Frivillighed og integration af ukrainske flygtning i Mariagerfjord Kommune
Frivilligcenter Mariagerfjord og Integrationsrådet havde taget hinanden i hånden og planlagt en aften, hvor der blev sat fokus på frivillighed og integration i Mariagerfjord Kommune. Arden Kulturhus dannede rammerne for arrangementet, der fandt sted den 14. maj 2024.
Arrangementet var afslutningen på projektet med de ukrainske flygtninge, der i krigens første tid kom til Rostrup Skole. Aalborg Universitet kørte i den sammenhæng sideløbende forskning med titlen: Vi gør det for dem: Løfter om en ny inkluderende normalitet og magt ubalancer i organiserede møder.
Arrangementet bestod af et oplæg af projektkoordinator Lea W. Pedersen fra Frivilligcenter Mariagerfjord, hvor hun præsenterede den viden, erfaring og læring Frivilligcentret har opnået gennem det seneste projekt med fokus på at integrere ukrainske flygtninge i civilsamfundet.
Derefter præsenterede Assistant Professor/adjunkt Ana M. Garcia ved Aalborg Universitet, forskningen og resultaterne fra den forskning, som blev foretaget i Mariagerfjord. Forskning med at undersøge, om der er sammenhæng eller afvigelse mellem de udtalte mål og den virkelige udførelse. Samt at vurdere, om magtbalancerne kan håndteres effektivt, og om interaktionerne under møderne er håndteret på en hensigtsmæssig måde.
Konklusion på forskningen:
-Den forestilling om, hvordan denne slags praksis bør være, fortsætter med at være en betydningsfuld retningslinje for det organiserede møde.
-Forestillingen bidrager med idealer om ligestillede relationer, venskab, tjeneste over for flygtninge, så længe de grundlæggende adfærdsregler respekteres.
-Spændingen mellem, hvordan sådanne møder burde finde sted, og hvad der faktisk er tilfældet i virkeligheden, afslører en mangel på spørgsmål om selve disse interaktioners natur.
-Disse praksisser fokuserer primært på ensidigt at håndtere og bekræfte magtuligheder inden for den strukturerede interaktion.
Frivilligcenter Mariagerfjord har stor erfaring på integrationsområdet og trods klar forventning til hvordan projektet skulle gennemføres, måtte der ændres undervejs, da det viste sig at være noget anderledes end antaget. Hvilket er meget sammenfaldende med resultaterne fra den sideløbende forskning, som Aalborg Universitet gennemførte.
Aftenen sluttede med stor spørgelyst fra de omkring 30 deltagere, der deltog i mødet. Flere fra lokal området gav udtryk for, at de ikke som sådan så sig selv som frivillige, men mere blot som en naturlig del af at være med til, at tage godt imod de mange gæster, som for en tid var landet på Rostrup Skole og havde brug for et akut sted at være. Det var ifølge dem blot gjort af medmenneskelighed og åbenhed og ikke for at være frivillig i et projekt.