Fjordstrategi – Samskabelse om ’Små projekter’ langs Fjorden
Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord Kommune holder årets første møde den 8. januar 2024. Her er der bl.a. på dagsordenen: Fjordstrategi – Samskabelse om ’Små projekter’ langs Fjorden
Byrådet vedtog Fjordstrategien, Fortællingernes Fjord 22. september 2021. Fjordstrategien udstikker en fælles retning for en helhedsorienteret og velovervejet udvikling af Mariagerfjord med fjorden som omdrejningspunkt og som et af de vigtigste fyrtårne i kommunen. Fjordområderne skal være mere synlige, anvendelige og tilgængelige og skal bidrage til at styrke Mariagerfjord som en destination og understøtte både turisme og øget bosætning.
Der er i forbindelse med udmøntningen af Fjordstrategien afsat midler til en pulje. Interesserede har kunnet søge til at realisere Små projekter i tråd med intentionerne i Fjordstrategien. Puljen skal være med til at styrke det lokale ejerskab til udviklingen af de fjordnære områder.
I denne sag skal Byrådet behandle forslag til fordeling af 500.000 kr., som er afsat til Små projekter i 2023.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller til Byrådet:
- At der gives afslag på ansøgning om 300.000 kr. vedrørende trappe ved Frydensberg i Mariager.
- At give tilsagn på 35.169 kr. ud af en ansøgning på 35.169 kr. vedrørende StoryTeller på havnen i Hobro.
- At give tilsagn på 215.000 kr. ud af en ansøgning på 215.000 kr. vedrørende badebro i Stinesminde.
- At give afslag på ansøgning på 67.187,50 kr. vedrørende toiletforhold m.m. ved Skarodde.
- At give tilsagn på 30.000 kr. ud af ansøgning på 30.000 kr. vedrørende bådebro ved Færgehagen i Hadsund Syd.
- At give tilsagn på 100.000 kr. ud af ansøgning på 157.500kr. vedrørende badebro ved Færgehagen i Mariager.
- At give tilsagn på 13.000 kr. ud af ansøgning på 26.000 kr. vedrørende forbedringer af Sildehagen i Hobro.
- At give afslag på ansøgning om 250.000 kr. vedrørende kunst i Bramslev Bakker.
- At restbeløbet på 100.000 kr. fra puljen 2023 til drift og vedligehold afsættes til at kunne yde støtte til nogle af projekterne i en opstartsperiode for at sikre projekternes gennemførsel.
Inddragelse
Der har i ansøgningsperioden været stort fokus på dialog mellem administrationen og de interesserede aktører. Med annonceringen af puljen har der været invitation til dialog på flere platforme. Under opstarten af puljen har der været afholdt et informationsmøde for interesserede, hvilket var velbesøgt med 17 interesserede og 9 projekter. Efter ansøgningsfristen har projektgruppen været i dialog med de fleste af puljeansøgerne for at få afklaret uklarheder i ansøgningerne.
Sagsfremstilling
Puljen: Fjordpuljens formål er at støtte op om, at lokale initiativtagere kan bidrage til at realisere Fjordstrategien i form af Små Projekter rundt om fjorden. Projekterne skal, jævnfør Byrådets beslutning om strategien, leve op til kravene fra Fortællingernes Fjord, hvor en Fælles Fjord, Fortællingernes Fjord, Fysiske Sammenhænge og Oplevelser for alle er overlæggere for visionen. Dette med en tilgang af nænsomhed og respekt for landskabet, vandet og kulturen.
De små projekter skal derudover leve op til nogle særlige kriterier. De skal forholde sig til følgende: Fjordkontakt, Eksisterende ankomstmuligheder, Fortælling, Iscenesættelse og Fysisk Udtryk, som udpeger en retning for, hvordan materialer, konstruktioner og indpasning af omgivelserne skal spille sammen.
Kravene, som er beskrevet i de af Byrådet besluttede dokumenter, har også været udgangspunktet for forslaget til udarbejdelsen af en Fjordbænk, som Byrådet har haft til behandling. Dette for at skabe mest mulig sammenhæng i de fysiske projekter, der planlægges udmøntet i forlængelse af udmøntningen af Fjordstrategien.
Proces: Efter annoncering af puljen sidst i maj 2023 blev der afholdt et informationsmøde. Her kunne interesserede gå i dialog med arbejdsgruppen og stille spørgsmål vedrørende deres konkrete tanker og ideer i forhold til Fjordstrategien. Der har generelt været en klar opfordring til at indgå i dialog med arbejdsgruppen undervejs i processen. Dette for at bidrage til mest mulig fælles forståelse for de muligheder og begrænsninger, der er ved anlæg ved og omkring Fjorden. Efter afleveringsfristen 1. oktober 2023 har arbejdsgruppen været i dialog med flere ansøgere for at opnå en større klarhed over de enkelte projekter. Læs mere om forløbet og få en kort præsentation af de enkelte projekter i Bilag 3. Projekterne fordeler sig hele vejen rundt om fjorden mellem Hobro og Hadsund.
Projekterne har hver især styrker og svagheder i forhold til ambitionerne i Fjordstrategien. På trods af stor forskellighed har det været nødvendigt at lave en sammenligning på de emner, de skal opfylde i Fjordstrategien.
Kort beskrivelse af de enkelte projekter
Mariager; Trappe ved Frydensberg – Beskrivelse af projekt og anbefaling
Projektet er en trappe ned af en skrænt, der forbinder bolignært naturområde med vandet.
Det anbefales at give et afslag til projektet, idet det vurderes at være i strid med de krav, der er i Fjordstrategien om nænsomhed. Det anbefales i stedet at undersøge løsninger, der kan forbedre eksisterende stier og trapper i området.
Hobro Havn; StoryTeller ved Nordjyske Museer. Beskrivelse af projekt og anbefaling
Projektet omfatter et lille apparat, der med håndkraft kan igangsættes til at give fortælling og lyde fra havn og fjord. Det ønskes opstillet på Hobro Havn.
Det anbefales at give tilsagn på det fulde beløb 35.160 kr. Anbefalingen gives under forudsætning af, at muligheden for at bruge Storytelleren flere steder undersøges, at der findes en anden placering på Hobro havn, og at der laves en klar aftale om drift ud over de første 5 år.
Stinesminde; Badebro – Beskrivelse af projekt og anbefaling
Projektet omfatter en multifunktionel badebro ved havnen i Stinesminde med mulighed for helårsbadning.
Det anbefales at give tilsagn på det fulde beløb 215.000 kr. Det er et helstøbt og gennemarbejdet projekt i forhold til kriterierne i Fjordstrategien. Anbefalingen gives under forudsætning af, at der laves en klar aftale om drift.
Dania; Skarodde – Beskrivelse af projekt og anbefaling
Projektet omfatter toiletfaciliteter til at håndtere de mange gæster samt midler til bord-bænkesæt og en bålplads.
Det anbefales at give et afslag til projektet. Offentlige toiletter er dyre både i drift og anlæg. Der er ikke på nuværende tidspunkt et overblik over, hvor dette med fordel kan prioriteres i fjordlandskabet. Det er uvist, hvor mange der gæster Skarodde, og om grundejeren vil støtte op om projektet. Det anbefales, at der arbejdes videre med projektet – gerne i dialog med kommunen.
Hadsund syd; Bådebro ved færgehage – Beskrivelse af projekt og anbefaling
Projektansøgerne ønsker fornyelse af nedslidt bådebro.
Det anbefales at give tilsagn på det fulde beløb 30.000 kr. Anbefalingen gives under forudsætning af, at foreningen gennemgår skiltningen i området, så det fremstår som et offentligt tilgængeligt areal.
Mariager; Badebro ved Færgehage – Beskrivelse af projekt og anbefaling
Der ønskes en stationær badebro, som erstatter eksisterende flydebro. Konkret i form af en cirkelbro som en Birgitta-krone.
Det anbefales at give tilsagn på 100.000 kr. ud af ansøgning på 157.500 kr. Med en cirkelbro som en Birgitta-krone vil broen ikke blot have en funktion, der understøtter helårsbrug. Den vil også understøtte byens fortælling.
Hobro; Badebro ved Sildehagen – Beskrivelse af projekt og anbefaling
Der ønskes støtte til to mindre projekter:
1) Bedre forbindelse til stranden med en forlængelse af brohovedet til Nøglebroen og 2) opfyld af sand i midten af cirklen. Sidstnævnte har Teknik og Miljø givet tilladelse til. Der er i dag et restbeløb på ca. 70.000 kr. hos foreningen tilbage fra et tidligere kommunalt tilskud til broen møntet på tilgængelighed.
Det anbefales at give tilsagn på halvdelen af det ansøgte beløb 13.000 kr. under forudsætning af, at beløbet bruges på sandstranden.
Bramslev Bakker: Kunstværk Bifrost – Beskrivelse af projekt og anbefaling
Projektet omfatter kunstværker af Jim Lyngvild langs stien mellem campingpladsen og stranden ved Bramslev Bakker, der skaber en fortælling om de nordiske guder. Fysisk Udtryk søges indarbejdet.
Det anbefales at give et afslag til projektet. Projektet har et interessant potentiale ikke mindst på baggrund af Unesco-udpegningen af Fyrkat, hvor et samarbejde med Nordjyske Museer anbefales. Ligeledes anbefales det at gå i dialog med Mariagerfjord Kommune med det formål at modne projektet. Det anbefales derfor, at ansøger genfremsender ansøgningen i en eventuelt kommende ansøgningsrunde.
Økonomi
Der er forslag om at udmønte 393.169 kr. af 500.000 kroner fordelt på følgende projekter:
- StoryTeller på havnen i Hobro støttes med 35.160 kr.
- Badebro i Stinesminde støttes med 215.000 kr.
- Bådebro ved Færgehagen i Hadsund Syd støttes med 30.000 kr.
- Badebro ved Færgehagen i Mariager støttes med 100.000 kr.
- Sildehagen i Hobro støttes med 13.000 kr.
Der er forslag om at tilbageholde 100.000 kr. fra den oprindelige pulje i 2023 med henblik på at kunne yde støtte til nogle af projekterne i en opstartsperiode. Dette er nærmere beskrevet ovenfor.
De 500.000 kr. tages til puljen fra allerede afsatte midler afsat under Fjordstrategien.