Status på Headspace i Mariagerfjord
Der blev etableret et Headspace center i Mariagerfjord Kommune i februar 2022. Det er aftalt, at Udvalget for Børn og Familie, Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse og Udvalget for Social og Omsorg orienteres en gang årligt omkring statussen på Headspace´s arbejde efter etableringen. Udvalget for Børn og Familie har den årlige status på dagsordenen den 5. november 2024.
Indstilling: Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Børn og Familie: At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Headspace er et sundhedsfremmende civilsamfundstilbud for børn og unge mellem 12-25 år, drevet af frivillige og nogle få lønnede medarbejdere. Siden 2013 har Headspace rådgivet børn og unge og arbejdet med at fremme børn og unges mentale trivsel.
Tilbuddet er gratis for de unge, som kan komme ind fra gaden uden henvisning og få rådgivning. Headspace tilbyder individuelle samtaleforløb og gruppesamtaler, brobygning til andre instanser og tilbud samt oplæg/workshops på skoler og uddannelsesinstitutioner.
Der blev etableret et center i Mariagerfjord Kommune i februar 2022 efter indgåelse af aftalen 1. oktober 2021. Mariagerfjord Kommune stiller lokaler, en kommunal koordinator og kommunale medarbejdere til rådighed. I 2024 er de samlede udgifter 639.811 kroner.
Den halvårlige afrapportering for Headspace centeret i Mariagerfjord Kommune er vedlagt som bilag sammen med en national rapport om fremskudte kommunale medarbejdere.
Ungebilledet
I første halvår 2024 har Headspace Mariagerfjord rådgivet 64 unge i den personlige rådgivning, mens 8 unge fra Mariagerfjord Kommune har fået rådgivning via chatten. I første halvår 2023 blev 79 unge rådgivet i den personlige rådgivning og 5 modtog rådgivning gennem chatten.
Der er i første halvår 2024 afholdt 420 personlige rådgivningssamtaler, hvilket er 17 procent mere end første halvår 2023 og fire gange så mange som etableringsåret 2022.
Omkring en tredjedel af rådgivningssamtalerne har været den 1.-3. samtale for den unge, mens 46 procent af rådgivnings-samtalerne har været den 10. eller flere samtale for den unge.
Headspace Mariagerfjord oplever derfor, at færre unge søger rådgivningssamtaler, men at de unge, der gennemgår et rådgivningsforløb ved Headspace, til gengæld har større behov end tidligere. Stigningen i efterspørgslen på personlige rådgivningssamtaler samt udgående aktiviteter som workshops og gruppeforløb betyder, at Headspace er i gang med en større rekrutteringskampagne for at tiltrække flere frivillige til centeret.
Otte ud af ti unge, der kommer i rådgivningen i Headspace Mariagerfjord er piger/kvinder. Andelen af drenge/mænd er faldet med 10 procent i forhold til 1. halvår 2023.
Samarbejdspartnere
Headspace Mariagerfjord oplever en stor efterspørgsel på udgående aktiviteter, og der er gennem det seneste halve år blevet etableret flere nye samarbejder på tværs i kommunen.
Der er blevet etableret et samarbejde om Ungdomsskolens lokaler i Hadsund, der er blevet indrettet til formålet, og hvor der ugentligt afholdes ungesamtaler. Derudover samarbejder Ungdomsskolen og Headspace omkring et gruppeforløb for unge piger under navnet GirlSpace. I forløbet er der fokus på ‘selvkærlige aktiviteter og samtaler i et trygt ungefællesskab’. Her indgår sundhedsplejerskerne i dialogen om, hvordan man kan styrke det tværfaglige samarbejde omkring de unges trivsel.
Headspace har i 2024 indledt et samarbejde med DS-gruppen, som blandt andet beror på, at DS-gruppen bidrager økonomisk til workshops med fokus på tvivl og trivsel på de erhvervsskoler, hvorfra DS-gruppen modtager lærlinge såsom HEG og FGU. Én gang månedligt besøger Headspace FGU og går rundt på værkstederne og spiser frokost med eleverne. Det er FGU, der har set et stort behov og har ønsket en mere uformel omgang med de unge.
Den lokale industrikoncern DS-gruppen og Headspace samarbejder også med Hobro IK (Hobro Idrætsklub) omkring at sætte fokus på unges mentale sundhed og trivsel samt at ruste trænerene bedre til at støtte de unge.
Headspace har derudover et samarbejde med sprogcenteret A2B, som består af kvartalvise korte info-oplæg. Formålet er, at Headspace synliggør sig for integrationsborgere samt deres pårørende.
Fremskudte medarbejdere og brobygning
To medarbejdere fra Ungecenteret har funktionen som fremskudte kommunale medarbejdere. Til sammen er 15 timer af deres tid allokeret til at understøtte Headspace. Fremskudte kommunale medarbejdere i Headspace er kommunale fagmedarbejdere, der leverer en brobyggende indsats med henblik på at sikre, at den offentlige tilbudsvifte til børn og unge i mistrivsel i højere grad suppleres af frivillige rådgivningstilbud som Headspace og vise versa.
Ungecenteret oplever et godt samarbejde, hvor der er en god synergi mellem arbejdet i Headspace og Ungecenteret, og hvor der kontinuerligt arbejdes på, hvordan de fremskudte kommunale medarbejdere bedst kan støtte de unge, der kommer i Headspace Mariagerfjord.
Den halvårlige afrapportering fra Headspace viser, at de hyppigste instanser, der brobygges til i første halvår 2024 var: privatpraktiserende læge (27 procent), den kommunale sagsbehandler (20 procent), kommunale tilbud/indsatser (17 procent), Psykoterapeut/psykolog/mv. (15 procent), Civilsamfundstilbud (15 procent) og uddannelse (11 procent).
I første halvår 2023 blev der hyppigst brobygget til den kommunale sagsbehandler (26 procent) og kommunale tilbud/indsatser (24 procent), øvrig hospitalspsykiatri og distriktspsykiatri (21 procent) og i mindre grad til privatpraktiserende læge (15 procent).
Samarbejdet med skolerne
Både skolerne i og uden for Hobro oplever, at Headspace er et tilbud som eleverne er benytter sig af og som gør sig synlig for eleverne. Det sker blandt andet gennem oplæg og workshops på skolerne, samt klasser der kommer på besøg i Headspace i Hobro. Der henvises ligeledes til Headspace, som et relevant tilbud for eleverne i PPR-samtaler.
Headspace Mariagerfjord har haft 35 udgående aktiviteter i 1. halvår af 2024, hvoraf 23 var målrettet børn og unge. Cirka 13 procent af alle børn og unge mellem 12-25 år i Mariagerfjord Kommune har stiftet bekendtskab med Headspace i løbet af 1. halvår 2024 via udgående aktiviteter.
Bilag
Pixi om fremskudt kommunal funktion i headspace
Mariagerfjord halvårsrapport 2024.cleaned
Mariagerfjord halvårsrapport 2024