Friluftsbad genskabes i Assens
Styregruppen præsenterer indledende planer for etablering af et ikke-kloret naturbad i Assens.
Siden kommunalvalget i 2021 er der blevet arbejdet flittigt i kulisserne for at afprøve muligheden for at (gen)etablere et friluftsbad i Assens. Byrådsmedlem Laura Holm(C) præsenterede allerede disse tanker forud for valget, men siden er flere ideer kommet til.
Tilbage i 1970´erne og frem til begyndelsen af 90´erne lå der dengang et friluftsbad på Vinthersvej i Assens. Badet var et tilløbsstykke, som i mange år skabte stor begejstring og fællesskab på tværs af alder og bopæl.
Bæredygtighed og partnerskaber
Laura Holm har samlet en styregruppe, og der er udtænkt yderligere ideer baseret på de værdier, som det gamle bad havde, og samtidig er samtiden indtænkt med elementer af bæredygtighed, verdensmål og ønsket om at udvikle et koncept, der favner alle, hvorfor det også er helt naturligt med en ny fortælling og funktion – nemlig et naturbad.
Fra begyndelsen var det afgørende at mødes med direktør Søren Møller fra Dansk Salt, for at afsøge muligheden for et samarbejde med afsæt i overskudsvarmen til driften af naturbadet. Ved det tidligere friluftsbad var det ligeledes overskudsvarmen fra Dansk Salt (i folkemunde Saltfabrikken), som indgik i friluftsbadet. Det var et givtigt møde, og der var stor enighed om at afsøge mulighederne for placeringen af et sådant bad, samt motivation for at undersøge evt. udfordringer fra myndighedernes side. Fra Dansk Salt fremhæver Søren Møller ”Med Nobians/Dansk Salt A/S’ bæredygtighedsstrategi – ”Grow Greener Together” er det helt naturligt at undersøge mulighederne for at støtte dette lokale udviklingsprojekt med vores overskudsvarme, formodentlig også i et samarbejde med Assens Fjernvarme”.
Et areal på godt 20.000 m2 er fundet, og ejerne har givet grønt lys til videre proces med projektet på netop denne matrikel. Det er Fonden Landbo, afdeling Lykkegaarden og Rosenly, der med Jess Laursen og Frants Bugge Laustsen i spidsen har givet tilsagn til at sælge området til en Selvejende Institution – Fjordens Naturbad, og placeringen ligger på Gammel Hadsundvej.
Frants Bugge Laustsen fra Fonden Landbo udtaler om udsigten til dette projekt ”Fonden Landbo hilser projektet velkommen. Det bliver et godt aktiv for hele området til stor glæde for børn, unge og voksne. Vi stiller ligeledes gerne op til samarbejde”.
Mariagerfjord på verdenskortet
Der er afholdt møder med en tysk virksomhed, der er førende internationalt inden for opførelsen af naturbade og søer, som er renset ved en ikke-kemisk proces men gennem et biologisk filtreringssystem, og nu skal der findes godt 200.000 kroner for at få alle tegninger og budgettet på plads til dette anlæg.
Skitserne til bygninger og den indledende proces sker i samarbejde med tegnestuen F1 Arkitekter i Hobro, hvor Mads Gjerding om projektet udtaler ”Jeg så straks potentialet for at skabe et samlingssted for vores nærområde. Som lokalt herboende børnefamilie så jeg øjeblikkeligt den kæmpe værdi, det kan give os som familie. I særdeleshed at børnene efter skole kan styrke deres fysiske samvær i naturlige og ikke mindst bæredygtige omgivelser. Derudover er det os en stor ære, at vi i F1 Arkitekter, som en lokal forankret tegnestue, kan være med til at skabe netop de bæredygtige og bygbare bygninger samt omgivelser, der vil præge naturbadet. Det gamle friluftsbad havde nogle spændende arkitektoniske træk, der kendetegner 70´erne, og da denne byggestil med store vinduer og flade tage er yderst in i disse år, er det en særdeles spændende opgave at kigge ind i – at vi på den måde samler fortid med nutid”.
Samskabelse og udvikling i landdistrikterne
”Jeg er overordnet optaget af samskabelse, hvor både borgere, erhvervsliv, foreninger og socialansvarlighed sammen skaber udvikling – og særligt i landdistrikterne, hvor det er bidende nødvendigt, at vi løfter i flok. Og det er essentielt, at vi tager hånd om udviklingen af den østlige del af kommunen, og her er flere synergier på spil” udtaler Laura Holm og fortsætter ”vi mangler tilflyttere til kommunen og især til denne del af Mariagerfjord, og derudover skal vi sikre, at børnefamilierne bliver ved med at prioritere Hadsund, Norup, Falslev og ikke mindst Assens og Mariager som et helt naturligt sted at søge hen. Vi tror på, at et naturbad og de faciliteter, vi indtænker, vil tilføre området noget helt særligt – og gerne året rundt – uanset alder og med adgang for mennesker med funktionsnedsættelse.”
Planerne er ikke færdigudviklet for en kommende lokalplan, så styregruppen vil gerne i dialog med interessenter om mulighederne for udviklingen af dette areal. Der er løse tanker om mødelokaler for byens borgere, et formidlingscenter for industriens historie på Dania og Hans Kirks forfatterskab samt meget mere.
”Vi tænker kommunens nye visionsoplæg ind i det her, og naturligvis den Fjordstrategi, som vi i byrådet vedtog sidste år” siger Laura Holm og fortsætter ”Jeg håber på opbakningen, så vi kan lykkes med dette projekt, så vi herigennem kan skabe en attraktion til glæde for os, som bor her, men også med særligt fokus på de tusindvis af turister, der hvert år søger efter hotspots og kulturelle fyrtårne på deres færden rundt i vores kommune”.
Når der er stiftet en selvejende institution, vil selve fondsansøgningerne begynde, og det påtænkes at indkalde til et informationsmøde på matriklen, når tegningerne er endeligt udarbejdet, og der kan fortælles yderligere om planerne for dette unikke naturbad i Danmark.
LÆS OGSÅ: Hændelse på Amerikavej i Hobro