Vi kan med fordel benytte vores skoler og haller langt mere, end vi gør nu
Af Laura Holm, Byrådsmedlem for Konservative i Mariagerfjord
I Mariagerfjord har vi adskillige byer uden juniorklub. Det betyder, at der for flere børn er et tomrum om eftermiddagen – særligt når de er blevet for gamle til SFO, men måske ikke er klar og trygge ved at være alene hjemme.
Siden en tur i Island for nogle år siden, hvor de virkelig lykkes med at skabe rammer for børn og unge med fritidsaktiviteter og ungdomsklubber, har jeg reflekteret over, om vi lokalt kan forsøge at implementere mere af det, de gør godt. Fx at åbne haller og skoler op uden for normal ”åbningstid”.
Vi har nogle skønne lokale skoler placeret rundt omkring i Kommunen med gode faciliteter, og hvor mange børn og unge er vant til at færdes. Når undervisningen slutter om eftermiddagen, står bygninger og lokaler tomme – og hvorfor gør de egentligt det?
Hvis vi forestiller os, at vi har åbne skoler til fritidsbrug om eftermiddagen og aftenen, kan vi skabe rammer for alt fra kreative værksteder, lektiecaféer, afslapning og bordtennis til fællesspisning, bogklubber og computerhjælp til ældre. Det kræver ikke meget, og det kan tilsvarende skabe et større ejerskab for den pågældende skole end blot for dem, der har deres daglige gang der.
Skolerne har allerede de nødvendige faciliteter – klasselokaler til små grupper, gymnastiksale/haller til fysisk aktivitet og køkkener til madlavning. Vi kan inddrage frivillige foreninger, engagerede lærere eller forældre og bedsteforældre samt lokale borgere til at stå for aktiviteterne eller agere opsyn. Måske kan det endda styrke samarbejdet mellem generationer: Tænk, hvis unge kan lære ældre om teknologi, og ældre lære børn om madlavning eller kreativiteter. For ikke at tale om fællesskab og forebyggelse af ensomhed.
Hvad med hærværk og økonomi?
I Skørping, der ligger i Rebild Kommune, har de fx åbnet deres idrætscenter op, så alle kan benytte sig af faciliteterne, når der ikke er holdsport. De har gode erfaringer med, at børn, unge og ældre kommer mere i hallen nu, fordi den ’åbner’ sig ud mod byen fremfor at lukke sig om sig selv. At tænke hallen som et sted, man hygger sig med forskellige tilbud – og ikke kun idræt, har også vist sig at have stor betydning for antallet af brugere. Det er utroligt få skader, de har haft, og dermed har det ikke kostet dem meget, fordi bygningerne i forvejen er varmet op.
Om der skal indtænkes kommunal støtte, økonomisk hjælp fra fonde og-/eller foreninger kan vi jo drøfte og innovere omkring – men en model som denne vil ikke kun udnytte de eksisterende ressourcer bedre, men også gøre skolen og hallen til et endnu vigtigere samlingspunkt i vores byer. I min optik bør det komme an på en prøve. Det er med at bruge alt det gode, vi netop har i vores byer og landdistrikter – og også udvikle herigennem.