ForsideMariagerfjordJens Henrik Kirk er glad for at bankerne lemper kontrollen med foreningslivet

Jens Henrik Kirk er glad for at bankerne lemper kontrollen med foreningslivet

- Annonce -

Jens Henrik Kirk er glad for at bankerne lemper kontrollen med foreningslivet

Alle foreninger bygger på lokale ildsjæle, som brænder for at gøre en frivillig indsats. Ingen frivillige brænder imidlertid for at bruge deres sparsomme fritid på papirnusseri. Navnlig bøvl med regler, der opleves som unødigt bureaukratiske, kvæler de frivilliges engagement. Det dokumenterer talrige undersøgelser, som også viser sort på hvidt, at de administrative opgaver fylder mere og mere. Derfor er det en kærkommen nyhed, at Finanstilsynet har givet landets pengeinstitutter mulighed for at lempe kontrollen med titusindvis af danske foreninger. 

Slut med ufrivilligt overarbejde

Det er hvidvaskloven, som har sat både bankfolk og frivillige på ufrivilligt overarbejde. Her har bankerne været nødt til at øge kontrollen med mere papirarbejde og flere gebyrer til følge. Heldigvis kan en vejledning fra Finanstilsynet snart gøre en del af det administrative arbejde overflødigt. 

Vejledningen vækker glæde hos Jens-Henrik Kirk, der er formand for Mariagerfjord Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.

– Vi har dyb respekt for alle, som gør en frivillig indsats, og vi vil værne om deres engagement i vores lokalsamfund. Derfor er det en rigtig god nyhed, at bankerne nu kan lempe kontrollen med foreningslivet, siger Jens Henrik Kirk. 

Finanstilsynets vejledning peger på en række forhold, der taler for, at en forening kun er en begrænset risiko og derfor ikke skal kontrolleres særligt nidkært efter hvidvasklovens paragraffer. Det drejer sig blandt andet om, at banken kender foreningen, at foreningen har en begrænset økonomi, et demokratisk formål og en demokratisk struktur, er underlagt offentlig kontrol eller er medlem af en landsorganisation. 

Hvis en forening får status som en begrænset risiko behøver bestyrelsen for eksempel ikke længere troppe op i banken og give sig til kende med pas, sygesikringsbevis og foto. 

– Vi skal naturligvis sætte en effektiv stopper for, at foreninger kan misbruges som skalkeskjul for lyssky forretninger, men der bør altid være en rimelig sammenhæng mellem kontrollens omfang og de samfundsmæssige risici. Det synes jeg, at Finanstilsynet har åbnet muligheden for, siger Jens Henrik Kirk. 

Snak med banken

Foreninger får ikke automatisk status som en begrænset risiko. Det kræver nemlig, at bankerne foretager en individuel vurdering af de enkelte foreninger. Derfor opfordrer udvalgsformanden foreningerne til at tage en snak med banken om de nye muligheder.

– Banker og foreninger har en fælles interesse i at få nedbragt unødvendig kontrol med foreningslivet. Jeg er sikker på, at bankerne står på spring til at følge den nye vejledning, men det er god ide, at foreningerne selv tager initiativet til at tage en snak med banken, slutter Jens Henrik Kirk. 

LÆS OGSÅ: Containere med kobber og messing til værdi á 50.000 kr. stjålet i Oue

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler