Borgere med diabetes har øget risiko for tarmkræft – men det ved de ikke
Personer med type 2-diabetes har en markant højere risiko for at udvikle tarmkræft sammenlignet med personer uden diabetes. Nye forskningsstudier viser, at de også deltager mindre i screening for tarmkræft.
Personer med type 2-diabetes har 20 pct. øget risiko for tarmkræft. En del af risikoen skyldes formentlig samspillet mellem livsstil, genetik og medicin. Diabetes påvirker nemlig sukker- og insulinniveauer i kroppen, som ændrer tarmens bakterier, der kan øge risikoen for tarmkræft.
– Det er min erfaring, at mange sundhedsprofessionelle og patienter ikke er klar over, at lige præcis type 2-diabetes er forbundet med en markant øget risiko for tarmkræft. Det er utrolig bekymrende og et kæmpe vidensproblem, siger Tinne Laurberg, speciallæge i patologi og ansat som forsker på Steno Diabetes Center Aarhus.
– Derfor bør personer med type 2-diabetes i særlig grad deltage i screeningstilbuddet.
Lav deltagelse i screening for tarmkræft
Kun halvdelen af personer med type 2-diabetes deltager i screening for tarmkræft. En deltagelsesprocent som er knap 10 pct. lavere sammenlignet med personer uden diabetes.
I et forsøg på at forstå, hvorfor netop denne befolkningsgruppe er mindre tilbøjelige til at deltage, har Tinne Laurberg og hendes forskerkolleger lavet en række kvalitative interviews, som viser, at personer med diabetes ikke er klar over deres øgede risiko for tarmkræft, og at flere ville have prioriteret at deltage i screeningen, hvis de havde haft denne viden.
– Vi skal have informeret personer med type 2-diabetes om, at screening for tarmkræft er særlig relevant for netop dem, fordi de har øget risiko for tarmkræft – så det er særlig meningsfuldt for dem at deltage, siger Tinne Laurberg.
Sundhedsprofessionelle mangler også viden
Sundhedsprofessionelle kender heller ikke i tilstrækkelig grad til den øgede risiko for tarmkræft hos personer med diabetes Det kan være en væsentlig barriere for, at flere personer med diabetes deltager i screeningsprogrammet.
– Man ved fra forskning, at bare det, at én sundhedsprofessionel spørger en borger, om de har overvejet at deltage i et screeningtilbud, er nok til at gøre en forskel for screeningsdeltagelsen, siger Tinne Laurberg.
I et stort netop publiceret studie i The Lancet Regional Health har Tinne Laurberg og hendes forskerkolleger også undersøgt, hvordan dødsårsager i den danske befolkning har ændret sig gennem de sidste 20 år. Studiet viser, at kræft i dag er den hyppigste dødsårsag hos både personer med og uden diabetes
Der er altså et stort behov for en generel øget opmærksomhed på sammenhængen mellem kræft og diabetes, navnlig fordi studiet også viser, at type 2-diabetes er forbundet med en betydelig overdødelighed for stort set alle kræftformer. For tarmkræft er der omkring 25-35 pct. højere risiko for at dø af tarmkræft end personer uden diabetes.
– Hvis vi skal forbedre livskvaliteten og overlevelsen hos personer med type 2-diabetes, er det vigtigt, at vi fokuserer på tidlig opsporing og forebyggelse af kræft.
Ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse skal øge viden om screening for tarmkræft
Det er ikke kun personer med type 2-diabetes, der ikke deltager i screening for tarmkræft. Særligt halter det med mændenes deltagelse. Derfor har Kræftens Bekæmpelse igangsat en kampagne for at informere borgere i alderen 50-64 år om, at screening for tarmkræft finder kræft før, der opstår symptomer. Ligesom forstadier, der kan behandles før, de udvikler sig til tarmkræft.
– Screening for tarmkræft kan finde sygdom eller forstadier, før man får symptomer. Det betyder ofte mindre behandling og færre senfølger samt bedre overlevelse. Derfor opfordres alle til at åbne kuverten og finde ud af, om det er noget for dem, siger Janne Villemoes Bigaard, projektchef og overlæge i Kræftens Bekæmpelse.
Kampagnen viser, hvordan man tager prøven og minder særligt mændene om at tage stilling til screening for tarmkræft, når invitationsbrevet lander i deres postkasse.