Dyrlægens nytårsråd: Sådan skaber du en tryg aften for dit kæledyr
Nye regler betyder, at der kun må affyres fyrværkeri den 31. december og 1. januar, og ifølge chefdyrlæge hos AniCura er det især godt nyt for kæledyrene. Dog er der stadig behov for, at kæledyrsejerne forbereder sig til nytårsaften, hvor mange kæledyr bliver angste over de høje fyrværkeri brag.
I år bliver nytåret mindre stressende for mange kæledyr og deres ejere, da nye regler betyder, at der kun må affyres raketter den 31. december og 1. januar. Ifølge en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, er det godt nyt for vores firbenede venner, som netop er mere følsomme over for de høje og ukendte lyde, der er forbundet med fyrværkeri:
– De nye regler betyder, at der bliver færre dage med høje fyrværkeribrag, hvilket uden tvivl er positivt nyt for kæledyrene. Men selvom de færre fyrværkeridage giver bedre vilkår for kæledyrene, kan nytårsaften stadig være en udfordring, da især hunde er tilbøjelige til at blive angste, når de høje brag lyder, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis.
Heldigvis er der ifølge Hanne Friis flere ting, du selv kan gøre for at få din hund skånsomt gennem nytårsaften.
Lydtræn din hund
For at gøre nytårsaften mindre utryg for din hund, kan lydtræning være en effektiv metode, så hunden bliver vant til den høje larm, der følger med nytåret. Det er dog vigtigt at begynde træningen flere dage før selve nytårsaften:
– Det er en god idé at forberede hunden på nytårsaften ved at eksponere den for forskellige lyde og oplevelser i dagligdagen. Det kan eksempelvis være ved at gå ture i støjende omgivelser, afspille fyrværkerivideoer fra YouTube eller skabe højlydte situationer som at tabe ting på gulvet. Dog er det vigtigt at være opmærksom på hundens reaktioner og gradvist tilpasse lydniveauet, afhængigt af hvordan hunden reagerer, forklarer Hanne Friis.
Skab tryghed i hjemmet
På selve nytårsaften er det vigtigt at sørge for at indrette hjemmet, så der bliver skabt et område, hvor hunden kan søge hen for at få tryghed, mens det buldrer og brager udenfor. Ifølge Hanne Friis kan det eksempelvis være ved at indrette et mørkt rum i hjemmet, hvor ruderne bliver dækket til med gardiner, som kan skærme for både lys og lyde udefra.
Kosttilskud og beroligende medicin
Der er også tilfælde, hvor hunde kan have brug for angstdæmpende medicin for at komme igennem nytårsfesten. Men med de nye regler, som begrænser omfanget af dage, hvor der må affyres fyrværkeri, kan det for flere hunde betyde, at medicinen ikke er nødvendig:
– Jeg håber, at den kortere periode med høje brag betyder, at flere dyreejere kan nøjes med at vælge kosttilskud i stedet for medicin. Dog vil der stadig være hunde, som har så alvorlige problemer med angst, at der er brug for beroligende medicin, og derfor kan det være en god idé at konsultere din dyrlæge, som kan vurdere hundens behov og rådgive om den bedste løsning, lyder det afsluttende fra Hanne Friis.