ForsideHobroLokalplanen der kan bane vejen for højhus i 15 etager i Hobro...

Lokalplanen der kan bane vejen for højhus i 15 etager i Hobro behandles i Udvalget for Teknik og Miljø

- Annonce -

Lokalplanen der kan bane vejen for højhus i 15 etager i Hobro behandles i Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø oi Mariagerfjord Kommune holder møde den 4. december 2023, hvor der bl.a. på dagsordene er: Endelig vedtagelse af lokalplan 196/2023 for etageboliger ved Skivevej og Jernbanegade i Hobro

Forslag til lokalplan 196/2023 med tilhørende miljøvurdering har været i offentlig høring.

Lokalplanen muliggør, at en projektudvikler kan opføre en etageboligbebyggelse i 15 etager ved Jernbanegade og Skivevej i Hobro.

Byrådets skal tage stilling til, om lokalplanen med den tilhørende miljørapport skal vedtages endeligt.

Indstilling

Direktøren for Teknik, Kultur og Klima indstiller til Byrådet:

  1. At forslag til lokalplan 196/2023 med tilhørende miljøvurdering vedtages endeligt med følgende rettelser i forhold til det offentliggjorte lokalplanforslag:
  • at det tilføjes i lokalplanens redegørelse, at der vil blive tage hensyn til sirenepositionen i forbindelse med det kommende byggeri.
  • at det område, som i lokalplanforslaget er benævnt “fællesareal”, ændrer betegnelse til ”fællesplads”.
  • at der indsættes en bestemmelse i lokalplanen om, at byggeriets sokkel må fremstå i beton med højst 30 cm regnet fra terræn. Den øvrige del af soklen skal fremstå i tegl i blank mur.
  • at lokalplanens § 9, stk. 4 deles op i to bestemmelser, så det vil fremstå mere klart, hvilken højde parkeringskælderen må udføres i.
  • at redegørelsens afsnit om åbeskyttelseslinjen tilrettes, så det bliver i forbindelse med byggesagen, at der skal foretages en vurdering af, om beskyttelsen gælder, og om byggeriet derfor skal have dispensation, eller om området er undtaget jf. Naturbeskyttelseslovens § 16, stk. 2, nr. 7.
  • at redegørelsens afsnit om kommuneplantillægget tilrettes, så det stemmer overens med rammebestemmelsen i kommuneplantillægget.
  • at det område, som i lokalplanforslaget er benævnt “fælles udendørs opholdsareal”, ændrer betegnelse til “udendørs opholdsareal”, og at lokalplanens § 7 tilrettes, så området også kan anvendes til privat udendørs opholdsareal, parkering, nedkørsel til parkeringskælder m.m.
  • at det indarbejdes i lokalplanens redegørelse, at den eksisterende bebyggelse skal undersøges for flagermus inden nedrivning.

Inddragelse

Der har tidligere været gennemført en fordebat og offentligt møde, hvorefter Udvalget for Teknik og Miljø besluttede, at der skulle udarbejdes et lokalplanforslag og et forslag til kommuneplantillæg, for at ansøger kan realisere sit projekt.

Sagsfremstilling

Baggrund

En projektudvikler har indsendt en ansøgning om at opføre en etageboligbebyggelse i 15 etager på Jernbanegade 15A i Hobro. Bebyggelsen skal erstatte den eksisterende bebyggelse på fire etager, som i daglig tale benævnes “Klochhuset”.

Udvalget for Teknik og Miljø besluttede ved møder 31. januar 2023 og 11. april 2023 på baggrund af en gennemført fordebat, at der skulle udarbejdes et lokalplanforslag og et forslag til kommuneplantillæg, som muliggør opførelse af etageboliger på Jernbanegade 15A i Hobro.

Formål

Med lokalplanen gives der mulighed for opførelse af bebyggelse i op til 15 etager.

Bebyggelsen består overordnet af to dele, “plinten” og “tårnet”. Plinten er en aflang bebyggelse i 4 etager, og ovenpå plinten står tårnet i yderligere 11 etager. Tårnet er desuden delt op i mindre “blokke”, som er adskilt ved 5. og 10 etage, hvor facaderne overvejende skal udføres i glas.

I lokalplanen fastlægges, at bebyggelsen primært skal udføres i teglsten. Facaden på de fire nederste etager skal som en samlet flade fremstå i brune eller gule farvenuancer, hvor der for de enkelte mursten skal være et vist farvespil, så de ikke fremstår ensfarvede. Farvespillet kan gives af andre farver end gul og brun. De øvrige etager skal udføres i samme farve som de fire nederste etager men i en lysere nuance for at dæmpe bygningens synlighed. Også her skal der for de enkelte mursten være et vist farvespil, så de ikke fremstår ensfarvede. Farvespillet kan gives af andre farver end gul og brun. Undtaget herfra er den øverste etage, som kan udføres i andre materialer end teglsten.

Høringssvar

Forslag til lokalplan 196/2023 har været i offentlig høring i otte uger i perioden 22. september 2023 til 20. november 2023. Der er i løbet af høringsfasen indkommet 322 høringssvar/bemærkninger og en underskriftsindsamling med 2.732 underskrifter og 232 digitale underskrifter imod opførelse af et højhus på Jernbanegade i Hobro.

De indkomne høringssvar omhandler en lang række emner, men skygge- og vindpåvirkningen samt byggeriets visuelle påvirkning på byen kan fremhæves som de emner, der fylder mest.

Samtidig er der i høringssvarene meget fokus på, at kommunen ikke har en højhuspolitik, før der fremsættes forslag om at opføre et højhus på Jernbanegade.

Fagenheden vil særligt fremhæve høringssvarene fra Ejerforeningen Fjordblik, ejeren af Jernbanegade 12 og 14 samt Pårørenderådet for botilbud Skivevej. Disse høringssvar er fremsendt af de borgere, som vil blive mest påvirket af, at der opføres en etageboligbebyggelse i 15 etager på Jernbanegade 15.


En beskrivelse af høringssvarene med fagenheden Teknik og Miljøs bemærkninger hertil fremgår af høringsnotatet, se bilag. Samtidig er høringssvarene samlet i én fil, som også er vedlagt sagsfremstillingen. Underskriftsindsamlingen er ikke vedlagt på grund af GDPR-reglerne, men den er scannet og journaliseret på sagen.

Fagenhedens kommentarer/indstilling

Fagenheden skal påpege, at det ikke er et krav i Planloven, at der skal foreligge en politik for placering af højhuse, inden der udarbejdes plangrundlag for et konkret projekt.

Langt hovedparten af de indkomne høringssvar er imod opførelsen af et højhus på Jernbanegade. Beskrivelsen og behandlingen af disse høringssvar fylder størstedelen af høringsnotatet, men der indgår også et enkelt afsnit om høringssvar, som er positive over for opførelsen af et højhus. Her vil fagenheden fremhæve høringssvarene fra udvalgte erhvervsrepræsentanter fra Dialogforum for erhvervslivet i Mariagerfjord Kommune og fra Hobro Byforum.

Miljøvurdering

Fagenheden har vurderet, at lokalplanen og kommuneplantillægget er omfattet af obligatorisk miljøvurdering og har afgrænset miljørapporten til at omfatte følgende emner:

  • Landskab, herunder visuel påvirkning
  • Befolkning og menneskers sundhed
    • Støj
    • Skygge
    • Vind
    • Luft og lugt
  • Kulturarv


Miljørapporten har været offentliggjort samtidig med lokalplanforslaget.

Sammenfattende redegørelse

Når den offentlige høring er afsluttet, skal kommunen udarbejde en sammenfattende redegørelse. Redegørelsen skal indeholde en beskrivelse af:

  • hvordan miljøhensyn er integreret i planen/programmet,
  • hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning,
  • hvorfor den godkendte eller vedtagne plan/program er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet, og
  • hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen/programmet.

Fagenheden har udarbejdet den sammenfattende redegørelse, som er vedlagt som bilag til denne sagsfremstilling.

Økonomi

Lokalplanen har ikke i sig selv kommunaløkonomiske konsekvenser.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler