Ordet er Tildes : Med Mariagerfjord Ungdomsskole besøgte jeg Nepals hovedstad Kathmandu
Med Mariagerfjord Ungdomsskole tilbragte Tilde Marie Bundgaard sin påske i Nepals hovedstad Kathmandu. Hun fortæller her om turen:
Jeg havde aldrig været udenfor Europa før, og selvom jeg har været med på andre udvekslinger med ungdomsskolen, vidste jeg at denne tur ville blive helt speciel, og det blev den!
Vi var et hold på 6, 2 ansatte hos ungdomsskolen og 4 unge frivillige. Vores rejse startede i en minibus lørdag morgen, før solen stod op, og omtrent et døgn senere stod vi i Kathmandu. Vi tjekkede ind på vores hotel og lærte hurtigt, at vi var landet midt i Holi-festival, en farve festival hvor man fejrer foråret og farver.
Det skulle vi selvfølgelig være en del af! Her mødte jeg den første kulturelle forskel, intimsfære er nemlig ikke rigtig en ting i Nepal. Fremmede kastede og smurte farvepulver på os, flere gange selvom vi ikke rigtig bad om det. Det skulle vi lige vende os til, men jeg lænede mig bare ind i, at det var en del af kulturen her.
Nu til hvad vi faktisk var taget til Nepal for. Med midler fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) var vi på en forberedelses tur, hvor vi sammen med unge fra Kathmandu Eureka Leo Club skulle forberede os til et potentielt pilotprojekt, som forhåbentligt finder sted næste forår. Vores overemne var ‘young voices’, og så skulle vi bare finde ud af, hvad vi ville have det til at betyde. Vi debatterede længe og meget om demokrati, ligestilling og hvordan vi kan skabe et projekt, der favner så mange af vores mærkesager som muligt.
Alt fra en kunstinstallation til et fagligt oplæg blev overvejet og til sidst, med et vaskeægte valg, kom vi frem til, at vi vil producere vores helt eget spil samtalekort. Noget nepaleserne ikke kendte til, men var ellevilde med. Vi vil gerne lave forskellige emner, hvor vi både vil oplyse og starte den demokratiske samtale.
Hvilket var noget, vi indbyrdes i gruppen, i hvert fald ikke havde svært ved, alle var ivrige med at bidrage med deres inputs, og jeg har virkelig mødt nogle spændende mennesker. Overraskende nok var vi heller ikke særlig forskellige, trods de over 6600 kilometer, der er mellem vores ungdomsskoler. Denne her tur har rigtig fået mig til at indse, at der er fællesskaber og ligheder, hvor end man kigger.
Noget der til gengæld var forskelligt, og et andet kulturchok var, hvordan kvinder behandles, når de har menstruation i Nepal. De kan blive forvist til et skur, da menstruation vurderes som urent. Dette mente de unge nepalesere også var forkert, og i deres egne hjem forsøgte de allerede at gøre en forskel. Generelt delte vi en stor fælles passion for ligestilling, hvilket også er noget, vi håber på at kunne belyse i vores kortspil.
De unge nepalesere var så ærlige, umiddelbare og sårbare. Det kunne vi godt lære af herhjemme. De sagde, hvad de mente, og uden frygt for at blive set skævt til, og det var der heller ikke nogen, som gjorde. Der var intet behov, eller noget der mindede om lyst, til at holde på sig selv, i frygt for hvad andre ikke måtte tænke.
I mødet med de unge nepalesere fik jeg et ‘reality check’ på hvor reserverede og private, vi danskere kan være. Den tryghed og omfavnelse de viste os i Nepal, tager jeg i den grad med tilbage og håber det er noget, vi kan skabe i Danmark. Frygten for hvordan det vi siger modtages, holder os tilbage og skaber denne debat apati hos unge, som ikke er hensigtsmæssige.
Det her projekt har allerede betydet utrolig meget for mig og mit verdenssyn. Jeg blev nogle år tilbage fortalt, at det bedste man kunne gøre for sig selv, var at finde mennesker, som er ligesindet og så bruge meget tid med dem. Det er ekstremt vigtigt for mig at omgås med andre som er eventyrlystne, fællesskabsorienteret og engageret i frivillighed, og det har jeg gjort på denne tur.
Det ville ikke have været muligt uden Mariagerfjord Ungdomsskole og DUF, jeg er derfor så taknemlig, og håber at flere unge kan få lignende oplevelser, kulturudvekslinger og ligesindede venner over hele verden.