Generalforsamling og formidling af lokalhistorien i Ø. Hurup
Omkring 70 personer deltog i Ø. Hurup Lokalhistoriske Forenings netop afholdte generalforsamling for året 2022.
Formanden berettede om arbejdet i foreningen og om arbejdet i arkivet, som foreningen står for.
280 husstande støtter foreningen i dens arbejde for at indsamle og registrere materialer fra Øster Hurup.
Formidlingen af lokalhistorien, som Ø. Hurup L. F. mener er meget vigtig, giver sig bl.a. til udtryk ved udstillinger.
Eksempelvis vistes, hvad den mangeårige Ø. Hurup-borger, trækunstner Ove Oluf Ovesen, formåede i en større udstilling i Turistbureauet.
”Gammelt Nyt”, det lokalhistoriske tidsskrift, der udsendes til foreningens medlemmer to gange om året, er vigtig for den historiske formidling.
Foreningens facebook-gruppe har imponerende 838 medlemmer, som formanden godt kunne ønske sig, også var medlemmer af selve foreningen.
I marts lykkedes det, at få journalist Jørgen Toubro til at komme til Ø. Hurup for at fortælle om nogle af de spændende og dramatiske begivenheder, der foregik i Mariager Fjord området under den tyske besættelse.
I samarbejde med Ældresagen Hadsund og Als Lokalhistoriske Forening arrangeredes i efteråret en aften i Multihuset, hvor de to lokalhistoriske foreninger fortalte om steder og personer i Als og Ø. Hurup sogne.
Samarbejdet med de øvrige foreninger i Ø. Hurup er meget positivt og foregår bl.a. igennem ”Det Gode Liv”.
Endelig kunne formanden fortælle, at foreningen har en andel i den nye bog ”Besættelsestiden i Sydøsthimmerland 1940-45”.
Kasserer Rosa Larsen fortalte om foreningens økonomi: Indtægter på knap 53.000 kr. og udgifter på 54.000 kr.
Maj-Britt Thorup Christiansen ønskede at træde ud af bestyrelsen grundet manglende tid og i stedet indtrådte Olav Houmøller.
Derefter blev der serveret kaffe og dejlige boller fremstillet af bager Ib Nis Poulsen.
Aftenen sluttede af med, at der blev vist tre film. Først to film optaget i 1960’erne af lærer Hedegaard med motiver fra Ø. Hurup.
Til slut fortalte Lars Sølgaard om begivenhederne på ”Bjerget” i Helberskov i begyndelsen af maj 1945 og om hvorfor den tyske besættelsesmagt anlagde et kanonbatteri på ”Bjerget”.
Fortællingen afsluttedes med en film, der viste begivenheder på ”Bjerget” den 10. maj 1945.