ForsideMariagerfjordAdministration af enkeltydelser og varmepulje i Mariagerfjord Kommune

Administration af enkeltydelser og varmepulje i Mariagerfjord Kommune

- Annonce -

Administration af enkeltydelser og varmepulje i Mariagerfjord Kommune

Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse i Mariagerfjord Kommune holder møde den 2. februar 2023, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Administration af enkeltydelser og varmepulje i Mariagerfjord Kommune

På udvalgsmøde 1. december 2022 blev der stillet spørgsmål til, hvordan administrationens praksis er tilrettelagt i sager om enkeltydelse, herunder hvordan det vejledende rådighedsbeløb fastsættes. Samtidig er der fra STAR kommet en vejledning til administrationen af varmepuljen.

I denne sag beskrives, hvordan hjælp i særlige tilfælde administreres i Mariagerfjord Kommune – herunder administrationen af enkeltydelser, som varmepuljen administreres indenfor.

Indstilling

Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse:

1. At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Kommunen kan i særlige tilfælde yde hjælp til borgere, som er i en økonomisk vanskelig situation og som ikke selv kan betale for visse udgifter. Hjælpen bevilges efter Aktivloven og kaldes ’Hjælp i særlige situationer’.

Hjælp i særlige situationer kan anvendes på en række områder:

– Enkeltudgifter

– Midlertidig huslejehjælp til udsætningstruede lejere

– Sygebehandling og medicin

– Særlig hjælp vedrørende børn

– Hjælp til flytning

– Efterlevelseshjælp

– Tilskud til tandpleje

Kriterierne for at kunne modtage hjælpen er, at det er en uforudset og nødvendig udgift og at der er sket en social begivenhed i borgerens liv. En social begivenhed kan for eksempel være en sygemelding eller at man er kommet på kontanthjælp. Det gælder for alle områderne, at ansøgeren ikke selv skal være i stand til at afholde udgiften, der ansøges om hjælp til. I forbindelse med sagsbehandlingen skal der derfor foretages en individuel vurdering og en beregning af borgerens månedlige rådighedsbeløb.

Rådighedsbeløbet er et udtryk for, hvor stort et beløb en borger har tilbage, når nødvendige, faste udgifter er betalt.

For at kunne udarbejde en ensartet vurdering af, hvornår en ansøger selv bør have mulighed for at afholde udgiften, fastsætter kommunerne et niveau for rådighedsbeløbet. Det er altid en individuel vurdering, derfor er rådighedsbeløbet kun vejledende. Det er den enkelte kommune, som fastsætter det vejledende rådighedsbeløb.

I Mariagerfjord Kommune er rådighedsbeløbet for enlige i 2023 på 3.600 kr., for par 5.400 kr. og for borgere på uddannelseshjælp og integrationsydelse 2.500 kr.

Rådighedsbeløbet er i 2023 hævet med 400 kr. Det sker dels som følge af inflationen og dels som følge af en sammenligning med de omkringliggende kommuner. Det er samtidig besluttet, at rådighedsbeløbet fremadrettet reguleres hvert år i forhold til pris- og lønudviklingen.

Fastlæggelse af rådighedsforløbet i Mariagerfjord Kommune er sammenligneligt med praksis i omegnskommunerne og administrationen konstaterer, at Ankestyrelsen i klagesager giver medhold i Mariagerfjord Kommunes praksis omkring selve trangsvurderingen.

LÆS OGSÅ: Ny Handicapstrategi på dagsordenen i Fagudvalg i Mariagerfjord Kommune

Økonomi

Kommunen får 50 % refusion på bevillinger til hjælp i særlige tilfælde, ligesom hjælp i særlige tilfælde er omfattet af budgetgarantien. Dog kan der ikke søges om refusion for udbetalinger til udlændinge, da ordningen finansieres gennem grundtilskuddet.

I 2022 blev der udbetalt 3,79 mio. kr. (brutto) til hjælp i særlige tilfælde, hvoraf 350.000 kr. var til udlændinge. Til sammenligning blev der i 2021 udbetalt 3,2 mio. kr. (brutto), hvoraf
23.000 kr. var til udlændinge og i 2020 blev der udbetalt 3,5 mio. kr. (brutto), hvoraf 24.625 kr. var til udlændinge.

Den kommunale udgift til hjælp i særlige tilfælde er afhængig af det fastsatte rådighedsbeløb. Hvis rådighedsbeløbet hæves, vil flere borgere være i målgruppen for at få hjælp i særlige tilfælde og hvilket derved medfører en øget kommunal udgift.

Nedenstående tabel viser, hvordan hjælp i særlige tilfælde fordeler sig på de forskellige områder i 2022.

Tabel 1: Antal bevillinger af hjælp i særlige tilfælde i 2022 fordelt på type

IntegrationslovenAntal bevilgede sager
§ 22Danskbonus til selvforsørgede8
§ 35Boligindskud, hjælp i særlige tilfælde13
§ 35Enkeltydelser, hjælp i særlige tilfælde56
§ 36Sygebehandling, hjælp i særlige tilfælde10
§ 39Flyttehjælp til boligindskud, hjælp i særlige tilfælde19
Aktivloven
§ 29Støtte til indsatte27
§ 81Boligindskud, hjælp i særlige tilfælde4
§ 81Enkeltydelser, hjælp i særlige tilfælde261
§ 81aEnkeltydelser til udsættelsestruede lejere5
§ 82Sygebehandling, hjælp i særlige tilfælde157
§ 82aTilskud til betaling af tandbehandling169
§ 83Samværsudgifter vedr. børn, hjælp i særlige tilfælde4
§ 84Forsørgelse af forældreløse, hjælp i særlige tilfælde2
§ 85Flyttehjælp, hjælp i særlige tilfælde13
§ 85Flyttehjælp til boligindskud, hjælp i særlige tilfælde83
I alt831

Særligt i forhold til ansøgning om varmehjælp

Som følge af de stigende forbrugspriser har der været øget opmærksomhed på ansøgninger vedrørende betaling af varmeregninger. Når en borger søger om hjælp til betaling af varmeudgift behandles ansøgningen som en enkeltudgift (§ 81 i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats). Hjælp til betaling af rimeligt begrundede enkeltudgifter forudsætter, at de samme kriterier, som beskrevet ovenfor, er opfyldt. Dertil skal rådighedsbeløbet vurderes.

I januar 2022 blev der afsat en pulje på 100 mio. kr. til dækning af kommunernes merudgift til enkeltudgifter og personlige tillæg på grund af stigende energipriser, som følge af situationen i Ukraine.
Kommunerne skal bevilge enkeltydelser efter de samme kriterier som normalt, men kommunen vil kunne ansøge puljen om tilskud til udgiften.

Der har gennem efteråret 2022 været en opmærksomhed på, at kommunerne kun har bevilget en lille andel til varmehjælp. Begrundelsen herfor skal findes i kriterierne for at få bevilget en enkeltydelse, hvor en stigning i energipriser, på baggrund af situationen i Ukraine, ikke blev vurderet som en uforudsigelig opstået udgift.
STAR har dog 25. november 2022 præciseret, at de forhøjede forbrugspriser fra efteråret 2021 til udgangen af fyringssæsonen 30. april 2023 skyldes uforudsigelighed og dermed anses som en begrundet enkeltydelse.

Ansøgninger om hjælp til udgifter i forbindelse med forhøjede energipriser sagsbehandles på nuværende tidspunkt i overensstemmelse med STARs præcisering af, at de forhøjede forbrugspriser skyldes uforudsigelighed.

Genoptagelse af sager

Med STARs præcisering af, at de stigende energipriser skal anses som en uforudsigelig opstået udgift, fulgte også et krav om, at kommunerne er forpligtet til at genoptage de konkrete sager af egen drift, hvor kommunen har truffet afgørelse om hjælp efter § 81.

Der er gennemgået 29 ansøgninger, hvor der er givet afslag i forbindelse med forhøjede energipriser efter § 81 i perioden 1.10.2021 – 30.04.2022. Heraf vurderes, at fire ansøgninger skal genbehandles.

For ovennævnte periode har Mariagerfjord Kommune sendt ansøgning om refusion efter § 81 på 31.919 kr. – heraf er 752 kr. tilkommet efter revurdering af sager. Dertil 8.000 kr. for revision.

Der er i størstedelen af sagerne givet afslag på grund af manglende dokumentation for borgerens udgifter. I alle disse sager kontaktes borgerne igen for at sikre, at de har mulighed for at genfremsende dokumentationen.

En gennemgang af ansøgninger efter § 81, hvor der er givet afslag i perioden fra 1. maj 2022 til 25. nov. 2022, sker primo januar 2023.

På Mariagerfjord Kommunes hjemmeside ligger en orientering om muligheden for at søge om varmehjælp.

- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler