Gør din hund til en glad vandhund
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Agria Dyreforsikring fortæller her, hvordan du får en glad vandhund – og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
– For nogle hunde er vand ikke bare en sjov sommeraktivitet – det er en del af deres DNA. For hunderacer, der ikke har samme naturlige tilgang til vand, kræver det endnu mere tålmodighed – og den rigtige tilgang, før de bliver trygge nok til at slippe bunden, forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber:
– Hunderacer som newfoundlændere, retrievere og andre vandapporterende jagthunde er i århundreder blevet fremavlet til at arbejde i og omkring vand. For dem er svømning en del af deres identitet, en naturlig adfærd og en vigtig kilde til både fysisk og mental trivsel. Men selv blandt de mest vandglade racer skal introduktionen til vand ske nænsomt og i hundens eget tempo.
Hundesvømning skal læres
– Det er en myte, at alle hunde er naturlige svømmere. De fleste hunde har dog en instinktiv evne til at ”padle”, når de placeres i vand; ”hundesvømning” er grundlæggende svømmetag uden nogen egentlig teknik, hvor hunden holder hovedet over vandet ved at padle med for- og bagben. Men bare fordi en hund kan padle, betyder det ikke, at den er en selvsikker eller dygtig svømmer, og derfor er det vigtigt at give unge og uerfarne svømmere en god og langsom introduktion til det våde element, forklarer Lotte Evers.
Hun forklarer, at selv om mange hunde er nysgerrige på vand, kan det specielt for små hvalpe og unge hunde samtidig virke overvældende – specielt hvis første introduktion sker ved dybe søer eller ved hav med større bølger.
– Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Selv hunde med stor genetisk lyst til vand kan være forsigtige i starten. Nogle vil dyppe poterne – andre springer direkte i. Respekter forskellene og undgå for alt i verden at presse hunden – f.eks. ved at kaste, trække eller presse den ud i vandet. Det kan resultere i en livslang vandfrygt, siger hun. Herunder får du hundeekspertens guide til “den gode start på vandlivet”:
Den gode start på vandlivet
- Find et roligt sted uden bølger og med lav vanddybde, f.eks. kan en plan sandstrand eller en søbred være ideelt. Tving aldrig din hund i vandet; Lad dem opbygge selvtillid gennem positive oplevelser.
- Begynd med blot at gå nær vandkanten, så din hund kan undersøge i sit eget tempo. Du kan med fordel iføre dig gummistøvler og selv gå lidt i vandkanten og tale opmuntrende til hunden.
- Brug positiv forstærkning, tilbyd godbidder, leg og ros for rolig adfærd nær vandet. Du kan evt. lokke den uerfarne hund ud i vandet ved hjælp af godbidder, eller du kan tage din hunds yndlingslegetøj med og lege med hunden i vandkanten for at skabe positive associationer. Du kan også medbringe et stykke flydelegetøj, som du først kaster et kort stykke ud på lavt vand for at lokke din hund til at hente det. Øg gradvist afstanden, efterhånden som din hund bliver mere tryg ved at komme i vandet. Sørg for, at der er sat en line i legetøjet, så du kan trække det i land, hvis hunden ikke vil gå ud efter det, medmindre du selv er frisk på en dukkert.
- Har du mulighed for at få hjælp til vandintroduktionen af en anden vandglad hund, kan den være en uvurderlig hjælp. Hunde lærer ofte ved at iagttage andre – og ser de en artsfælle trygt svømme ud, får de ofte modet selv.
Effektiv og skånsom motion
- Når din hund er komfortabel på lavt vand, kan du med fordel støtte den under maven, når den begynder at padle. Før den forsigtigt ud på lidt dybere vand, mens du bevarer støtten. Opmuntr med ros og lad den vende tilbage til lavt vand, så den kan få fodfæste igen, inden den igen får mod til et par svømmetag.
- Når hunden først bliver tryg ved vand, er svømning en fantastisk og blid motionsform – især i varme måneder. Det styrker muskler og led og svømning har mange fordele, såsom skånsom genoptræning efter skader eller operation, muskelopbyggende træning og sjov og anderledes aktivering af hunden.
Stress, kulde og træthed
- Selv om du ikke svømmer med, kan du ikke overlade vandhunden til sig selv. Hold nøje øje med om hunden udviser tegn på stress eller angst, f.eks. piben, rysten eller forsøg på at klatre op på dig og afslut altid svømme-sessionen på en positiv måde, før din hund bliver alt for træt eller stresset.
- Efterlad aldrig din hund uden opsyn omkring vand, selv om den er en stærk svømmer, og pas på skjulte farer som stærk strøm eller fugle, der kan friste hunden langt ud i vandet.
- Samtidig bør du være forsigtig med vandtemperaturen: Hunde kan hurtigt blive underafkølede i koldt vand, og selv om forårssolen sagtens kan varme godt, hvis du finder et vindstille hjørne, er vandet i april og maj stadig meget koldt: For de fleste danskere når vandtemperaturen i søer, åer og hav først op i ”acceptable svømmehøjder”, når vi når til juli måned, og den falder hurtigt igen sidst i september. Vent derfor gerne med at introducere hunden for vand til forsommeren, hvor vandet er noget mere indbydende.
- Vær opmærksom på hundens alder og på tegn på træthed: Hvalpe og ældre hunde bliver hurtigere kolde, og selv den stærkeste svømmer kan hurtigt blive træt i koldt vand. Og husk, at svømmeteknikken ofte først kommer, når hunden opdager, at den faktisk kan flyde!
Vigtige råd til vandleg med vandhunden
- Undgå stejle kanter, bølger og kolde temperaturer
- Brug evt. redningsvest med håndtag, hvis hunden har brug for lidt ekstra hjælp
- Hold øje med blågrønne alger ved stillestående vand; kan være livsfarligt selv i små mængder
- Undgå at lade hunden slikke sig i pelsen efter svømning i klor- og saltvand
- Skyl hunden grundigt i rent vand
- Gnub hunden tør med et håndklæde – brug evt. dækken
- Vær særlig opmærksom på tørring af din hunds ører for at forhindre infektioner
- Tjek for eventuelle snitsår, der kan være opstået under svømmeturen.