ForsideArdenAstrup Skole: Nej tak til fælles skoleledelse

Astrup Skole: Nej tak til fælles skoleledelse

- Annonce -

Af Formand Anne-Katrine Buck på vegne af forældrene i Astrup Skoles bestyrelse

Nej tak til fælles skoleledelse

Forslag om sammenlægning af ledelse på flere skoler i Mariagerfjord Kommune er pt. Sendt i høring, det gælder blandt andet Arden skole og Astrup Skole. Astrup Skole er Mariagerfjord Kommunes specialskole. I forslaget skal skolen i fremtiden være en specialafdeling af Arden skole.

I skolebestyrelsen på Astrup Skole er vi dybt bekymrede for den foreslåede sammenlægning af Astrup og Arden skolers ledelse. Vi frygter, at sammenlægning vil medføre en kvalitetsforringelse, og at vi kommer i ”den blinde vinkel”. Hermed mener vi, at skolelederen let kan miste fornemmelsen for det, der rører sig i hverdagen på Astrup Skole f.eks. ændringer i elevgruppen, udfordringer med forældresamarbejde, personaleudfordringer, vedligehold af fysiske rammer og at der skal træffes beslutninger ud fra en hverdag, som denne ikke er en del af. Vi mener, at der er brug for at skolelederen er placeret på skolen, og derved har indgående kendskab til det meget specialiserede tilbud, som Astrup Skole er.

LÆS OGSÅ: DEBAT: Fællesledelse på folkeskolerne i Mariagerfjord Kommune

Vi frygter, at der opstår opgaveglidning, hvor centrale opgaver falder imellem to stole, når ansvarsområder spredes ud, uanset relativt kort geografisk afstand.

Kompleksiteten på Astrup skole

Som forældre på Astrup Skole ved vi, at eleverne har meget individuelle og komplekse behov, og det er afgørende at dette tages i betragtning i fremtidige beslutninger. Det vil være svært for en skoleleder, der ikke har sin daglige gang på skolen, at have en tilstrækkelig forståelse for denne særlige elevgruppe, der kræver en højtspecialiseret indsats dagligt. Forslaget, som det foreligger, risikerer at underminere skolens evne til at håndtere disse komplekse opgaver. Opgavernes kompleksitet ses bl.a. i:

  • Sondemad
  • Kateder og bleskift (alle aldre)
  • brug af lift samt div. personlige hjælpemidler
  • fysisk træning dagligt
  • Udvidet tværfagligt samarbejde med bl.a. skolepsykolog, fys, ergo, sundhedsplejerske, tale-hørekonsulent, socialrådgivere, VISO, TUT, specialsygehuse mm.
  • individuelt tilpasset undervisning ikke bare til klassen, men til hver enkelt elev
  • den daglige tætte kommunikation med forældre, plejeforældre og opholdssteder
  • Afholdelse af netværksmøder på mange elever
  • Udskolingsmøder med alle elever i 9. og 10. klasse
  • Brobygning imellem børnehave, skole og det videre specialiserede tilbud
  • Omstillingsparathed ift. den enkelte elev og dagsform.  

Elever og forældres stemmer

Ved en sammenlægning af skoler, øremærkes én enkelt plads i skolebestyrelsen til én forælder per specialafdeling, dvs. i dette tilfælde én forælder fra k-klasserne og én fra Astrup skole. Øvrige pladser vælges ved ordinært flertalsvalg. Som vi forstår det, kan der kun være ét elevråd pr. skole uanset antal afdelinger. Vi er bekymrede for eleverne på Astrup Skoles gennemslagskraft og indflydelse i et sådant fremtidigt fælles elevråd.

Skolebestyrelsen er desuden bekymret for, hvem der i fremtiden skal tale eleverne på Astrup skoles sag, hvis der ikke er en selvstændig skolebestyrelse og et selvstændigt elevråd. Vi er bekymrede for, at elevernes og forældrenes stemme og indflydelse vil blive minimeret og dermed væsentligt forringet. Vi har en fælles forståelse for elevernes udfordringer og behov, som vi frygter, vil forsvinde i en sammensat skolebestyrelse med én repræsentant. Hvem skal i fremtiden sikre, at disse stemmer bliver hørt?

Skolebestyrelsen mener, at de samlede besparelser, der præsenteres i forslaget, virker meget små, i forhold til de mange potentielle negative konsekvenser, som beskrevet i dette høringssvar.

I Astrups skoles budget er det dog en væsentlig besparelse, der foreslås. Ikke mindst fordi, der allerede tidligere er skåret betragteligt i blandt andet ledelsestildelingen på Astrup Skole.

Vi vil på det kraftigste fraråde, at Mariagerfjord kommune gennemfører sammenlægningen af ledelsen på Astrup og Arden skoler.

LÆS OGSÅ: Borgermøde på Havbakkeskolen i dag: Mange lokalpolitikere har meldt deres ankomst

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler