Højsæson for flåtbid: Nye flåtarter øger risikoen for alvorlige sygdomme hos din hund
Lige nu er der højsæson for flåter, og i år er der særligt fokus på nye flåtarters fremkomst. Derfor bør hundeejere være særligt opmærksomme i den kommende tid, da hunde har øget risiko for at blive bidt af den blodsugende mide, som kan overføre flere alvorlige sygdomme.
I juli, august og september er risikoen for at blive bidt af en flåt ekstra stor. Men det er ikke kun mennesker, der kan blive udsat for den blodsugende mide, det gør sig også gældende for hunde – og derfor bør hundeejere være særligt opmærksomme lige nu.
Sådan lyder opfordringen fra veterinærkoncernen AniCura, som inden for de seneste år har oplevet en markant stigning i antallet af hunde, man tester for flåtoverførte sygdomme. Det skyldes blandt andet, at der er kommet et stigende fokus på flåter, som ikke tidligere er lokaliseret i Danmark:
– Vores varmere vejrforhold giver bedre betingelser for nyere flåtarters overlevelse og etablering i den danske natur. I år har man eksempelvis observeret jagtflåten, der er større end andre flåter og som i andre lande har vist sig at kunne bære Krim-Congo hæmorragisk febervirus, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital, Anders Jensen, og fortsætter:
– De nye flåtarter kommer blandt andet til landet med trækfugle, men vi oplever også, at det spiller en rolle, at flere og flere tager deres kæledyr med på ferie i Sydeuropa, hvor der netop findes andre typer af flåter, som bærer på mere alvorlige sygdomme. Derfor spørger vi altid ind til, om det pågældende kæledyr har rejst uden for landets grænser, hvis der er mistanke om flåoverførte sygdomme. Det har nemlig stor betydning for, hvilke sygdomme vi tester for.
Flåter lever af at suge blod fra fugle og pattedyr, og derfor kan flåter eksempelvis bære sygdomme som borrelia, hjernebetændelsen TBE, anaplasma og babesia.
Sådan skal du reagere på flåtbid
I højsæsonen for flåtbid er det blandt andet en god idé, at man sørger for at tjekke både sig selv og sin hund efter flåter, når de daglige gåture er overstået – og hvis flåten har bidt sig fast, handler det om at fjerne den hurtigst muligt, lyder det fra Anders Jensen.
– Risikoen for, at hunde får overført smittestoffer, stiger jo længere tid flåten sidder fast, og derfor er det afgørende at opdage den, inden flåten har fastgjort sig til pelsen. I de tilfælde, hvor man finder en fastsiddende flåt, kan man enten fjerne den ved at bruge en pincet eller flåttang, hvor man tager fat om flåten så langt nede ved hovedet som muligt, mens man langsomt drejer flåten rundt, som er bedre end at trækker den ud, siger Anders Jensen og fortsætter:
– Der er flere symptomer, man bør være opmærksom på efter et flåtbid, men disse kan variere en del, da det afhænger af, hvilken flåt der er tale om. Hvis hunden viser symptomer som sløvhed, nedsat appetit, feber, smerter eller stivhed i kroppen i forbindelse med et flåtbid, bør man opsøge sin dyrlæge. Det er dog meget almindeligt, at området, hvor flåten har siddet, bliver en smule hævet, eller at der opstår rødme.
Hos hunde vil flåter ofte bide sig fast omkring hoved, nakke eller øre, mens de hos mennesker sidder i områder, hvor huden er tynd, som regel i knæhaserne, på læggene eller i lysken.