ForsideMariagerfjordNy guide: Mindre madspild i påsken betyder sparede penge

Ny guide: Mindre madspild i påsken betyder sparede penge

- Annonce -

Ny guide: Mindre madspild i påsken betyder sparede penge

Global geopolitisk usikkerhed, toldkrige og stigende fødevarepriser gør kampen mod madspild til pengebesparelser og sund fornuft. Stop Spild Af Mad og Jespers Torvekøkken lancerer en nye guide til at undgå madspild og spare penge i påsken.

Det er blevet dyrt at smide ud, både i hverdagene og i helligdagene. Generelt er fødevarepriserne herhjemme steget med knap 25% siden slutningen af 2021, hvilket vil sige stort set samme stigning, som i det globale FAO fødevareprisindeks, beretter Lån & Spar Bank. De seneste tal fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad viser ligeledes, at hver 5. dansker er bekymret over de stigende fødevarepriser.

Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser også, at tilbageholdenhed, tilbudsjagt og opsparing præger danskernes forbrug. Flere danskere har over de senere år ændret deres indkøbsvaner og fokuseret på at finde tilbud og købe billige fødevarer. Forbruget har over de senere år flyttet sig – og forbrugerne har meget stor fokus på prisen. USA’s toldkrig og uforudsigelige handelspolitik vil uden tvivl påvirke denne tendens.

Guide til mindre madspild i påsken
Påsken, som plejer at være et af årets største madspildshøjstider, koster dyrt – også i madspild. Derfor lancerer foreningen Stop Spild Af Mad sammen med sin mangeårige samarbejdspartner, Jespers Torvekøkken, en ny guide til at undgå madspild i påsken og spare penge.

Start med menuen
Selvom der er tradition for, at der til påskefrokosten ikke skal mangle noget, opfordrer køkkenchef i Jespers Torvekøkkens Aarhus-kantiner, Jens Jensen, at du skærer lidt ned på udvalget:

”Du kan sagtens komme i mål med en lækker og indbydende påskefrokost, der mætter alle maver, uden du behøver at forberede ti forskellige elementer. De fleste retter går alligevel igen til jul, så vælg nogle du laver til påske – og nogle du laver til jul,” anbefaler Jens Jensen. Jo større udvalget er, jo større vil madspildet typisk være, fordi vi overvurderer, hvor meget af hvert element, der er tilstrækkeligt. Vi foreslår derfor, at du går på opdagelse i inspirationsguiden herunder og udvælger nogle enkelte elementer fra hver kategori. For som Jens Jensen siger: ”Det bedste råd er egentlig bare at spise op eller tage lidt mindre på tallerkenen – vi er jo ingen, der laver mad for at smide det ud.”

Fisk (vælg 1-2 retter):
Marinerede sild og karrysalat
Karrysild
Stegte sild
Fiskefilet med remoulade og citron
Fiskefrikadeller med remoulade
Gravad laks med rævesovs
Varmrøget laks
Laksesalat
Tunmousse

Kolde elementer (vælg 1-2 retter):
Æg og rejer
Æggesalat
Djævleæg
Skidne æg (kold/halvlun) – Jespers Torvekøkkens Souschef Rikke Pedersen anbefaler denne egnsret fra Lolland
Hønsesalat
Skært pålæg (rullepølse, spegepølse, skinke, roastbeef eller andet)
Blandet salat

Lune elementer (vælg 1-2 retter):
Tarteletter
Tærte
Lun leverpostej
Frikadeller
Lam (lammekrone, lammekølle, lammeculotte eller lignende)

Kig i skabe og skuffer, før du handler

Før du handler ind til påskefrokosten, så sørg for lige at kaste et blik ind i dine skabe og skuffer. Måske har du allerede nogle af de ting, som du skal bruge. På den måde undgår du at købe noget, du allerede har, og du sparer penge.

Vælg pil-selv-rejer
Skal der rejer på bordet, anbefaler Jespers Torvekøkkens kok Daniel Antonelli, der også er kok i Aarhus-kantinen, at du vælger pil-selv-rejer. De er både billigere og indeholder mere smag, og så kan du efterfølgende bruge skallerne til enten en olie, som du kan lave en lækker mayonnaise af, eller du kan koge en smagfuld rejebisque.

Anret frokostens elementer på mindre fade og tallerkener

Når du anretter elementerne til frokostbordet, så prøv at benytte mindre fade og tallerkener. På den måde kommer du ikke til at anrette for meget mad, fadet bliver indbydende fuldt, og dine gæster er mindre tilbøjelige til at overvurdere deres egen sult.

Gør plads til rester

Sørg for at få ryddet ud i køleskabet op til påske. Hold et par “tøm køleskabet” dage, hvor du kommer i bund med det, du allerede har. På den måde undgår du både at skulle smide noget af det, du allerede har ud, og du skaber plads til de rester, som eventuelt bliver til overs fra påskefrokosten.

Planlæg en restemenu

Du kan med fordel tænke dine rester ind i en restemenu i dagene efter påskefrokosten. Planlæg for eksempel at lave madpandekager, pitabrød, tærte eller sandwich, som alle er retter, der egner sig godt til at få brugt diverse rester.

Lav en lammepizza dagen derpå
Hvis du har serveret lam på dit påskebord, kan du bruge eventuelle rester til at lave en lækker lammepizza dagen derpå. What’s not to like?

Lav dine egne brødchips eller croutoner
Har du brød tilovers, er det nemt at forvandle det til brødchips eller croutoner. Skær brødet ud i tynde skiver eller mundrette tern, vend med lidt olivenolie og salt og bag dem i ovnen ved ca. 175 grader. Bagetiden afhænger af, om du vil lave chips eller croutoner, og om du anvender rugbrød eller hvedebrød. Regn med ca. 10-15 min.

Brug mere holdbare elementer i dine salater
Hvis du serverer en blandet salat, kan du overveje at vælge elementer, som ikke bliver slatne efter nogle timer. Brug fx. rodfrugter, svampe og bælgfrugter i stedet for sarte salatblade, agurk og tomat.

Velbekomme – og rigtig god påske!

- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler