Hvorfor er ekstra penge til en kritisk presse gode nyheder for mig?
Af Jens Laurids Pedersen, Als
Overskriften er en opfølgning til ”Nordjyskes” leder af 18.6. under overskriften: Derfor er ekstra penge til den kritiske presse også en god nyhed for dig!
Hvad er det, der er så godt ved den nyhed? Er det at samtlige medier i Danmark dermed får del i medietildelingen. Nej – og det kan godt undre, at det udelukkende er de trykte dagblade og lignende publikationer som får del i tildelingen. Til gengæld kan det ikke undre at Nordjyske synes det er fantastisk, at netop de får ca 18 mill. Kroner. Men hvordan ser det ud med de små lokale digitale medier, hvor meget får de tildelt? 0 kr!!. Og det på trods af at de netop udfylder et vigtigt hul i den demokratiske debat. De refererer fra byrådsmøder, de omtaler lokale politiske projekter, som, hvis man udelukkende var orienteret af Nordjyske medier, ville ligge uberørte hen. Det er måske ikke sager, der har den store sensationsmæssige historie, men nærdemokratiet udvikler sig jo ikke udelukkende gennem kriser og stridigheder. Den demokratiske udvikling sker også via lokale generalforsamlinger i de små foreninger, hvor dialogen er det bærende element.
Nordjyske definerer sig selv som demokratiets vogter og udvikler, fordi de – meget rigtigt – graver i nogle meget tunge sager. Men når man svinger sig op til at påstå at mediestøtten er en støtte for nærdemokratiet, så må jeg melde fra! Nordjyske medier fremmer jo ikke nærdemokratiet mere, end de mange lokale digitale medier gør. Hvis man vil fremme nærdemokratiet, ville man referere fra mange af byrådsmøderne – enten ved at have en reporter ved møderne eller ved, at man deltager i det efterfølgende pressemøde – Et byrådsmøde i en kommune med 40 000 indbyggere er ikke et møde, som ingen er interesseret i. I nærdemokratiets hellige navn der vil altid være nogle, som har lyst til at læse om det nære – det er jo netop nærdemokratiets styrke!
På den baggrund vil jeg gerne bede redaktøren orientere om, ved hvor mange byrådsmøder eller opfølgende pressemøder i Mariagerfjord kommune har f.eks. Nordjyske og andre medier været fysisk til stede med en repræsentant siden august 2022?
Nærdemokrati opstår netop ikke blot via den kritiske pen fra en eller anden journalist – den udvikles også via en positiv interesse for og understøttelse af aktiviteterne i lokalområdet. Dette sker via dialog, involvering og søgning efter information – i Nordjyske eller i andre medier.
Man har på fornemmelsen, at Nordjyske virkelig mener: Vi er de sande riddere af nærdemokratiet, mens de små digitale medier blot er nogle små snyltere – eller (lidt mere positivt udtrykt) nogle, som ikke fortjener at få del i medietildelingen?
Hvis man ønsker at fremme dialogen og nærdemokratiet, så bør mediestøtten udbredes til mange andre medier – de løfter også opgaven om, at der lokalt er en levende og aktiv dialog!
LÆS OGSÅ: Allessko i Hadsund er sommerklar med sandaler og sommersko
Men der var da ikke noget nærdemokrati, da du var skoleleder Jens!!
Det var jo autokrati!
Jeg kan kun være meget enig i Jens Laurids Pedersens læserbrev. De senere år har det kunnet konstateres, at den trykte presses interesse for at følge fx Byrådsmøder har været aftagende. Meget ofte møder den del af pressen ikke op.
✔️ Jeg oplever også at den “pressede” presse ikke deler de politiske beslutninger fra de beslutninger der kommer fra vores demokrati og fælleskab- men der er jo så andre muligheder for information i vores nærdemokrati – mvh Jess
Jeg kan tilslutte mig Erik Kirkegaard Mikkelsens indlæg. Det samme var min erfaring de sidste år, jeg var medlem af byrådet i Mariagerfjord.
Det er ikke for at kritisere nogle, det er blot fakta.