arena-forestilling oplever man ikke bare forældrene, men også Antonio og Connor, der har deres helt egen entre med et af de flotteste og mest nyskabende håndstandsnumre, vi nogensinde har set i en dansk cirkusmanege. Det er tanken at de to drenge på sigt skal overtage forældrenes nummer med rumraketten.

Prisen for årets bedste nummer tilfaldt Strahlemann & Söhne fra Zirkus Nemo

STRAHLEMANN & SÖHNE (Leif Gordon og Thomas Zeh) viser et flot og særdeles underholdende nummer, hvor de jonglerer med kegler, mens de affører sig habit, slips, skjorte og bukser – for at slutte nummeret lige så ulasteligt klædt, som da de begyndte det. Sidste år optrådte de i Natcabaretten ved Aarhus Festuge. I år er det publikum i Zirkus Nemo, som begejstres over et nummer, der er lidt – eller rettere sagt meget – ud over det sædvanlige! De har optrådt sammen siden 1997.

Indsatsprisen til Cirkusmuseet i Rold

Cirkusdirektørforeningens formand Martin Arli overrakte årets indsatspris til Cirkusmuseet i Rold. Museet er indrettet ved siden af Cirkus Miehes gamle vinterkvarter og ridehuset er Danmarks eneste bevarede cirkusbygning i træ. Museet giver et indblik i cirkus som arbejdsplads i de seneste 200 år. En verden, der bestod af meget mere end bifald og beundring fra publikum. På pladsen mellem museet og ridehuset er der opstillet gamle cirkusvogne med forskellige udstillinger. På museet kan man udover at se selve udstillingen også prøve kræfter med ægte artisteri. Store såvel som små cirkusinteresserede kan sminke sig som en rigtig cirkusklovn eller lave sine egne jonglørbolde og efterfølgende optræde i Cirkus Miehes gamle ridehus. I løbet af året afvikles der forskellige cirkusevents og foredrag. Desuden er der en aktiv skoletjeneste. Prisen blev på museets vegne modtaget af museumsinspektør Lykke Olsen og næstformand i Cirkushusets Museumsforening Inge-Mette Gudum.

Prisoverrækkelserne fandt sted i Fægtesalen på Cirkusmuseet i Hvidovre.

Den Danske Cirkuspris 2024 bestod af et maleri, skabt og doneret af maleren Viggo Salting.

Talentprisen bestod af et diplom samt et beløb på 10.000 DKK. Prisen er sponseret af Simon Spies Fonden.

Prisen for årets bedste nummer bestod af et diplom samt et beløb på 500 Euro. Prisen er sponseret af Danske Cirkusvenner og Cirkushusets Museumsforening.

Indsatsprisen bestod af et maleri af Viggo Salting.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

Dødsfald – Arden

- Annonce -

Seneste artikler