ForsideMariagerOrientering fra Netværk til oplevelser af natur, kultur og turisme i Mariagerfjord

Orientering fra Netværk til oplevelser af natur, kultur og turisme i Mariagerfjord

- Annonce -

Orientering fra Netværk til oplevelser af natur, kultur og turisme i Mariagerfjord

Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord Kommune holder møde den 6. marts 2023, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Status Netværk til oplevelser af natur, kultur og turisme i Mariagerfjord

Indstilling

Direktøren for Teknik, Kultur og Klima indstiller til Udvalget for Teknik og Miljø:

  1. At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I 2020 blev Netværk for oplevelser af natur, kultur og turisme nedsat med det formål, at gøre Mariagerfjord Kommune til en vandredestination i særklasse og dermed arbejde med tilgængelighed for borgere og vandrere rundt i kommunen. Netværkets formål understøtter Byrådets vision om at gøre den unikke natur tilgængelig for borgere og besøgende samt understøtte et aktivt udeliv ved skov, strand og fjord. Derudover bidrager netværkets arbejde til at forløse potentialet i kommunens stedbundne oplevelser. En udvikling af disse potentialer fremhæves i Destination Himmerlands turismestrategi 2020-2024, som værende af særlig høj værdi i forhold til at stimulere antallet af besøgende, bosætningskraft og det lokale erhvervsliv på baggrund af et styrket oplevelsestilbud af høj kvalitiet.

Netværket er en udløber af det tidligere Rold Skov Natur og Kultur Center og er forankret i Fagenheden for Teknik og Miljø og Fagenheden for Kultur og Fritid. Der er en styregruppe og en arbejdsgruppe med repræsentanter fra relevante fagområder. Derudover er Naturstyrelsen og Destination Himmerland repræsenterede i både styregruppe og arbejdsgruppe.

Det blev besluttet at starte ud i Mariager, da området og byen har en rig kulturhistorie og flot natur både i skov og ved fjord. I 2021 blev en kort 5 km. vandrerute indviet, som starter og slutter ved Hohøj. Ruten blev godt modtaget, har fået meget ros og mange borgere og besøgende er flittige brugere af ruten.

I 2022 blev endnu en rute etableret i Mariager. Den er på 11 km. og blev indviet i september 2022. Indvielsen var et samarbejde med kommunens naturvejleder, FGU/STU (Forberedende grunduddannelse/særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) og en lokal vandregruppe ”Bevæg dig for livet”. Lokale borgere, foreninger samt Grønt Råd deltog også og der var flot fremmøde. Se eventuelt indslag fra indvielsen fra TV2Nord: 19.30 – 01.09.2022 | TV2 Nord

Ruten er blevet taget rigtig godt imod og de lokale lodsejere oplever, at den bliver brugt meget flittigt. I december 2022 blev der sat en persontæller op, som har registreret 560 vandrere i december måned og 665 i januar i år.

Ruten, der har fået navnet Mariager Rundt, har også fået meget omtale på sociale medier. Der har været 20 forskellige opslag i to forskellige facebookgrupper for vandrere. Det gav en masse rosende ord og videredelinger, og erfaringen er, at sociale medier er en vigtig kanal til formidling og viden om nye ruter. Derudover har Destination Himmerland også markedsført ruten, og et enkelt af deres opslag gav i sig selv over 500 kommentarer og 45 delinger, hvilket har understreget over for arbejdsgruppen, at ruten er en succes.

I løbet af efteråret 2022 er der blevet arbejdet på en markering af en allerede eksisterende rundtur/vandresløjfe ved Frydensbjerg i den vestlige del af Mariager. Således vil der være en markeret vandresløjfe både øst for og vest for Mariager og som deler crika halvdelen af ruteforløbet med den lange Mariager Rundt rute. Frydensbjergruten er ca. 2,5 km. og vil være klar inden påske 2023.

Ydermere arbejdes der på en markering af et ruteforløb på 2,5 km., som forbinder Mariager by med shelterpladsen Mosely syd for Mariager. Når denne er på plads, vil der være skabt en markeret forbindelse fra Mariager helt ned til Kastbjerg Ådal og de allerede etablerede ruter, man kan finde her.

Arbejdet med ruterne i Mariager er foregået i et godt samarbejde og god dialog med lokale borgere og foreninger.

Planlagte indsatser og prioriteringer:

  • Arbejdsgruppen ønsker at undersøge muligheden for en certificering af Mariager Rundt ruten, som Stadtwanderwege efter tysk standard jf. Deutsches Wanderinstitut.
  • For at understøtte netværkets ambition om at gøre Mariagerfjord til en vandredestination i særklasse, vil ruterne i Mariager færdiggøres med faciliteter som bord/bænkesæt, formidlingsskilte med mere. Ydermere vil projektleder undersøge muligheden for at etablere et vandreknudepunkt ved Hohøj, ved at opdatere den eksisterende formidling, samt etablere en unik shelterplads med afsæt i den kulturhistoriske fortælling. Det vil i høj grad også understøtte Byrådets vision om at øge tilgængeligheden til naturen og det aktive udeliv. Med forbindelse til fjorden via de nyetablerede vandreruter og en fantastisk udsigt til fjorden, spiller Hohøj også en rolle i arbejdet med kommunens Fjordstrategi.
  • Katbjerg Odde: I 2021 blev der afsat 300.000 kr. til etableringen af en sti fra Mariager By så langt mod Katbjerg Odde, det var muligt at komme. Der har været dialog med lodsejerne på strækningen, og det bliver vanskeligt at få en aftale igennem. Lodsejerne udtrykker en bekymring for de konsekvenser en markeret vandrerute kan have på mængden af særligt mountainbike-cyklister, men også almindelige cyklister, samt ulovlig parkering fra lystfiskere på privat grund.
  • Arbejdet med Udviklingen af Hærvejen, som Mariagerfjord Kommune deltager i sammen med 14 andre kommuner langs Hærvejen, er forankret i Netværket. Der er særligt fokus på Fyrkat, som et knudepunkt og et start/stop sted for kommunens etape på Hærvejens cykelrute. Der er også fokus på Alt på Hjul projektet i Hørby, da det ligger lige på Hærvejen og understøtter et kvalitetsløft af Hærvejen med faciliteter, pausested mv.
  • Formidling og kommunikation: Der arbejdes på at få sat formidlingsskilte og kort op på ruterne i Mariager. Der er også en app – Stiguide Himmerland, som projektleder sammen med samarbejdspartnerne Rebild Kommune, Vesthimmerlands Kommune og Naturstyrelsen er i gang med at undersøge muligheden for at udvikle app’en, så den i højere grad understøtter brugernes behov og dermed kan formidle de nye ruter og faciliteter endnu bedre.

LÆS OGSÅ: Projekt for fornyelse og udvidelse af Rold Gl. Kro 

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler