ForsideHobroHF - tæt på virkeligheden

HF – tæt på virkeligheden

- Annonce -

HF – tæt på virkeligheden

Mariagerfjord Gymnasium har fået bevilliget 385.000 kr. af Region Nordjylland til et nyt projekt, der skal styrke samarbejdet mellem HF, erhvervsuddannelserne og det lokale erhvervsliv.  

Region Nordjylland har netop bevilliget 385.000 kr. til et ambitiøst projekt, der skal bringe gymnasiets HF-elever endnu tættere på erhvervslivet. Målet er klart: De unge skal opleve inspirerende, konkrete karriereveje og dermed blive bedre rustet til at træffe det rigtige uddannelsesvalg.

Projektet tager udgangspunkt i de såkaldte POP-forløb (Projekt- og praktikforløb), som er en obligatorisk del af HF, hvor eleverne har mulighed for at undersøge forskellige uddannelses- og karriereveje. Her samarbejder gymnasiet i forvejen med blandt andre UCN, Falck, Forsvaret og Mariagerfjord Kommune, og HF-eleverne har mulighed for at komme i praktik i fx folkeskoler, daginstitutioner og ved politiet. 

Med den nye bevilling bliver POP-forløbene nu videreudviklet og styrket i et tæt samarbejde mellem Mariagerfjord Gymnasium, HEG – Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser og SOSU Nord. Dermed udvides paletten af erhvervstilbud og karriereveje, som eleverne bliver præsenteret for i løbet af gymnasietiden. Det betyder, at HF-elever nu får mulighed for at afprøve håndværk som fx tømrer- og murerfaget og samtidig få øjnene op for flere muligheder inden for både de store velfærdsuddannelser og mere tekniske erhverv.

– Vi vil vise vores elever, at der findes mange veje til et godt arbejdsliv – også veje, de måske ikke selv havde tænkt på. For nogle bliver studenterhuen et springbræt til en videregående uddannelse som fx lærer, sygeplejerske, politibetjent eller bygningskonstruktør – for andre bliver HF et fundament, der gør dem til dygtige, reflekterede faglærte. Der findes ikke kun én rigtig karrierevej, men mange forskellige veje, udtaler Søren Urup, rektor ved Mariagerfjord Gymnasium.

– Hos HEG ser vi en vigtig opgave i at gøre flere unge nysgerrige på de erhvervs- og professionsrettede uddannelser – og det begynder med oplevelser og møder i virkeligheden. Når HF-elever får mulighed for at prøve kræfter med praksisnære forløb inden for fx byggeri, fødevarer eller velfærd, åbner det deres øjne for nye veje, de måske ikke kendte til. Vi er med i projektet, fordi vi tror på, at stærke samarbejder mellem ungdomsuddannelser og erhvervsliv er nøglen til at skabe mere motiverede unge og et mere bæredygtigt arbejdsmarked, siger Ulf Givskov Bender, direktør ved HEG – Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser.

Fra klasselokale til byggeplads og børnehave

En vigtig del af projektet handler om at udvikle undervisningsforløb, der kobler den faglige undervisning tæt til elevernes praktiske erfaringer. På den måde bliver POP-forløbene ikke blot en pause fra skolebænken, men en integreret del af elevernes faglige og personlige læring. Det nye projekt vil dermed gøre sammenhængen mellem skole og virkelighed endnu tydeligere. Eleverne skal møde andre unge – studerende og lærlinge – og følge dem i deres daglige arbejde. De skal besøge UCN, SOSU Nord og HEG, hvor de kan få et indblik i en erhvervsuddannelse inden for fx fødevarer, jordbrug eller byggeri. Desuden skal de i en kort erhvervspraktik ved en lokal virksomhed eller institution, hvor de selv får fingrene i det praktiske arbejde.

– De nye POP-forløb vil give de unge indblik og erfaringer i erhvervslivet, så de står stærkere, når de skal vælge deres vej videre. Mange unge har brug for mere end blot teori – de har brug for at mærke, hvordan det faktisk er at være fx tømrerlærling eller pædagogstuderende. Det øger både deres motivation, trivsel og gennemførelse. Og det er godt for både den enkelte og for lokalsamfundet. Vi står i en historisk mangel på faglært arbejdskraft, og vi er nødt til at tænke på tværs af uddannelsesinstitutioner, hvis vi skal lykkes med at få flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. Det kan vi bidrage til med det nye projekt uden at gå på kompromis med det faglige indhold, siger Søren Urup.

Projektet skydes i gang efter sommerferien, hvor to nye HF-klasser starter på Mariagerfjord Gymnasium. 

- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler