Missede møde og fik bøde på 30.000 kr.
Af Jørgen Tøttrup
En hjerteskærende beretning om op- og nedture og bagsiden af professionelle fodboldspilleres glamourøse verden fyldte mere end øllet i glassene, da smagspanelet i Bies Bryghus forleden bød foråret velkommen.
Vanen tro var det faste panel udvidet med en gæstesmager, og det var denne gang den nu pensionerede fodboldspiller Mads Hvilsom. I en alder af bare 30 år har han p.g.a. af skader måttet indstille sin karriere i Hobro IK.
Hvillo, som han kaldes af fodboldfans, har gang på gang henrykket publikum med sit målsøgende spil, men at der bag et glad og drenget ydre også skjuler sig en stærk personlighed, som ud over mentale nedture i forbindelse med skader, har måttet gå gruelig meget i gennem rent psykisk i et barsk fodboldmiljø, er ukendt for de fleste.
Men det tabu har Mads Hvilsom bestemt sig for at gøre op med, og i forbindelse med ølsmagningen gav han et par eksempler på noget, der leder tankerne hen på voksen mobning.
Som 25-årig med stor succes på Hobros Superligahold skrev han kontrakt med den tyske klub Eintracht Braunschweig. Han kunne kun snakke skole-tysk, og det var måske også forklaringen på, at han allerede efter få dage i det tyske missede et spillermøde, som holdets anfører havde indkaldt til. Straffen faldt prompte. Ledelsen idømte Hvillo en bøde på 30.000 kr.
-Jeg havde ikke pengene, og jeg måtte låne af mine forældre, afslører Mads Hvilsom.
Opholdet i den tyske klub varede kun otte måneder, men det var også alt rigeligt. Mads erkender, at han mentalt ikke i tilstrækkelig grad var forberedt på den ånd og den mentalitet, der herskede i klubben.
-Det havde intet med fodbold at gøre. De tyske spillere ønskede ikke udlændinge på holdet, og den holdning kom i hverdagen til udtryk på flere måder.
For Mads var skiftet ekstra hårdt på den måde, at han kom til Tyskland direkte fra det mest sociale projekt i Superligaens historie med fællessang og pølser over bålet i Hobro til en klub med kadaverdisciplin og en benhård kultur.
-Mentalt var jeg slet ikke klar til den verden, erkender Mads Hvilsom.
Efter et par måneder i Tyskland valgte hans hustru at flytte tilbage til Danmark, og Mads var dermed alene til at håndtere den hverdag, der mødte ham. Han erkender, at han burde have søgt psykologhjælp, men han valgte at kæmpe alene.
-Jeg fik det værre og værre. Når spillertruppen til en kommende kamp blev udtaget, håbede jeg, at mit navn ikke blev råbt op. Jeg foretrak tre dage i fred og ro i min lejlighed frem for at træne sammen med holdkammeraterne, forklarer Mads Hvilsom.
Efter otte måneder blev han udlejet til en norsk fodboldklub. Det blev heller ikke en succes, og Mads er lykkelig over, at han fik lov til at afslutte sin karriere i Hobro.
-Det er min hjerteklub, og jeg håber, at jeg efter min uddannelse i sportsmanagement i Aalborg, kan vende tilbage til Hobro. Jeg ser ikke mig selv som 1. holdstræner, men vil gerne arbejde med børn og unge.
Mads Hvilsom understreger, at han aldrig har fortrudt sine valg, og at han trods nedturene ser tilbage på en karriere med massevis af højdepunkter. Oprykningen til Superligaen står som noget helt specielt, og han glemmer aldrig, da Mads Justesen med sin scoring i Brønshøj fik Hobro op i landets bedste række. Og så var der jo også 3-0 sejren over FCK i Parken i debutsæsonen.
Alkoholfri øl er på vej
Ølsmagningen handlede naturligvis ikke kun om fodbold. Formand Jesper Mikkelsen overraskede panelet med en øl, som mest af alt smagte som en rigtig dårlig sodavand. Den var alkoholfri, og kom fra et for panelet ukendt bryggeri.
-Jeg har taget den med, fordi vi i bestyrelsen har planer om at lancere en alkoholfri øl. Der findes masser af dem på markedet, men jeg kan forstå, at det ikke er den her, vi skal satse på, erkendte formanden.
Til gengæld arbejdes der videre med planerne. Alkoholfrie øl efterspørges specielt på cafeer og udskænkningssteder i storbyerne, og Jesper Mikkelsen er sikker på, at man på Bie er klar med en alkoholfri øl inden næste års generalforsamling.
Bryggeriet har i forvejen både en saftserie og økologiske sodavand med skruelåg. De er uhyre populære, og distributøren, Real Drinks, sælger flere og flere flasker fra landets ældre bryggeri. Uden undtagelse blev de i høje vendinger rost af smagspanelet.
To velkendte øl med de lige så kendte alkoholprocenter blev også prøvesmagt. Det var Bies Forårsbryg på fad og den samme øl på flasker. Opskriften er den samme, men den gode smag er vidt forskellig.
LÆS OGSÅ: IT problemer kan betyde ventetid for ambulante patienter i dag