ForsideMariagerfjordForedrag i Rosendalhallen: "Hvis du får en stor is, holder du så...

Foredrag i Rosendalhallen: „Hvis du får en stor is, holder du så op med at græde?‟

- Annonce -

Foredrag i Rosendalhallen: „Hvis du får en stor is, holder du så op med at græde?‟

Hver dag mister mange børn noget betydningsfuldt – en forælder, et kæledyr, en ven eller illusionen om, at deres forældre er sammen for evigt. Børn sørger forskelligt, og det har afgørende betydning for resten af et barns liv, hvordan deres følelser i sorg bliver mødt af voksne.

Tab og sorg er en del af livet, men hvordan støtter voksne bedst børn, når de mister? Det var temaet til foredraget i Rosendalhallen i Hobro arrangeret af Folkekirkens Familiestøtte i Mariagerfjord, hvor lærer og traumeterapeut Carsten Møller talte for en udsolgt sal og gav de 100 fremmødte forældre, fagpersoner og frivillige konkrete anbefalinger til, hvordan voksne kan møde børn, der har mistet. Carsten Møllers budskaber er relevante for alle voksne omkring børn, der har mistet: Børn sørger anderledes end voksne, og det vigtigste, vi kan gøre, er at være nærværende og give plads til deres følelser uden at dømme dem eller fixe dem.

Børns sorg ligner ikke voksnes

Sorg opstår, når vi mister noget, der har betydning for os – det kan være en person, et kæledyr, et hjem eller forestillingen om, hvordan livet skulle være. Mens sorgen er en følelse, er det at sørge en proces.

”Børn oplever sorg forskelligt fra voksne. De tænker meget konkret og kan have svært ved at forstå abstrakte forklaringer. Hvis et barn for eksempel hører, at en afdød „sover‟, kan det føre til en frygt for, at søvn betyder død. Børn kan også føle skyld – de kan tro, at de selv har forårsaget tabet, fordi deres forståelse af verden er mere sort/hvid”, fortæller Carsten Møller.

At være i sorgen uden at tage den væk

Voksne kan ind imellem have svært ved at se børn være kede af det og forsøge at „fikse‟ deres følelser. Det kan betyde, at børn mister kontakten til deres sorg og tror, at de ikke må være kede af det. Det er vigtigt, at vi tør være til stede med børnene i sorgen uden at forsøge at tage den fra dem eller gøre deres følelser forkerte.

”Sorg er et livsvilkår, og der findes ingen nemme løsninger. Men ved at være nærværende og anerkendende over for børns følelser kan vi hjælpe dem med at navigere i deres tab – og på den måde styrke deres evne til at håndtere livets svære sider,” siger Carsten Møller.

Carsten Møllers anbefalinger til voksne omkring børn, der har mistet:

  1. Forstå din egen sorg – Hvordan har du selv håndteret tab? At være bevidst om egne følelser gør det lettere at støtte børn i deres sorg
  2. Accepter altid et nej – hvis barnet ikke vil snakke om sit tab lige nu, så acceptér det ubetinget
  3. Vær til stede – Tillad sorg og glæde at eksistere side om side. Børn har brug for både at sørge og lege – og de kan sagtens pendulere ind og ud af sorgen
  4. Tal om tab i fredstid – Forbered børn på, at tab er en del af livet. En åben samtale gør det lettere for børn at håndtere sorg, når den opstår

Er du forælder til et barn mellem 0 og 17 år og har brug for støtte til familiens trivsel fx pga. skilsmisse, kan du få gratis og anonym hjælp af en forældre-ven gennem Folkekirkens Familiestøtte

- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet