ForsideHadsundOplev brødbagningens historie på Havnø Mølle

Oplev brødbagningens historie på Havnø Mølle

- Annonce -

Oplev brødbagningens historie på Havnø Mølle

Da Havnø Mølle blev opført i 1842, var rugbrødet det primære brød, der blev spist i vores område. Brødet blev bagt med surdej, og møllens melkværn blev derfor indrettet specielt til formaling af rug. Brødbagningen foregik i en stor muret ovn i Havnøs østfløj. Siden dengang har hjemmebagning af brød ændret sig voldsomt, og vi har fået nye ovntyper samt et langt større udvalg af brødtyper.

En historisk rejse i brødbagning

I 1960’erne udgav store melproducenter som Amo, Gluten flour og Munkemølle en række opskrifter på brød og kage, der var lette at følge for selv uøvede husmødre. Dette var en nødvendighed, da kvinderne i stigende grad kom ud på arbejdsmarkedet og derfor havde mindre tid til brødbagning. De fleste opskrifter indeholdt derfor meget gær og kort hævetid, hvilket resulterede i brød med en karakteristisk gærsmag.

Genopdagelse af traditionelle bageteknikker

I dag er der en stigende forståelse for, at denne hurtige bagemetode gik på kompromis med både smag og næringsværdi. Langtidshævning og brug af surdej er igen kommet på mode, men mange finder det udfordrende at arbejde med surdej. Nu har du muligheden for at lære, hvor enkelt det faktisk kan være.

Store-bage-dag på Havnø Mølle

Lørdag den 3. august fra kl. 10 til 16 afholder Havnø Mølles Venner en “Store-bage-dag” ved møllen. Her vil Michael Skat Frederiksen fra Nordjyske Museer demonstrere, hvordan man bager lækre surdejsboller. Der vil være mulighed for smagsprøver, og i teltet kan man købe kaffe og surdejsboller med smør eller hjemmebagt kage.

Aktiviteter for hele familien

Møllelauget håber på at få malet lidt hvedemel, så der også bliver mel til salg, men dette afhænger af, om vinden blæser. Børn kan prøve at male deres eget mel på en håndkværn og tage det med hjem. Der vil også være en konkurrence for børn, hvor de kan prøve at genkende forskellige kornsorter.

Historisk foredrag

Dagen igennem er møllen åben, og kl. 14 vil pensioneret museumsinspektør Lise Andersen fortælle om brød og brødbagning i 1800-tallets Sydøsthimmerland. Hun vil også beskrive, hvordan man dengang malede melet til brødbagningen.

Hygge og tradition

I møllevennenes telt kan man som altid købe kaffe med nybagte boller eller hjemmebagt kage. Det bliver en dag fyldt med historie, smag og oplevelser for hele familien.

Kom og vær med til en hyggelig og lærerig dag på Havnø Mølle, hvor du kan opleve traditionel brødbagning og tage en bid af historien med hjem.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler