Første status på beskæftigelsesplan 2024-2027 i Mariagerfjord
I denne sag, som er på dagsordenen den 3. oktober i Udvalget for Beskæftigelse og Uddannelse i Mariagerfjord Kommune, fremlægges første opfølgning på Mariagerfjord Kommunes beskæftigelsesplan 2024-2027. Sagen har til formål at orientere Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse om de igangsatte handlinger og resultater i relation til beskæftigelsesplanens mål og indsatsområder. Udvalget vil blive præsenteret for status to gange om året.
Indstilling: Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse:
1. At orienteringen tages til efterretning.
2. At behovet for justering af beskæftigelsesplanen bliver drøftet
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesplanen har som overordnet mål at sikre en balance på arbejdsmarkedet, hvor virksomhederne har adgang til kvalificeret arbejdskraft, og borgere har mulighed for at bidrage med det, de kan. Dette opnås gennem følgende indsatsområder: kvalificeret arbejdskraft, ungeindsats, sammenhængende borgerforløb og inklusion af borgere på kanten af arbejdsmarkedet.
Denne sag fremhæver de vigtigste handlinger, der har fyldt i fagenhedens arbejde siden udvalget godkendte de handlinger, der skal realisere beskæftigelsesplanen. Fokus er rettet mod tiltag som øget borgerinddragelse i egne sager, oprettelse af småjobs og implementering af IPS-projektet. I det vedhæftede bilag finder man en opdatering på hver handling samt relevante data.
Status på igangsatte handlinger
Jobsøgende og sygemeldte borgeres inddragelse i egen sag
Der er blevet arbejdet intensivt med at øge borgernes inddragelse i deres egne sager. Der er også blevet arbejdet videre med viden fra kompetenceforløb om samtaleteknikker. Der er fokus på at skabe plads til, at medarbejdere kan fordybe sig i ny viden om målgruppen og udvikle deres egen praksis gennem refleksion og supervision.
Yderligere er der iværksat et gruppeforløb for borgere, der modtager sygedagpenge eller er under jobafklaringsforløb, kaldet “Godt i gang igen”. Forløbet giver deltagerne:
Indføring i digitale redskaber, der kan hjælpe med at træffe valg omkring job og uddannelse.
Viden om kompensationsordninger og hjælpemidler til arbejdsgivere.
Mulighed for at udvikle en plan for tilbagevenden til arbejde.
Forløbet løber over 5 uger, hvor deltagerne mødes én gang om ugen i to timer.
Øgning af antal jobordre og småjobs
Dansk Salt og Mariagerfjord Kommune har sammen taget initiativ til et samarbejde om rekruttering af ledige borgere til småjobs på 1-10 timer om ugen. Dansk Salt har haft stor succes med at rekruttere ledige med mindre udfordringer og ønsker at udbrede denne tilgang til flere virksomheder i kommunen.
Denne strategi har vist sig særdeles effektiv, da den kombinerer virksomhedens behov med borgernes kompetencer og værdier. Dette har ført til, at flere ledige har udviklet sig i deres jobfunktioner. Fokus på at skabe match mellem borgerens passion og virksomhedens behov har bidraget til, at medarbejderne trives og udvikler sig både personligt og professionelt.
Der arbejdes på, at flere virksomheder vil følge denne model, som ikke alene hjælper med at løse rekrutteringsudfordringer, men også forbedrer virksomhedernes ESG-regnskab og bidrager til borgernes mentale sundhed, selvtillid og sociale netværk. ESG-regnskab er virksomheders frivillige offentliggørelse af oplysninger og data om deres miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold.
Fremadrettet vil relevante virksomheder blive udvalgt og modtage invitationer til et kick-off møde, hvor modellen og samarbejdsmulighederne præsenteres. Herefter vil der blive fulgt op med de virksomheder, der viser interesse, og der vil blive arbejdet på at matche ledige borgere med småjobs.
IPS-projektet i Ungecentret
Mariagerfjord Kommune har også igangsat IPS-indsatsen, der sigter mod at hjælpe personer med psykiske lidelser eller sårbarheder til at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. IPS-metoden bygger på hurtig jobsøgning, personlig støtte og tæt samarbejde mellem jobcentre, behandlings- og støttetilbud samt arbejdsgivere.
Screening af borgere til IPS-forløbet er sat i gang siden 1. august, og de relevante medarbejdere på Ungecentret er blevet ansat. Målet med projektet er at skabe bæredygtige jobmatch uden krav om forudgående jobtræning eller symptomfrihed, hvilket gør det muligt for sårbare borgere at indgå på arbejdsmarkedet på deres egne præmisser. Borgerne har taget præsentationen af projektet meget positivt, og allerede 19 borgere har sagt ja til deltagelse i projektet.
Fokusområder i det kommende halve år
Der arbejdes videre med de godkendte handlinger. Status på disse kan læses i det vedlagte bilag.
Der bliver også sat fokus på Mariagerfjord Kommune som arbejdsplads med nye initiativer. Dette omfatter mål for rekruttering, opkvalificering og fastholdelse. Der forventes at blive etableret et partnerskab mellem de enkelte arbejdspladser og Jobcentret for at omsætte disse mål til handling.
Anbefaling
Beskæftigelsesplanen for 2024-2027 er designet til at imødekomme både aktuelle og fremtidige udfordringer på arbejdsmarkedet. Selvom der med den nye plan igangsættes forskellige initiativer og handlinger, er det vigtigt at anerkende, at de grundlæggende udfordringer på arbejdsmarkedet fortsat er til stede. Givet planens relativt korte levetid, og den fortsatte relevans af de identificerede udfordringer, anbefaler fagenheden, at beskæftigelsesplanen fastholdes i sin nuværende form uden tilpasninger i år. Dette vil sikre, at vi fortsat kan fokusere på at optimere de igangværende tiltag og evaluere deres effekt, før vi overvejer eventuelle ændringer.