ForsideHobroLokal virksomhed ønsker at etablere Energipark ved Handest Hede

Lokal virksomhed ønsker at etablere Energipark ved Handest Hede

- Annonce -

Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord Kommune holder møde den 11. april 2023, hvor der på dagsordenen bl.a. er: Energipark ved Handest Hede

Eurowind Project A/S ønsker etablering af et solenergianlæg på cirka 135 ha. til 108 Gwh elproduktion og elektrolyseanlæg til produktion af brint i tilknytning til de eksisterende vindmøller på Handest Hede.

Der er udarbejdet forslag til kommuneplantillæg nr. 73, forslag til lokalplan 186/2023 samt miljøvurdering af planforslagene og miljøkonsekvensvurdering af det konkrete projekt. Miljøvurderingerne er samlet i én miljørapport med tilhørende bilagsrapport.

Byrådets skal tage stilling til, om planforslagene og forslag til miljørapport skal sendes i offentlig høring i otte uger.

Indstilling

Direktøren for Teknik, Kultur og Klima indstiller til Byrådet:

  1. At forslag til Kommuneplantillæg nr. 73 sendes i offentlig høring i otte uger.
  2. At forslag til Lokalplan 186/2023 sendes i offentlig høring i otte uger.
  3. At forslag til miljørapport sendes i offentlig høring i otte uger.
  4. At forslag til § 25-tilladelse sendes i offentlig høring i otte uger.

Sagsfremstilling

Baggrund

Eurowind Project A/S har søgt Mariagerfjord Kommune om tilladelse til etablering af et solenergianlæg til elproduktion og elektrolyseanlæg til produktion af brint i tilknytning til de eksisterende vindmøller på Handest Hede. Solenergianlægget etableres omkring de seks vindmøller, og elektrolyseanlægget placeres centralt i området, sydvest for de seks vindmøller. Elektrolyse er spaltning af vand til brint og ilt ved brug af el. Elektrolyseanlægget giver derved mulighed for at lagre energi i perioder med VE-overproduktion, hvilket optimerer udnyttelsen af den el, der bliver produceret fra energiparkens solceller og vindmøller.

Der er udarbejdet forslag til kommuneplantillæg nr. 73, forslag til lokalplan 186/2023, miljøvurdering af planforslagene og miljøkonsekvensvurdering af det konkrete projekt. Miljøvurderingerne er samlet i én miljørapport med tilhørende bilagsrapport.

Projektet har været i fordebat, og høringssvarene er behandlet af Fagenheden Teknik og Miljø og indarbejdet i afgrænsningsnotatet, hvor fagenheden har fundet det relevant. Miljørapporten, som ansøger har udarbejdet, belyser de emner, som fagenheden har beskrevet i afgrænsningsnotatet. Notatet er kommunens krav til indholdet af miljørapporten.

Kommuneplantillæg

I forslag til kommuneplantillæg nr. 73 udlægges et nyt rammeområde HAND.T.1. Inden for det nye rammeområde kan der etableres et vedvarende energianlæg. Kommuneplantillægget omfatter eksisterende adgangsveje og transformerbygning, men ikke vindmøllerne med tilhørende arbejdsareal. Planområdet udgør cirka 165 ha.

Lokalplan

Forslag til lokalplan 186/2023 har til formål at skabe grundlag for etablering af et energianlæg i form af et solcelleanlæg og et elektrolyseanlæg til produktion af brint. Lokalplanområdet har samme afgrænsning som kommuneplanrammen.

Derudover er det lokalplanens formål at fastsætte bestemmelser for etablering af beplantningsbælter mod syd, mod motorvejen og mod dele af grænsen mod veteranjernbanen og at tage hensyn til områdets natur.

Lokalplanen tillægges bonusvirkning i henhold til planlovens regler, hvilket betyder, at der efterfølgende ikke skal søges om landzonetilladelse til etablering af solcelleanlægget og de tilhørende bygninger. Der skal dog stadig søges om byggetilladelse i henhold til byggelovgivningen.

Miljørapport

Miljørapporten indeholder et ikke-teknisk resumé, som kan læses uden teknisk indsigt. I rapportens øvrige kapitler er følgende emner undersøgt og vurderet:

  • Trafik
  • Støj
  • Natur og Natura 2000
  • Overfladevand
  • Grundvand
  • Luft og klima
  • Landskab
  • Friluftsliv og rekreative forhold

Elektrolyseanlægget

Miljøstyrelsen er myndighed for den del af energiparken, der omhandler elektrolyseanlægget. Miljøkonsekvensvurdering (VVM) af elektrolyseanlægget gennemføres på et senere tidspunkt, og en miljøvurdering af dette anlæg er derfor ikke en del af den miljørapport, som fremlægges nu.

Mulighed for etablering af elektrolyseanlægget er indeholdt i både kommuneplantillæg og lokalplan, men det er ikke omfattet af lokalplanens bonusvirkning, da detaljerne i dette anlæg ikke er tilstrækkeligt kendte på nuværende tidspunkt. Der skal derfor søges om særskilt landzonetilladelse til realisering af denne del af energiparken.

Kommentarer fra foroffentlighedsfasen

Der er indkommet i alt 10 høringssvar. De primære fokuspunkter i høringssvarene er anlæggets påvirkning af landskabet herunder muligheden for afskærmende beplantning mod motorvejen og mod veteranjernbanen. I enkelte af høringssvarene udtrykkes der bekymring for, om anlægget kommer for tæt på beboelser i det åbne land, og i et enkelt høringssvar udtrykkes der ønske om offentlig adgang til anlægget.

En beskrivelse af høringssvar med fagenhedens bemærkninger hertil fremgår af afgrænsningsnotatet.

Anbefaling af høringsperiode

Fagenheden vurderer, at miljørapporten er fyldestgørende og anbefaler en høringsperiode på otte uger.

Miljøgodkendelse og § 25-tilladelse

Etablering af solcelleanlægget kræver en § 25-tilladelse (VVM-tilladelse). Udkast til § 25-tilladelse vil blive sendt i offentlig høring samtidig med forslag til miljørapport, forslag til kommuneplantillæg samt forslag til lokalplan.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler