ForsideDebatEdin Hajder: EU i min kommune

Edin Hajder: EU i min kommune

EU i min kommune

- Annonce -

Af Edin Hajder, Byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune og Formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse

EU’s lovgivning synes sommetider langt væk fra byrådssalen, men alligevel nej.  4 ud 10 kommunalbestyrelsessager er påvirket af EU.

Analysen fra 2021 foretaget af KL fik mig til at tænke lidt mere over hvor mange beslutninger har jeg, sammen med mine byrådskollegaer, ført ud i livet på vegne af EU-lovgivning eller politik, uden at jeg eller vi, har tænkt mere over evt. konsekvenser vedrørende kommunens opgaveløsning. Samtidig er den retlige påvirkning, som sætter rammerne for hvordan kommunen forvalter særlige sager på 76 procent. Selve EU-politik fylder resterende 24 procent.

Spørgsmålet er, om kommunens og regeringens mål, om mindre bureaukrati, er helt synkroniseret med EU’s ønske om mere regulering af opgaveløsning og dermed flere standardløsninger, som inkluderer delvis mere dokumentation og mindre handlefrihed i kommunens landskab.

Områderne hvor EU-lovgivning fylder mest er relateret til miljø, dernæst konkurrenceregler og endelig beskæftigelsesområdet. Oplevelsen af lovgivning i kommunen er, at vi skal leve op til den regel, eller en opgave, uanset hvor den kommer fra. Vi er sjældent opmærksomme på hvor indholdet stammer fra. Er det et problem, kan vi spørge os selv om?

I sammenligning med daglige sager, hvor vi nemt kan forklare sammenhænge, både over for hinanden og til borgerne, møder vi lidt flere udfordringer i andre sager, hvor vi skal forklare beslutninger baseret på baggrund af EU-lovgivning. Kæden hopper især af i sager hvor EU-lovgivning er lidt mere komplekst og fyldig end som så. Med en simpel henvisning til EU-lovgivning har vi ikke løst opgaven tilfredsstillende, enten for sig selv, over for hinanden eller for vores borgere. 

Derfor ser jeg en mulighed, at vi som kommunale politiske repræsentanter, indvies lidt mere i relevante EU lovgivningsområder, således at vi selv er endnu bedre klædt på til at diskutere EU-politik i kommunens højde.

Kommunerne er den direkte modtager af EU-lovgivning i 50 år og kan derfor spille en afgørende rolle for at bidrage, ændre og opdatere viden på området, så den stemmer overens med realiteterne.

LÆS OGSÅ: Kabinescooter overså lastbil på Himmerlandsgade

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet