ForsideNordjyllandHistorisk fondsbevilling til psykiatrien i Nordjylland: 180 mio. kr. skal sikre hurtig...

Historisk fondsbevilling til psykiatrien i Nordjylland: 180 mio. kr. skal sikre hurtig og målrettet indsats for børn og unge med psykiske problemer

- Annonce -

Historisk fondsbevilling til psykiatrien i Nordjylland: 180 mio. kr. skal sikre hurtig og målrettet indsats for børn og unge med psykiske problemer

Med 180 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond modtager Psykiatrien i Region Nordjylland den største danske fondsbevilling målrettet børn og unge ramt af psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom. Projektet skal finde nye veje til hurtigere diagnostik og bedre behandling til målgruppen, og ambitionen er at udvikle et koncept, der efterfølgende kan udbredes til de øvrige danske regioner, oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Psykisk mistrivsel og psykisk sygdom er et alvorligt samfundsproblem i Danmark. I de seneste 10 år er andelen af børn og unge, der er i kontakt med børne- og ungdomspsykiatrien steget med mere end 50 procent, og 15 procent af alle børn og unge får en psykiatrisk diagnose, før de fylder 18 år.

Det presser kommuner og sundhedsvæsenet, og familier oplever ofte, at hjælpen til deres børn og unge kommer for sent, eller at de ikke får den rette hjælp – hvilket i sidste ende har store menneskelige konsekvenser såvel som samfundsøkonomiske følger.

Derfor har Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond sammen med Psykiatrien i Region Nordjylland indgået partnerskab om et af de mest ambitiøse projekter indenfor det børne- og ungdomspsykiatriske område. Projektet hedder ”Bedst for Os”, og med 180 mio. kr. afsat over en femårig periode, er der tale om den største danske fondsbevilling målrettet børn og unge ramt af psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom.

Håber at knække koden for at tilbyde hurtig hjælp

Som partner bidrager Region Nordjylland også med væsentlige ressourcer til projektet, og regionsrådsformand Mads Duedahl (V) er stolt af, at Region Nordjylland er bedt om at udvikle og gennemføre et så ambitiøst fagligt udviklingsprojekt, som kan inspirere de øvrige regioner og kommuner i Danmark og på den måde være med til at løfte trivslen for børn og unge i hele landet.

– Den stigende mistrivsel og psykisk sygdom blandt børn og unge har ført til et øget pres på regionale og kommunale tilbud, hvor vi har svært ved at følge med og tilbyde hurtig tilstrækkelig hjælp. Jeg har en forhåbning om, at projektet kan være med til at knække koden for, hvordan vi kan tilbyde hurtigere udredning og mere og bedre behandling til børn og unge, så hele familien kan blive løftet ud af den krise, det er, når et barn er ramt af psykisk sygdom.

Tæt tværfagligt samarbejde

”Bedst for Os” bygger bl.a. på erfaringer fra et lignende projekt i Storbritannien, og mens det overordnede sigte er at udvikle nye metoder til en mere effektiv og sammenhængende indsats, bliver der allerede fra dag ét sat gang i tiltag, der skal sikre hurtigere udredning og bedre behandling til børn, unge og deres familier.

Ifølge Jan Mainz, der er professor og psykiatridirektør i Region Nordjylland og står i spidsen for ”Bedst for Os”, er en tættere dialog og samarbejde mellem de forskellige fagområder helt centralt for projektet.

– Et vigtigt element bliver aktiv inddragelse af alle relevante aktører og samskabelse med henblik på at udvikle tilbud, der kommer til at gøre en reel forskel. Det omfatter både børn, unge, forældre og fagprofessionelle fra kommunerne, den regionale psykiatri og almen praksis, siger Jan Mainz og understreger, at projektet arbejder i tråd med målsætningerne i den nationale 10-års plan for psykiatrien.

Familien i fokus

I ”Bedst for Os” vil der være fokus på hele familien, og et af de centrale nye tiltag er etablering af Familiens Team, som ud over barnet/den unge og forældrene tæller fagprofessionelle fra skole, kommune og børne- og ungdomspsykiatrien. Familiens Team får til opgave løbende at tilrettelægge og koordinere den enkeltes forløb.

– Når et barn eller en ung er i mistrivsel, er det jo hele familien, der bliver ramt. Derfor er det vigtigt, at familien er i fokus, så man i fællesskab kan skabe et inkluderende og sammenhængende patientforløb, forklarer Jan Mainz.

Desuden kommer brugen af digitale løsninger til at spille en central rolle i ”Bedst for Os” – igen med familien i fokus.

Der skal udvikles en digital platform, hvor alle oplysninger om barnets eller den unges forløb i børne- og ungdomspsykiatrien vil blive samlet. Det giver familierne hurtig og let adgang til de informationer, de har brug for, samtidig med, at det styrker vidensdelingen mellem de forskellige involverede aktører i patientforløbet.

Derudover skal der i samarbejde med andre regioner laves en app rettet mod forældrene, der skal kunne være en hjælp i den tid, hvor barnet står på venteliste.

Fonde vil gøre en forskel for børn og unge i psykisk mistrivsel

Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 150 mio. kr., og Det Obelske Familiefond bidrager med 30 mio. kr. til ”Bedst for Os”. Hos begge fonde er der store forventninger til partnerskabet og projektets potentiale.

– ”Bedst for Os” er et unikt initiativ, og vi har høje forventninger til, at alle de involverede aktører kommer til at skabe en mærkbar forbedring for børn og unge med psykisk mistrivsel og deres familier. Samtidigt med, at projektet skal skabe ny viden og udvikle nye løsninger, er det vigtigt for os, at projektet skaber forandring i form af hurtigere udredning og bedre behandlingstilbud,” siger Flemming Konradsen, Senior Vice President med ansvar for det humanitære og sociale område i Novo Nordisk Fonden.

Bestyrelsesformand i Det Obelske Familiefond, Gustav Mellentin, lægger ligeledes vægt på nødvendigheden og vigtigheden af projektet, og at det er et regionalt projekt i Nordjylland med nationale ambitioner.

– Vi er meget glade for at indgå i partnerskabet bag “Bedst for Os”, fordi projektet for alvor får sat dem, det handler om, i centrum – nemlig børn, unge og deres familier. Det er en ambitiøs indsats for at finde nye veje til bedre behandling for børn og unge, der bygger oven på forskning og positive erfaringer fra udlandet. Som et centralt element forpligter det aktører på tværs af sektorer, hvilket er helt altafgørende, da vi ikke længere er i tvivl om, at udfordringerne hos børn og unge i psykisk mistrivsel er så komplekse, at de skal løses i tæt samarbejde.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler