Flere børn bekymrer sig: “Hvor skal vi finde hinanden, hvis der kommer krig, mens vi er i skole og I er på job?”
En undersøgelse fra Røde Kors og Voxmeter viser, at 38% af forældre oplever, at deres børn bekymrer sig om krig, trusler om krig og klimaforandringer. Af disse er 12% i høj grad bekymrede og 60% er i nogen grad bekymrede, oplyser Røde Kors i en pressemeddelelse.
Hvor mødes vi, hvis der udbryder krig? Hvordan bliver vores liv, hvis klimaforandringerne eskalerer? Er verden i orden?
Tanker om verdens tilstand fylder meget for en stor del af danske børn mellem 10-17 år. Forældre fortæller, at de skal svare på spørgsmål om sikkerhed i Danmark, krig og klima, ligesom det er hyppigt, at deres børn oplever søvnproblemer, angst og tristhed.
Det er ikke overraskende, lyder det fra Louise Paulsen, beredskabschef i Røde Kors, der fortæller, at øget opmærksomhed på kriser skaber utryghed, hvis ikke vi også taler om, hvordan vi kan handle som samfund og har fokus på mental trivsel.
”Vi ved fra vores internationale katastrofearbejde, at mental trivsel har stor betydning for samfundets evne til at komme godt igennem kriser. Derfor får undersøgelsen os til at tænke, at der er behov for større psykosocialt fokus, når vi arbejder med børn og unges kriseforståelse for at undgå, at vi skaber unødvendig utryghed,” siger Louise Paulsen.
Røde Kors’ beredskab har uddannet frivillige, som står klar til at træde til og understøtte med psykosociale indsatser, hvis behovet opstår.
Om undersøgelsen
– Røde Kors har sammen med Voxmeter lavet en kvalitativ spørgeskemaundersøgelse blandt 502 forældre til børn i alderen 10-17 år.
– Svarene viser, at 38% af forældrene oplever, at deres barn er bekymret for den aktuelle verdenssituation – fx krig, katastrofer og klimaforandringer. Af disse 38% er 60% i nogen grad bekymrede, mens 12% i høj grad er bekymrede.
– De emner der fylder mest i bekymringerne, er krig eller trusler om krig i verden (37%), krig eller trusler om krig i Danmark (31%) og klimaforandringer og naturkatastrofer (24%).