Force Majeure – svensk-dansk udstilling i Kunstetagerne Hobro
Fernisering: Lørdag d. 8. februar 2025 kl. 11
Velkomst ved Birgitte Nissen, formand for Mariagerfjord Kunstforening
Introduktion ved kunstfaglig medarbejder Ane Lie Stokbro
Kurator Anne Maria Udsen fortæller om udstillingen
Udstillingsperiode: 8. februar 2025 – 31. maj 2025
Åbningstider:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 10 – 17
Onsdag: 11 – 17
Lørdag: 10 – 13
Søn- og helligdage: Lukket
FORCE MAJEURE – svensk-dansk udstilling i Kunstetagerne
Hvordan skelner vi mellem naturkatastrofer og den menneskeskabte katastrofe i en tid, hvor mennesket selv er blevet en større kraft på lige fod med naturen?
Dette spørgsmål er sammen med temaer som krig, krise, håb og forbundethed centrum for udstillingen Force Majeure, der fra lørdag d. 8. februar kan opleves i Kunstetagerne Hobro.
I Force Majeure vises tekstilkunst af Victoria Andersson (Norrbotten, SE), skulpturer af Helene Aurell (SE), installation af Anne Mette Edeltoft (DK), maleri af Laima Puntule (DK/LV), maleri og tekstilkunst af Marieta Toneva (SE/BG), tekstilkunst af Hannah Streefkerk (SE/NL), skulptur af Greger Ståhlgren (SE) og maleri og installation af Anne Maria Udsen (SE/DK).
I udstillingen, som er kurateret af Anne Mette Edeltoft og Anne Maria Udsen, udforsker de otte danske og svenske kunstnere forholdet mellem natur og kultur. Gennem kunsten tilbyder de både et kritisk og poetisk blik på en verden, der står overfor kæmpestore, menneskabte udfordringer. Med inspiration fra blandt andet truede koldtvandskoraller, frøkapsler, traditionelt træhåndværk og detonerede granater undersøger Force Majeure menneskets komplekse forhold til naturen og sætter fokus på det stadig mere presserende behov for at passe på vores klode. Udstillingen handler også om håb, identitet og balance. Hvad er mennesket, hvad er natur, og hvordan kan vi leve i harmoni med hinanden? Noget må ændre sig.
De otte samtidskunstnere har alle fast base i henholdsvis Sverige og Danmark, men fire af dem bringer tillige erfaringer fra samisk, lettisk, bulgarsk og hollandsk kultur med ind i projektet. Udstillingen bevæger sig derfor på tværs af grænser og kulturer såvel som på tværs af medier, idet kunstnerne arbejder med alt fra maleri, skulptur, broderi, fotografi, tegning, grafik til installation.
Kunstnerne siger:
VICTORIA ANDERSSON: ”Hvordan kan projektet, som udforsker Stedet, et abstrakt kort over kultur, sprog og historie i området, hvor jeg har mit virke, og hvor min familie stammer fra, bidrage til en øget forståelse for og bevarelse af tabt slægtshistorie og kulturel arv? Hvordan kan jeg gennem egne fortællinger og broderede billeder udfylde tomrummet i historien og vække interesse for mellemrummene og de tabte kundskaber, samtidig med at naturen udgør en konstant baggrund eller central del af fortællingen?
HELENE AURELL: Min skulptur ”Vævning” symboliserer den underliggende kraft, som driver forandring, både gennem indre nødvendighed og ydre påvirkning. Den kontinuerlige bevægelse og metamorfosen er uundgåelig i vævningen, en spejling af naturens ubønhørlige kræfter. Præcis som Force majeure handler om uforudsigelige, uundgåelige hændelser, der fremtvinger omvæltninger, og her fungerer ”Vævning” som en påmindelse om de kræfter, vi ikke kan kontrollere – en bestandig udvikling drevet af livets iboende energi.”
ANNE METTE EDELTOFT: ”Hvordan kan mine undersøgelser af koralrevets organiske former, farver og strukturer bidrage til en øget bevidsthed om menneskets forhold til og afhængighed af havet og dets økosystem? Hvorfor ved de færreste, at vi har koraller i Norden? Er koldtvandskorallerne lige så truede som de tropiske? Er det muligt at overføre havets bevægelser i korallerne til leret, og kan installationen skabe en forbindelse, der minder os om deres skrøbelighed?”
LAIMA PUNTULE: ”I mine værker undersøger jeg den menneskelige ligegyldighed over for naturen og verden gennem symbolsk blødning og udforskning af de utilsigtede konsekvenser af vores handlinger. Projektet har en sarkastisk undertone og har til formål at øge bevidstheden om ansvar for de fysiske og psykologiske virkninger af vores adfærd.”
Kuratorerne skriver om HANNAH STREEFKERK (1973-2022): ”Hvordan kan Hannah Streefkerks kunstnerskab, der udforsker forholdet mellem menneske og natur gennem traditionelle håndværksteknikker, bidrage til at øge forståelsen for og påskønnelsen af naturens skønhed og skrøbelighed? Hvordan kan Hannahs værker vække tanker om menneskets afhængighed af naturen og vække opmærksomhed omkring vores nuværende verdensorden, hvor afstanden til naturen øges?”
GREGER STÅHLGREN: ”Værket ”Korintiskt” er en genspejling af den verden, vi lever i. En verden, hvor naturen udnyttes brutalt og i rasende tempo, og hvor samtidskunsten forsøger at vise og dokumentere det, der sker. Jeg interesserer mig for naturen og arkitekturen og hvordan disse kan spille sammen. Jeg arbejder med temaer, som forsøger at sammenkoble og synliggøre det naturlige forhold mellem naturen og arkitekturen – om man vil, naturens forhold til den ordnede og stiliserede natur, som ofte er skjult for betragteren i bygninger og huse af forskelig slags.”
MARIETA TONEVA: ”Med naturen som min største inspirationskilde udforsker jeg nærvær og spor af virkeligheden. Formsproget er ofte organisk, uanset om jeg arbejder med skulpturel tekst, emalje eller silketryk. I mit arbejde undersøger jeg skrøbelighed som styrke og styrke som skrøbelighed, modsætninger som tiltrækkes af hinanden og bestandigt frastøder hinanden i en mulig eller umulig helhed.”
ANNE MARIA UDSEN: ”Hvordan kan fokus på studier af bjørnedyr og andre mikroorganismer under vandoverfladen bidrage til at øge bevidsthed og forståelse for mikrokosmos’ betydning i en større livscyklus? Hvordan kan jeg forstærke det cykliske tema, udforske DNA’s potentiale og dets forbindelse til naturens mangfoldighed?”
Til udstillingen udgives et dokumenterende katalog med værk- og installationsfotos ogf tekster af kunstnerne. Kataloget ligger klar i uge 7.
Der gennemføres en række omvisninger, og udstillingsperioden afsluttes med finissage den 31.5., hvor de to kuratorer og forfatteren Silja E.K: Henderson medvirker.
Mariagerfjord Kunstforening har modtaget støtte til udstillingen fra Dansk Tennis Fond, Knud Højgaards Fond, Mariagerfjord Kommune og Sparekassen Danmark Fonden Hobro. Kunstnerne har modtaget støtte fra Den Jyske Kunstfond.