Nyt udstyr sikrer hurtigere udredning af hoved-halskræft i Nordjylland
Aalborg Universitetshospital har modtaget en donation på 2,6 millioner kroner fra nordjyske Melsen Fonden, der skal bidrage til at løfte udredningen af patienter med hoved-halskræft. Med donationen kan Aalborg Universitetshospital tilbyde en hurtigere og mere skånsom udredningssmetode, der vil fremskynde behandlingen af sygdommene.
Hvert år udredes flere end 1100 nordjyder for hoved-halskræft, som er en kræftform, der ofte kan være svær at opdage, da symptomerne i starten er få, og kræftknuderne svære at se. Men nu er der positivt nyt til nordjyderne, da Aalborg Universitetshospital som det første hospital i Danmark kan fremskynde udredningen indenfor hoved-halskræft.
Det er takket være en donation fra Melsen Fonden på hele 2,6 millioner kroner, som har gjort det muligt at indkøbe nyt kikkertudstyr, der er afgørende for, at kræftdiagnosen kan stilles hurtigere – og derved forbedre chancerne for en vellykket behandling:
– Vi er de første i Danmark, der får mulighed for systematisk at anvende de nye og forbedrede digitale videokikkerter, som gør, at vi hurtigere og med større sikkerhed kan fastholde eller frafalde kræftmistanken. Helt konkret betyder det, at vi nu kan tage de ønskede vævsprøver allerede på den første dag i lokalbedøvelse, i stedet for at patienterne skal have foretaget dem i fuld bedøvelse tre til fire dage senere, forklarer Jonas Bruun Kjærsgaard, som er læge og ph.d.-studerende på Aalborg Universitetshospital, og fortsætter:
– Tiden der går fra første mistanke om kræft til en endelig afklaring bør begrænses til et minimum, da den giver en eventuel kræftknude mulighed for at vokse yderligere, samtidig med at ventetiden er en belastning for både patienter og deres pårørende. Derfor er vi også utroligt taknemlige for den generøse donation fra Melsen Fonden, som vil gøre muligt at fremrykke en endelig afklaring.
I de tilfælde hvor hoved-halskræft opdages tidligt, er der ifølge Jonas Bruun Kjærsgaard oftest gode muligheder for at få behandlet kræften effektivt. Derfor var den nordjyske fond Melsen Fonden heller ikke i tvivl om, at de ønskede at støtte op om projektet:
– Det er afgørende, at forskningen og behandlingen inden for kræftområdet hele tiden udvikler sig, så patienterne kan få adgang til de mest avancerede og effektive behandlingsmetoder. Derfor håber vi, at vores bidrag kan være med til at gøre en reel forskel, så kræftramte nordjyder i fremtiden kan blive diagnosticeret endnu tidligere og derved hurtigere få igangsat den nødvendige behandling, lyder det fra Stiven Larsen, som er bestyrelsesmedlem i Melsen Fonden.
Aalborg Universitetshospital, som varetager den regionale behandling af hoved-halskræft, forventer at kunne igangsætte de første udredninger med den nye metode fra november og med fuld implementering i starten af 2025.