ForsideArdenKLUMME: En BioBlitz har sat en baseline på Holms Biotop

KLUMME: En BioBlitz har sat en baseline på Holms Biotop

- Annonce -

KLUMME: En BioBlitz har sat en baseline på Holms Biotop

AF Gitte Holm, Holms Biotop, Monstrup

En sommerdag med høj sol havde vi inviteret indenfor til BioBlitz, og nu gik op til 17 personer rundt på Holms Biotop og ledte. De ledte ikke efter det samme, og nogle af dem ledte heller ikke målrettet efter noget bestemt. Men de var dedikerede og nysgerrige, for de var med til at opbygge en baseline. 

En BioBlitz er kort sagt et snapshot, et billede af biodiversitet – man går på fælles jagt efter arter på et afgrænset område i et afgrænset tidsrum. Oftest er det 24 timer og alle kan være med. Man registrerer alle levende organismer på det valgte område. Der laves bioblitzer over hele verden, og resultaterne bruges i den samlede viden om jordens biologiske mangfoldighed. Kasper Malmberg fra Nordjyske Nørder lavede en aktivitet på ARTER.dk for Holms Biotop i tidsrummet kl. 00.00 til 24.00 den 25. juni. Alle fund vil give et billede af biotopets biodiversitet.  

Der blev registreret på iNaturalist.dk (iNat), DOFbasen.dk og ARTER.dk (ARTER). Det er så smart, at ARTER automatisk indhenter registreringer fra andre vidensbaser, så alt der blev registreret på DOFbasen og iNaturalist, bliver samlet på ARTER.dk

Kl. 0.05 mødte den første deltager op, og kl. 24. gik den sidste hjem. I løbet af døgnet kunne man komme og gå, som det nu passede i den enkeltes plan. Jeg og min veninde Jonna sørgede for mad og drikke til alle deltagerne. Der var specialister i svampe, edderkopper, planter, fugle, sommerfugle, bier m.m. Og så var der generalister, som tog billeder, af alt de så, og fik det registreret. Det er nemlig sådan, at både ARTER og iNat har en billedgenkendelsesfunktion, så man behøver ikke kende alle de planter og insekter, man fotograferer. 

Foto: Kasper Malmberg

Holms Biotop består af meget forskellige naturtyper. Der er marken, hvor der har været dyrket i mange år. Her finder man meget fodervikke og agertidsel. Men marken har både våde og meget tørre områder, og så er der voksested for rødknæ, liden klokke og musevikke, som er tre gode nektarplanter, og derfor rigtig gode for de vilde solitære bier og andre insekter. I det område, der er naturbeskyttet Natura 2000 blev der fundet engblomme (plante) og isblåfugl (sommerfugl), som er to sjældne arter på den danske rødliste. Og så er der arten med det sjoveste danske navn, nemlig edderkoppen numserystende myrespindler fundet af Kaj Nissen og navngivet af Frederik Leck Fischer. 

I skrivende stund er der registreret 510 arter. Det er ikke alle fund, som kan dokumenteres på dagen. Nogle eksemplarer bliver taget med hjem til nærmere undersøgelser. Så tallet kan stige i løbet af de næste måneder. Men det er vist et helt okay resultat på et lille areal på 2,9 hektar. 

Nu har vi en baseline. Vores arbejde består så i at skabe så mange levesteder og så meget forskelligt fødegrundlag som muligt med tanke på hjemmehørende arter. Om nogle år vil vi igen lave BioBlitz, og så bliver det jo spændende, om antallet af arter er blevet større. Men især bliver det spændende, om vi får lavet levested for flere rødlistede arter. Det har den danske natur brug for. 

Frokost med Maja Møholt, Kasper Malmberg, Kaj Nissen (stående) Martin Henne Hansen, Dorte Stokholm, Mette Hesselholt Henne Hansen Foto: Gitte Holm

Hvis man er en gruppe, som har lyst til at se Holms Biotop, og hvad vi gør for at skabe levesteder og fødegrundlag, så er man velkommen til at kontakte os. Vi kan kontaktes på vores facebookside Holms Biotop, Monstrup.

LÆS OGSÅ: Vil omdanne 2,9 hektar i Mariagerfjord til et natur og dyreparadis

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler