Antallet, der ryger, er ikke faldet, selvom 3 ud af 4 gerne vil stoppe.
Hver femte dansker (19 procent) ryger, og næsten hver fjerde (23 procent) bruger mindst ét nikotinprodukt, som for eksempel cigaretter, nikotinposer eller e-cigaretter. Det betyder, at de seneste års fald i andelen af danskere, der ryger, er stagneret, selvom de fleste, der ryger, gerne vil stoppe.
Der ikke sket nogen ændring i andelen, der ryger og bruger nikotinprodukter, men flere oplever at være nikotinafhængige. Samtidig kan vi se, at der er flere, der har et dobbeltbrug og dermed både bruger e-cigaretter og ryger tobak dagligt. Det viser en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen har fået foretaget i 2022.
”Det er en meget bekymrende udvikling, fordi vi ved, at nikotin er skadeligt og afhængighedsskabende. Rygning koster mange menneskeliv hvert år, og øger risikoen for en lang række sygdomme, herunder særligt lungekræft, KOL, hjertekarsygdomme og kræftsygdomme. Derfor er det vigtigt at have fokus på at forebygge rygestart og få flere i rygestop,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.
Mange vil gerne stoppe med at ryge – men mangler tilbud om hjælp
3 ud af 4 af dem, der ryger tobak dagligt, vil gerne stoppe med at ryge, og næsten 8 ud af 10 af dem har også forsøgt at stoppe – de fleste endda flere gange. Samtidig er der færre, der bliver opfordret til at holde op med at ryge af eksempelvis sundhedspersonale
Rådgivning om rygestop er en effektiv metode til langvarigt rygestop, og vi ved, at ved en kombination af professionel rådgivning og brug af godkendt rygestopmedicin er der størst chance for at lykkes med et rygestop.
”Derfor er det vigtigt, at alle får den hjælp, der er brug for. Det kræver, at der er let adgang til rygestoptilbud af høj kvalitet, og at man både på sygehuse og i almen praksis bliver bedre til at henvise til kommunale rygestopforløb eller nationale tilbud, som Stoplinien og E-kvit. Det vil hjælpe flere til at gennemføre et rygestop,” understreger Niels Sandø.
Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse har opdateret Rygestopguiden, som kan give borgere inspiration til, hvordan de bedst forbereder og gennemfører et rygestop. Guiden bliver brugt på de kommunale rygestopkurser, og du finder link til guiden nedenfor.
LÆS OGSÅ: Hobro Idrætscenter: Kom frisk og hent jeres glemte ting