Foredrag 20. februar kl. 16.00: Union eller undergang
Danmark kunne i 1800-tallet være blevet delt mellem Sverige og Tyskland, så jyder var blevet tyskere, og øboer var blevet svenskere. Vi kunne også være blevet skandinaver i en union mellem Danmark, Norge og Sverige.
- I første halvdel af 1800-tallet var et storpolitisk spil tæt på at forandre Skandinavien for altid – Danmark kunne ligefrem være blevet slettet fra landkortet.
- Vi gennemgår det dramatiske forløb i vores nye bog ‘Union eller undergang – kampen for et forenet Skandinavien’.
- Det er et forløb, der blandt andet involverer krig, hemmelige forhandlinger om en nordisk union, planer om statskup og bortførelse af den danske kongefamilie.
- Men ikke desto mindre er det en periode og begivenheder, der hidtil har været underbelyst i den nordiske historie. Med disse ord indleder historikerne Rasmus Glenthøj, Syddansk Universitet, og Morten Nordhagen Ottosen, Forsvarets Høgskole/Krigsskolen i Oslo, en artikel om deres nye bog i Videnskab.dk.
Bogen er resultat af ti års forskning, som Rasmus Glenthøj fortæller om og viser flotte og stærke 1800-tals billeder og tegninger fra. Det sker i Hadsund Kulturcenter mandag den 20. februar kl. 16.00.
Alle interesserede er velkomne. Entré for foredrag + kaffe og kage: 50 kr. for medlemmer – 100 kr. for ikke-medlemmer.
Tilmelding til Lisbeth Roth snarest og senest 19. februar: lisbeth@roth-hadsund.dk, tlf.: 53 80 34 78.
Arrangør: Foreningen NORDEN Mariagerfjord.
Bismarck ville forene Skandinavien
Preussen var et kongerige, der dækkede det meste af Nordtyskland, og som var en magtfaktor i nordeuropæisk politik i 1800-tallet.
I 1862 blev Otto von Bismarck ministerpræsident i Preussen. Og Bismarck havde en plan. Han ville forene Skandinavien. Helst som et Storsverige, men om nødvendigt som en konservativ føderation.
Det var ikke en strøtanke. Ideen indgik allerede i Preussens udenrigspolitik under Napoleonskrigene og Første Slesvigske Krig 1848 til 1851 og var atter højaktuel fra 1857 og frem.
Den ses hos de preussiske udenrigsministre før Bismarck, og hos Bismarcks ses det før, under og efter krigen i 1864, hvor Danmark led en sviende nederlag og mistede områderne Slesvig, Holsten og Lauenborg.
Den preussiske statsmand var parat til at give Nordslesvig tilbage til Danmark mod en alliance med et forenet Skandinavien mod Rusland.
Det skriver historikerne Rasmus Glenthøj, Syddansk Universitet, og Morten Nordhagen Ottosen, Forsvarets Høgskole/Krigsskolen i Oslo, en artikel om deres bog Union eller undergang i Videnskab.dk. Se hele artiklen – https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/ny-bog-danmark-var-taet-paa-at-blive-fjernet-fra-landkortet
Hør meget mere, når Rasmus Glenthøj fortæller om Union eller undergang i Hadsund Kulturcenter 20. februar kl. 16.00.
Foreningen Norden Mariagerfjord indbyder alle interesserede til at høre Rasmus Glenthøj fortælle, hvordan vores tilværelse kunne være blevet helt anderledes pga politik i 1800-tallet.
Bog på 632 sider
‘Union eller undergang – kampen for et forenet Skandinavien’ er titlen på en bog på 632 sider, der er skrevet af historikerne Rasmus Glenthøj, Syddansk Universitet, Odense, og Morten Nordhagen Ottosen, Forsvarets Høgskole/Krigsskolen i Oslo.
Bogen på 632 sider er baseret på ny forskning gennem ti år i dele af 1800-tallets historie, som ikke tidligere har været belyst i andre historieforskeres arbejder.
Bogen, der er udgivet på Gads forlag, blev lanceret 16. september 2021 i overværelse af Nordens forsvarsministre.
Bogen har fået meget rosende anmeldelser, fordi den sætter historien om skandinavismen i 1800-tallet i et hel nyt lys.
Bogens forfattere påpeger, at tidligere forskning i emnet især har været baseret på nationale rammer, hvor deres nye forskning kommer rundt om både skandinaviske og europæiske perspektiver.
Bogen rummer mange flotte og stærke fotos, malerier og tegninger fra 1800-tallet, som Rasmus Glenthøj vil vise en del af under sit foredrag i Hadsund den 20. februar.
LÆS OGSÅ: Det danske Ungdomsensemble spiller i Hobro Musikforening