Nyt mesterlærerforløb i Mariagerfjord – Chutinan, Natalia og Eden baner vejen
Tre kvinder fra henholdsvis Thailand, Rusland og Eritrea er som de første i Mariagerfjord Kommune startet i ny mesterlæreforløb.
Stolthed og forventningsglæde er de altoverskyggende følelser, der skinner igennem hos Chutinan Sittimano, Natalia Aleksandrovna Johansen og Eden Tekhle Fkremaryam. De er netop startet i ny mesterlære og Mariagerfjord Kommune er som den anden kommune i Region Nordjylland klar til at tage hul på den spændende opgave.
– Gennem ny mesterlære flytter vi skolen ud til os her på Plejecenter Bernadottegården og både vi og eleverne lærer virkelig meget af sidemandsoplæring, forklarer Lissi Gustenhoff Eriksen, som er elevansvarlig og teamleder på plejecenteret.
Konkret skal eleverne sammen med deres vejleder igennem 10 temaer, hvor der både er fokus på praksis, teori og refleksionsøvelser – men hvor eleverne primært lærer ved at være en del af praksis. Derudover skal Chutinan, Natalia og Eden have undervisning hos SOSU Nord i Hobro, hvor der blandt andet er førstehjælp, brandslukning og branchedansk på skoleskemaet.
Eleverne har en mentor tilknyttet, som har et særligt kendskab til elever med dansk som andetsprog.
– Af erfaring ved vi, at det er vigtigt at indtænke, at der udover sproglige barrierer kan være kulturelle forskelle og derfor gør jeg meget ud af at fortælle, at en god elev i ny mesterlære stiller spørgsmål og er nysgerrig i forhold til det, de lærer undervejs i forløbet, fortæller Mette Musgaard, der er en af to elev-mentorer i Mariagerfjord Kommune.
Baggrund
Mariagerfjord Kommune er den anden kommune i Region Nordjylland, der forsøger sig med ny mesterlære. Forløbet er opstået gennem et tæt samarbejde mellem SOSU Nord, Virksomhedsservice Mariagerfjord samt SOSU-elev teamet i Mariagerfjord Kommune.
Ny mesterlære et uddannelsestilbud på 20-40 uger, hvor eleverne lærer ved at kigge over skulderen på kolleger og derefter arbejde med det teoretiske fundament i samarbejde med vejlederen på det enkelte plejecenter. Gennem et ny mesterlæreforløb kan en elev gå op til grundforløbsprøve og dermed kvalificere sig til at læse videre på hovedforløb som SOSU-hjælper eller SOSU-assistent.
Chutinan Sittimano er oprindeligt fra Thailand, hvor hun arbejdede som piccoline. Hun bor nu i Hadsund med sin mand og søn. Gennem et SOSU-klar forløb fik hun lyst til at starte i ny mesterlære.
Natalia Aleksandrovna Johansen er oprindeligt fra Rusland, hvor hun har en pædagogisk baggrund fra universitetet. Hun bor nu i Hadsund med sin mand og har tre voksne børn og børnebørn. Gennem et praktikforløb blev hun inspireret til at søge ny mesterlæreforløb.
Eden Tekhle Fkremaryam er oprindeligt fra Eritrea, hvor hun arbejdede i butik. Hun bor nu i Hadsund med sin mand og to børn. Hun har tidligere arbejdet på Plejecenter Bernadottegården og var derfor ikke i tvivl, da muligheden for et ny mesterlæreforløb bød sig.
LÆS OGSÅ: Hobro: Fremmed mand stod pludseligt midt i ældre kvindes stue