Af Edin Hajder – Formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse Mariagerfjord Kommune
De unges ideelle liv
Hvordan skal vi definere det ideelle liv anno 2022? Og hvordan skal vi identificere det ideelle liv?
Lige for tiden har vi historier fra de unge der forsøger at fortælle os noget. Disse historier har vi nok haft også før i tiden. Nu er de i fokus igen og vi alle sammen gransker i dem for at forstå hvad er trivsel eller mistrivsel? Vi spørger de unge. Vi analyserer området. Vi forsker i det. Vi finder svaret som er sammensat af flere problemstillinger som kræver mod og tid at rette op på.
Den klassiske udsathed er fornyet med en ny udsathed. Den nye udsathed består af, at der er mange flere små problemstillinger i forskellige livsarenaer som rammer unge på tværs af ungegruppen. Alle unge kan blive udsat for stress, angst , ensomhed, depression osv. Overordnet konklusion er at farer reproducerer sig selv hele døgnet rundt.
De unge udvikler egne overlevelsesstrategier som giver dem midlertidig lindring. Systemerne nøjes med løsninger hvor problemerne symptombehandles, og hvor mængden af præstationspres utrætteligt stiger fra dag til dag. Acceleration tager til og tempoet skrues op.
De unges ideelle liv er under en gevaldig pres eller er det systemets definition af det ideelle liv har fået nye udefinerbar dimensioner, er det stadig et emne som optager os alle. Umiddelbart er der ikke nogen som har et svar endnu.
Derfor kan en åben dialog med de unge være med til at re-definere eller i det mindste opdatere “gamle” definiton af det ideelle liv, således at vi finder en mere langsigtet løsning på nuværende problematikker omkring trivsel og mistrivsel.