Slip for uheld i bukserne: Ny hjemmeside hjælper forældre til børn med inkontinens
Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital har sammen med sundhedsplejersker fra kommunerne i Aalborg og Jammerbugt lavet en ny hjemmeside, hvor forældre kan få hjælp til at håndtere deres børns uheld med ufrivilligt tis eller afføring – det man kalder inkontinens. 20 procent af alle indskolingsbørn har uheld i bukserne, men håbet er, at hjemmesiden kan hjælpe forældre og børn af med uheldene tidligere.
Færre komplekse udfordringer
Nu er der hjælp at hente for forældre, der oplever, at deres børn kommer hjem med våde bukser i tasken. På den nye hjemmeside ’Tæt og tør’ kan forældre nemlig klikke sig gennem gode råd om blandt andet pottetræning og tissevaner, hvis deres børn oplever ufrivilligt tis eller afføring – det man kalder inkontinens.
Omkring hver femte af alle danske børn tisser eller laver afføring i bukserne i skolestartsalderen. Derfor har Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital sammen med sundhedsplejersker fra kommunerne i Aalborg og Jammerbugt samlet en masse evidensbaseret vejledning til forældre på den nye hjemmeside.
– Det er et rigtig godt redskab. Hvis den information havde været tilgængelig for os tidligere, så ville min datter ikke have de uheld, hun har i dag, siger Jeanett Møller fra Aalborg, som er mor til en 8-årig datter med urininkontinens.
Håbet er netop, at hjemmesiden kan være med til at hjælpe flere børn af med deres uheld tidligere, fortæller Søren Hagstrøm, overlæge og professor på Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital:
– Jo tidligere man opdager, hvad der er på spil, jo hurtigere kan man behandle det. Ud over at det er rart for både børn og forældre at slippe for uheldene tidligere, så har det også betydning for at færre udvikler komplekse urin- og afføringsproblemer, som senere skal behandles på hospitalet.
En afgørende hjælp
Hjemmesiden er delt ind i fire forskellige aldersgrupper, så forældre nemt kan navigere rundt, alt efter om deres børn er 1,5-2 år, 3-4 år, 5-10 år eller over 11 år.
Ud over Jeanett Møller har en gruppe på 20 forældre løbende givet inputs til hjemmesiden for at sikre, at den matcher forældrenes behov. Det har blandt andet været vigtigt for forældrene at få samlet al relevant information fra de forskellige fagpersoner rundt om børnene.
Derfor har både hospitalet, sundhedsplejersker, praktiserende læger, pædagoger og lærer fra hele Nordjylland bidraget med viden. Desuden har faggrupperne efterfølgende fået en introduktion til hjemmesiden, så alle parter har mulighed for at hjælpe forældre ind på siden, hvis de møder børn, der har uheld i bukserne. En af de faggrupper, der er klar til at guide forældre gennem forskellige behandlingsmetoder trin for trin, er sundhedsplejersker på tværs af de nordjyske kommuner.
– Det kan være svært for forældre at huske al den information, vi giver dem, når vi sidder ansigt til ansigt. Det kan være de bliver fortvivlede eller lige skal lande i meldingen, så det er godt, at forældrene altid kan finde informationen frem på hjemmesiden og læne sig op ad den, siger Helga Bohm, faglig konsulent i Sundhedsplejen i Aalborg Kommune.
– Desuden kan vi bruge hjemmesiden til at forbygge, at børn udvikler ufrivillige tis- eller afføringsproblemer. Som sundhedsplejersker møder vi familierne mange gange i løbet af barnets opvækst, og allerede når børnene er små, kan vi vise forældrene ind på hjemmesiden, så de kan få hjælp til at indarbejde nogle gode tisse- og afføringsvaner, inden problemerne opstår.
Med til at bryde tabu
Samtidig med at hjemmesiden ’Tæt og tør’ indeholder evidensbaseret information og vejledning, så er den med til at åbne op for snakken om inkontinens, som kan være et tabubelagt emne.
– Min datter er meget bevidst om, at hendes kammerater på samme alder ikke sover med ble om natten, ligesom hun gør. På den måde har hun en fornemmelse af, at hun skiller sig ud. Men på hjemmesiden kan man læse, at mange familier har de samme udfordringer, og at der er konkrete ting, man kan gøre for at forbedre situationen. På den måde er hjemmesiden med til at fjerne skammen, siger Jeanett Møller.
Hvis hjemmesiden kan være med til at bryde tabuet, så kan det betyde, at flere forældre opsøger rettidig hjælp i fremtiden. Og det kan i sidste ende få betydning for, hvor mange børn der har uheld med ufrivilligt tis og afføring, siger Søren Hagstrøm fra Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital:
– Hjemmesiden er med til at sætte to streger under, at inkontinens ikke er et psykisk problem men skyldes noget fysisk, som man alt efter omfanget enten kan lære at håndtere eller få medicin til. Dét faktum kan forhåbentlig få flere forældre til at åbne op om emnet og søge rettidig hjælp, så vi i fremtiden ser færre børn med inkontinens.