ForsideHobroStatus på Uddannelsesby Hobro

Status på Uddannelsesby Hobro

- Annonce -

Status på Uddannelsesby Hobro

I overensstemmelse med beslutningen truffet på udvalgsmødet for Arbejdsmarked og Uddannelse 2. december 2021, skal der løbende afrapporteres på arbejdet med ’Strategi for Hobro som attraktiv uddannelsesby’ til Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse samt Økonomiudvalget.

Desuden er Uddannelsesby Hobro en prioriteret indsats i Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelses visioner under fokusområdet ’Det skal være godt at være ung i Mariagerfjord’. Det er derfor vigtigt at give en status over de aktuelle initiativer, der bliver arbejdet med i regi af Uddannelsesby Hobro.

Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse får denne status på møde den 8. maj 2025.

Indstilling
Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse: At orienteringen tages til efterretning.

    Sagsfremstilling
    Byrådet godkendte 21. december 2021 strategi for Hobro som attraktiv uddannelsesby, som sætter retningen for kommunens arbejde med at styrke uddannelses- og studiemiljøet i Hobro. Strategien har tre overordnede mål: 

    1. Det samlede antal unge i Mariagerfjord Kommune, der gennemfører en kompetencegivende uddannelse stiger.
    2. Udbuddet af uddannelser i Mariagerfjord Kommune matcher de unges ønsker og virksomhedernes behov.
    3. Flere unge og voksne fra omkringliggende kommuner tager uddannelse i Mariagerfjord Kommune.

    Med et særligt fokus på den unge målgruppe bidrager arbejdet med Uddannelsesby Hobro til realiseringen af Byrådets vision om at skabe rammerne for, at Mariagerfjord er et godt sted at leve og opleve, lære og uddanne sig, drive forening og virksomhed og ikke mindst bosætte sig og bo. Strategien for Hobro som attraktiv uddannelsesby er bygget op om seks temaer, og nedenfor gives en status over arbejdet med hvert tema.

    Tema 1: Vi lykkes sammen
    Byrådet besluttede i foråret 2024, at strategien for Hobro som attraktiv uddannelsesby skal revideres. I den forbindelse er der gennemført en omfattende inddragelsesproces med mulighed for at komme med input til en revideret strategi. Et udkast til den reviderede strategi forelægges i en selvstændig sag for fagudvalg samt Økonomiudvalget til juni.

    Ultimo april 2025 afholdte Virksomhedsservice Mariagerfjord for fjerde år i træk jobmesse, hvor lokale virksomheder fik mulighed for at rekruttere medarbejdere til ledige stillinger. Messen udgør en vigtig mulighed for at skabe bro mellem arbejdsmarkedet og jobsøgere, og arrangementet tiltrækker en bred målgruppe – fra unge der er på udkig efter et fritidsjob til ledige, der søger fast arbejde og alt derimellem.

    Partnerskabsaftaler med lokale virksomheder udgør fortsat en central indsats, og der er aktuelt indgået 196 aftaler. Disse aftaler understøtter blandt andet unges muligheder for praktik, job og inspiration til karrierevalg.

    Mariagerfjord Kommune og Dansk Industri har i flere år haft et strategisk partnerskab med fokus på at styrke koblingen mellem uddannelse og erhverv. Den tidligere aftale er udløbet, og et udkast til en ny aftale behandles i en separat sag på dette udvalgsmøde. Den nye aftale har fokus på at synliggøre lokale uddannelses- og jobmuligheder samt understøtte rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft. Aftalen bygger på den eksisterende struktur i Uddannelsesby Hobro, hvor centrale aktører fra både uddannelses- og erhvervsliv i forvejen er engageret.  

    Tema 2: Byens puls
    Ungepuljen blev i maj 2024 genopfyldt med 40.000 kr. fra Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelses Frie aktivitetsmidler til støtte af unges initiativer i Mariagerfjord. Det seneste år har dog ikke ført til uddeling af midler, da den eneste ansøgning til puljen blev trukket tilbage af ansøger. Trods en målrettet indsats for at øge kendskabet til puljen – via sociale medier, pressehistorier, postkort, plakater og ungeambassadører – har det været vanskeligt at motivere unge til at søge midlerne. Det overvejes derfor, om midlerne kan anvendes på en anden måde for stadig at støtte unges initiativer og fællesskaber. Forvaltningen vil fremlægge et konkret forslag i en selvstændig sag til september.

    Ungekulturpiloten har i det seneste halve år skabt netværk på tværs af kultur- og foreningsliv. Der har været interesse fra mange aktører, der ser potentiale i at styrke samarbejde og understøtte et levende kulturmiljø for unge i Hobro. Ungekulturpiloten arbejder tæt sammen med unge fra ‘Ishuset Live’ og ‘Aktivitetsrådet’ om at udvikle nye aktiviteter, etablere netværk med andre ungeforeninger og planlægge tværgående arrangementer. For at sikre fortsat udvikling har Udvalget for Kultur og Fritid på møde 12. marts bevilget 45.000 kr. til en forlængelse af ordningen.

    Fondsstrategien for campusprojektet er på plads, og der er dialog i gang med potentielle fonde og lokale virksomheder ift. muligt samarbejde omkring opførelse af nyt campus. Der har været afviklet studieture for en bred repræsentation fra Erhvervsakademi Dania, SOSU Nord, HEG – Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser og Mariagerfjord Kommune med henblik på inspiration til fremtidens campus. Både direktion, campus ledergruppen og medarbejdergruppen er godt i gang med en kulturudviklingsproces, der skal understøtte mere samarbejde og flere fælles aktiviteter. Der er konstruktive og udviklende drøftelser om enemærker, fællesmærker og forbandt mellem uddannelsesinstitutionernes elever og studerende. Samtidig lægges der op til eksperimenterende prøvehandlinger omkring bl.a. nytænkende læringsmiljøer på eksisterende lokationer. FGU Himmerland er desuden indtrådt i campus-samarbejdet og har bidraget til behovsanalysen i samarbejde med konsulentfirmaet ”Hele Landet”.

    Tema 3: Styrket vejledning
    I november 2024 blev der afholdt uddannelsesaftener for elever i udskolingen og deres forældre. Her fik deltagerne mulighed for at høre oplæg om uddannelsesmuligheder samt besøge messestande, hvor lokale virksomheder præsenterede jobmuligheder og karriereveje. Tilbagemeldingerne fra deltagerne – uddannelsesinstitutioner, elever, forældre og virksomheder – er positive, og indsatsen er blandt andet med til at kvalificere de unges uddannelsesvalg samt skabe en stærkere kobling mellem uddannelse og arbejdsliv. Arrangementet bliver gentaget den 4. og 5. november 2025.

    EUDcationday blev for andet år i træk afholdt i november 2024 og satte fokus på erhvervsuddannelserne. Her blev udskolingslærere og uddannelsesvejledere introduceret for de mange erhvervsrettede ungdomsuddannelser gennem praksisfaglighed og hands-on aktiviteter med formålet at give dem et godt kendskab til de lokale muligheder for erhvervsuddannelse. Arrangementet gentages ikke i 2025, idet forløbet ikke er tiltænkt som et årligt tilbagevendende initiativ. Det vurderes, at der ikke er behov for en årlig opkvalificering af målgruppen.

    Projektet ‘Kickstart din uddannelsesvej’, som oprindeligt var planlagt til afholdelse i juni 2025, er sat i bero. Projektet var tiltænkt alle 7. klasser i Mariagerfjord Kommune, hvor det for eleverne gjaldt om at lave den mest kreative kampagnestand, der kunne ”sælge” en lokal ungdomsuddannelse. I dialog med uddannelsesinstitutioner og uddannelsesvejledningen er det vurderet, at lancering af projektet i en periode med stor usikkerhed og politisk debat om kommende ændringer på ungdomsuddannelsesområdet kan skabe unødig forvirring blandt de unge deltagere.

    Juniormesterlære er et nyt uddannelsestilbud for elever i 8. og 9. klasse, der ønsker at starte på en erhvervsrettet uddannelsesvej allerede i udskolingen. Ordningen henvender sig til unge, som trives bedst i en praksisfaglig hverdag, hvor læring kobles tættere til virkeligheden. I juniormesterlære kombineres skole og praktik, så eleven er i virksomhedspraktik to dage om ugen og går i skole de resterende tre dage. Tilbuddet oprettes på Hobro Søndre Skole og Assens Skole med opstart i august 2025. Tiltaget vil kvalificere eleverne til at tage en erhvervsuddannelse. 

    Tema 4: Tiltrækning og fastholdelse af uddannelser
    HEG – Himmerlands Gymnasie- og Erhvervsuddannelser startede i februar 2025 hovedforløbet af tømreruddannelsen op med et hold på otte elever. Der har været stor tilfredshed blandt både elever og virksomheder, som ser stor værdi i, at uddannelsen nu kan gennemføres lokalt i Hobro. Derudover har det fra januar 2025 været muligt at tage grundforløb 2 af smedeuddannelsen på HEG i Hobro. Det øvrige uddannelsesudbud er fastholdt.

    I forbindelse med revidering af strategien for Uddannelsesby Hobro er der desuden gennemført en undersøgelse, som bl.a. giver viden om, hvad der gør uddannelsessteder attraktive, og hvad unge finder tiltalende, når de skal vælge uddannelse.

    Tema 5: Transport og logistik
    Der arbejdes fortsat med implementering af de godkendte tiltag fra projektet ”Mere Mobilitet for Pengene i Mariagerfjord Kommune”, herunder timedrift med ekspresbus mellem Hadsund og Hobro, justeringer i bybus- og skolekørsel samt reduktion på ydertidspunkter. Siden sidst er opgradering af stoppestederne til de kommende ekspresbusser igangsat, bl.a. med læskærme og realtidstavler. Stoppestederne omkring fjorden forventes klar til køreplansskiftet i august 2025.

    Tema 6: Branding
    Der er siden sidste status ikke igangsat nye større kommunikations- eller brandinginitiativer. Dog har en frivillig gruppe unge i Aktivitetsrådet Hobro markeret sig positivt i offentligheden med deres arbejde for at styrke ungemiljøet i Hobro. Gruppen har blandt andet opnået omtale i både TV2 Nord og Go’morgen Danmark, hvor deres indsats med at skabe kreative og sociale tilbud for unge i Hobro blev fremhævet. Derudover kan det nævnes, at det nye logo for Juniormesterlære følger designet fra Uddannelsesby Hobro.

    - Annonce -

    EFTERLAD ET SVAR

    Indtast venligst din kommentar!
    Indtast venligst dit navn her

    RELATEREDE ARTIKLER
    - Annonce -

    Seneste artikler