ForsideMariagerfjordDEBAT: Fællesledelse på folkeskolerne i Mariagerfjord Kommune

DEBAT: Fællesledelse på folkeskolerne i Mariagerfjord Kommune

- Annonce -

Af byrådsmedlemmer i Mariagerfjord Kommune: Henrik Sloth (V), Mågevej, 9560 Hadsund og Jan Andersen (V), Hedegårdevej, 9560 Hadsund

Fællesledelse på folkeskolerne i Mariagerfjord Kommune

Økonomiudvalget og Børne- og Familieudvalget har besluttet at sende et scenarie i høring, hvor nogle af skolerne i Mariagerfjord omlægges til afdelinger under andre skoler med fælles ledelse. De scenarier, der er beskrevet i høringen, omfatter følgende skoler:

  • Mariager Skole + Assens Skole
  • Hadsund Skole + Havbakkeskolen
  • Bymarkskolen + Valsgård Skole eller Hobro Søndre Skole + Bymarkskolen + Valsgård Skole.

Fællesledelse på skolerne skulle ifølge beregningerne give en samlet økonomisk gevinst på ca. 3,8 millioner kroner.

Den videre proces er nu, at Børne- og Familieudvalget, Økonomiudvalget og byrådet skal behandle sagen politisk i november måned.

Erfaringer med fælles ledelse af flere matrikler med stor fysisk afstand har vi allerede fra det største område i kommunen: Ældre, Sundhed og Handicap. Her viser alle erfaringer, at tæt ledelse med de rette kompetencer er vigtig for de enkelte afdelinger, mens fælles ledelse med større afstand til lederen giver det modsatte resultat.

I budget 2022 blev det politisk besluttet at mindske ledelsesspændet på plejecentrene i Mariagerfjord Kommune, og hvert plejecenter fik deres egen centerleder. Desuden blev der tilført midler til områdeledere på de store plejecentre. Dette har givet resultater, bl.a. er plejecenter Teglgården i Als blevet kåret som årets bedste plejecenter i 2023, efter at vi har mindsket ledelsesspændet.

Vi er bekymrede for, at fællesledelse på skolerne kan give rekrutteringsproblemer, både hvad angår ledelse, lærere og pædagoger, da alt taler for, at synlig og tæt ledelse er vigtig for god ledelse og dermed trivsel på skolerne for både elever, lærere og øvrigt personale. Altså kan fællesledelse give den modsatte effekt – dårlig ledelse.

Vi frygter derfor, at dette kan påvirke kerneopgaven, som er pasning og undervisning af vores børn.

Vi anerkender de økonomiske udfordringer på området, men vi mener, at en besparelse på ca. 3,8 millioner kroner ud af et budget på ca. 736 millioner kroner gennem fællesledelse vil være en dårlig løsning og vil gøre det sværere at bevare kvaliteten på vores mindste skoler, som mister deres ledere.

Dette øger risikoen for, at forældre fravælger disse skoler til deres børn, ligesom man kan frygte, at lærere fravælger disse skoler, når de skal søge job. I yderste konsekvens er det vejen til, at disse skoler lukker.

Vi ser frem til debatten i udvalgene og håber, at ovenstående overvejelser indgår i beslutningerne omkring fællesledelse på skolerne. Vi håber også, at debatten vil omhandle, hvordan vi sammen i byrådet fortsat skaber en kommune med sammenhængskraft og muligheder, uanset om man bor i den østlige, vestlige, sydlige eller nordlige del af kommunen – en stærk kommune er afhængig af sammenhængskraft, uanset hvor du bor.

LÆS OGSÅ: Nu er broen over togskinnerne ved Hobro Station landet, og projektet nærmer sig sin afslutning

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler