Ny indsats til vidner og efterladte: Banebrydende forskningsprojekt skal sikre bedre støtte ved drabshændelser
Psykiatrien i Region Nordjylland har netop modtaget en stor donation fra Melsen Fonden til et nyt forskningsprojekt, der skal løfte indsatsen for efterladte efter drab. I dag er det ofte uklart, hvilken hjælp der er tilgængelig for vidner og pårørende ved drabshændelser, og det skaber usikkerhed og manglende støtte i en af livets mest sårbare situationer.
I Danmark bliver der i gennemsnit begået 45 drab om året, ifølge den nyeste rapport på området fra Justitsministeriet. Selvom disse hændelser har omfattende konsekvenser for både vidner og pårørende, er det ofte uklart, hvilken hjælp der tilbydes i tiden efter drabet. Derfor igangsætter Psykiatrien i Region Nordjylland i samarbejde med Dansk Center for Sundhedstjenesteforskning ved Aalborg Universitet et nyt forskningsprojekt, som skal løfte indsatsen for dem, der står tilbage efter drab.
– I Danmark er der ikke udarbejdet handlingsplaner, som rammesætter, hvilken hjælp vidner og pårørende i drabssager skal tilbydes. Det betyder blandt andet, at den enkelte ofte selv må danne sig overblik, sammenhæng og økonomi til at sikre sig en helbredende indsats, hvilket kan være udfordrende, når man står i en meget sårbar situation. Derfor vil vi med dette projekt forsøge at øge vidensgrundlaget for, hvilken behov og hjælp, som vidner og pårørende har brug for, og hvordan vi sikrer, at denne bliver lettere tilgængelig, forklarer leder af projektet og ph.d.-studerende, Helena Palsgaard.
Forskningsprojektet kan realiseres takket være en donation på 391.385 kr. fra den nordjyske fond Melsen Fonden, og den økonomiske støtte har blandt andet gjort det muligt at tale med vidner og pårørende om deres oplevelser og behov:
– Vi har et stort ansvar for at sikre, at man ikke står alene i mødet med systemet og ens sorg. Derfor er det afgørende, at vi gennem interviews og spørgeskemaer kan indsamle viden fra vidner og pårørende om deres oplevelser og udfordringer, så vi sikrer den rette indsats fremadrettet. Det handler ikke kun om den akutte hjælp lige efter hændelsen, men også om at støtte dem gennem den lange proces, som ofte følger med retssager, mediehenvendelser og en forstyrret sorgproces, siger Helena Palsgaard.
Nordjysk fond støtter banebrydende projekt
Hos Melsen Fonden, der i 2020 blev stiftet med midler fra boet efter afdøde Svend Melsen, stifter og tidligere ejer af Melsen Tech, var der ingen tvivl om, at man ønskede at støtte op om forskningsprojektet, som har potentiale til at gøre en afgørende forskel for dem, der står tilbage efter en drabshændelse:
– Det er vigtigt, at der er projekter, som adresserer nogle af samfundets mest komplekse og følelsesmæssigt udfordrende problemstillinger. Det er netop tilfældet med dette projekt, som er skabt for at sikre bedre støtte og tryghed for dem, som har været vidne eller pårørende til en drabshændelse, og det ønsker vi at bakke op. Derudover ser vi et stort potentiale i projektet, som udspringer i Nordjylland, men den værdifulde viden og erfaring kan komme alle berørte til gavn – uanset hvor i landet de befinder sig, lyder det fra bestyrelsesmedlem i Melsen Fonden, Stiven Larsen.
Forskningsprojektet igangsættes i begyndelsen af 2025 og forventes afsluttet i 2027.