ForsideArdenFælles fodslag om budgettet for 2024 i Mariagerfjord

Fælles fodslag om budgettet for 2024 i Mariagerfjord

- Annonce -

Fælles fodslag om budgettet for 2024 i Mariagerfjord

Fjordkommunens folkevalgte fortsætter traditionen med brede budgetforlig.

Der er økonomisk smalhals i mange danske kommuner, hvor navnlig udgifterne til specialområdet og flere ældre presser kommunekasserne. Sådan er det også i Mariagerfjord Kommune, der desuden oplever vækst i udgifterne til indkomstoverførsler. Selvom betingelserne er svære, er det alligevel lykkedes 28 af byrådets 29 politikere at blive enige om næste års budget. Det glæder borgmester Mogens Jespersen.

– Det er en styrke, at vi også i trange tider løfter i flok. Vi har et samarbejdende byråd, hvor alle bidrager til at finde løsninger og det giver vores ansatte arbejdsro og borgerne tryghed, siger Mogens Jespersen, der har lutter lovord til forhandlingsudvalget.

Særligt stigningen i udgifterne til indkomstoverførsler har voldt politikerne hovedbrud. Skønt udgiftsniveauet er fornuftigt i forhold til andre sammenlignelige kommuner, har forhandlingsudvalget været nødt til at skære i anlægsbudgettet for at få enderne til at mødes.

– Vores anlægsbudget ligger stadig på et flot niveau. Vi hæfter os ved, at vi allerede har afsat midler til en lang række investeringer, som enten bliver færdige eller sættes i gang i 2024. Det gælder renoveringen af Hobro Idrætscenter, cykel- og skate-parken ‘Alt på Hjul’ i Hobro, det østlige kraftcenter ved Hadsund Hallerne, renoveringen af skolerne i Mariager og Als ligesom du snart kan cykle hele vejen rundt om Mariager Fjord på en cykelsti, siger borgmester Mogens Jespersen. 

– Vi glæder os også til at realisere vores fjordstrategi, hvor vi de kommende år investerer en million kroner om året på at gøre Mariager Fjord endnu skønnere for alle. Desuden investerer vi flere millioner i bymidterne i Arden og Hadsund, så byerne bliver endnu skønnere for vores borgere og de mange familier, som er på udkig efter et godt sted at bo, tilføjer han.

Forligsparterne har tilmed fundet 10 millioner kroner til renovering af Astrup Skole fordelt over budgetårene 2024 og 2025, samt 2,4 millioner kroner til K-klasserne på Arden Skole.

Tradition for samarbejde 

Der er tradition for brede budgetforlig i Mariagerfjord, men både på kort sigt og på lidt længere sigt forventer borgmesteren, at økonomien vil sætte samarbejdsånden på prøve. 

– Vi ser lige nu, at udgifterne til børn og voksne med særlige behov stiger markant. Disse borgere skal naturligvis have den hjælp og støtte, som de har krav på. Men det betyder, at vi må finde pengene andre steder på budgettet. Alene ekstra udgifter til specialkørsler betyder, at vi må afsætte 13 millioner ekstra til Nordjyllands Trafikselskab, forklarer borgmesteren.

Med budgetforliget finder parterne godt 16,7 millioner kroner på en lang række områder på tværs af fagenhederne.

Småt med nye initiativer

Når politikerne må svinge sparekniven for at få enderne til at mødes, er det i sagens natur småt med nye initiativer. Parterne lægger dog vægt på, at forliget fastholder de mange gode initiativer, der understøtter byrådets vision, som blev vedtaget med sidste års budget. Desuden er det lykkedes at hive en række tidsler ud af den buket af spareforslag, som politikerne måtte slås med. Det gælder blandt andet en reduktion af tilskuddet til Blå Kors på en million kroner, sløjfning af skolernes transportpulje og nednormering på Bostedet Kirketoften. Desuden er det almene børn- og unge område næsten friholdt for besparelser.

Reserve til uforudsete udgifter

Parterne bag forliget har reserveret 22 millioner kroner til uforudsete udgifter. Det skaber nemlig et solidt fundament under kommunens økonomi, når der allerede ved budgetlægningen tages højde for, at udgifterne på de store velfærdsområder kan risikere at skride. Dermed kan politikerne forhåbentlig undgå at genåbne budgettet, som det var tilfældet i år.

Herudover har politikerne afsat 86,8 millioner kroner til anlægsinvesteringer. Selvom Staten har lagt låg over kommunens anlægsbudget, fastholder forligsparterne niveauet for anlægsopsparingen til større markante projekter. De opsparede midler reserveres blandt andet til fyrtårnsprojekter som eksempelvis understøttelse af et campus for henved 1.000 studerende på Hobro Havn, et nyt og moderniseret bibliotek med borgerservice i Hobro, samt sundhedshuse i Hobro og Hadsund.

Forligspartierne budgetterer med en kassebeholdning, der honorerer målsætningen på mindst 142 millioner kroner. Desuden lægger forligspartierne vægt på, at nedbringe kommunens gæld.

Med forliget er rammerne for service og anlæg, som fastsættes på landsplan, udnyttet til fulde.

Udfordringer i horisonten

Ser man på de kommende budgetår, venter yderligere udfordringer. Prognoserne spår nemlig, at der bliver flere plejekrævende ældre og færre i den arbejdsdygtige alder. Det betyder, at der i 2026 er ubalance mellem udgifter og indtægter på ca. 45 mio. kr. Her er en aktiv bosætningsindsats et blandt flere initiativer, der skal give endnu flere lyst til at slå sig i den nordjyske fjordkommune. 

– De unge skal få øje på, at Mariagerfjord Kommune er et skønt sted at stifte familie og se børnene vokse op. Hos os kan du bo tæt på skoven, stranden og Danmarks smukkeste fjord. Vi vil skabe harmoniske rammer for vores borgere, styrke vores unikke kvaliteter i land og by og dyrke de lokale fællesskaber. Det har vi givet hinanden håndslag på, at vi skal samarbejde om, slutter borgmesteren.

Som led i budgetaftalen fastholdes kommuneskatten på 25,9 procent. Grundskylden sænkes fra de nuværende 34 promille til 15,7 promille.  Det skyldes ændringer i ejendomsskattesystemet, hvor Staten overtager opkrævningen og fastsætter grundskyldspromillen på landsplan.

Bag forliget står partierne Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

LÆS OGSÅ: Enhedslisten stemmer nej til budgettet

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler